DSİ, Bayburt'a neler yaptı neler!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Bayburt yatırımlarını sıraladı.

DSİ, Bayburt'a neler yaptı neler!

Bayburt Postası - DSİ'nin önemli hizmet olarak sunduğu projeler arasında Çoruh'u kurutan, Çoruh'taki canlılara zarar veren, doğayı katleden 3 HES Projesi ile Bayburt'un vatandaşlar tarafından en çok eleştirilen Çoruh Nehri Rehabilitasyon Projesi de yer alıyor.

Vatandaşların 'çılgın proje' diye adlandırarak, yalnızca mimik hareketleriyle 'dalga mı', 'cinnet hali mi' yönünde bir iz verebildiği proje ile ilgili şimdilik kimseden açıklama yok. 

Çoruh'ta yapılan deli saçması proje sular altında iken DSİ'nin yaptığı o açıklama şöyle:

"Bayburt ilimizde son 19 yılda 80 adet tesis hizmete alındı. Bu tesislerin, 1 adedi İçmesuyu Tesisi, 10 adedi Baraj, 13 adedi Sulama Tesisi, 2 adedi Arazi Toplulaştırma ve TİGH, 51 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 3 adedi HES Tesisidir.

Çiftçilere Yıllık 98 Milyon TL Zirai Gelir Artışı Sağlandı

Bu tesislerle birlikte, Yıllık 8,33 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edilerek 66.000 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. Baraj depolama kapasitesi 93,90 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 354.060 alanda AT ve TİGH tescili yapılmıştır. Taşkın Kontrol projelerimizle, 55 yerleşim yeri ve 7.870 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hidroelektrik enerji üretimi ise yıllık 0,08 milyar kWh'tir. Son 19 yılda, tamamlanan 13 sulama tesisi ile birlikte, toplamda 167.220 dekar, kısmi olarak 2.500 dekar arazi olmak üzere toplam 169.720 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 98 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.

Kırklartepe Barajı Su Tutmaya Başladı

Bayburt Kırklartepe Barajında devam eden inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kırklartepe Barajımızı Saruhan (Haho) deresi üzerine, Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa ettik. Söz konusu barajımızın temelden yüksekliği 45 m olup, kret uzunluğu ise 779 metredir. Barajımızın gövdesini tamamlayarak, su tutmaya başladık. Şu anda geçici kabul aşamasındayız. Bu barajımızın sulama ve toplulaştırma inşaatlarını da önümüzdeki yıl ihale edip, yapmayı planlıyoruz. Sulama inşaatını da tamamladığımızda toplamda 57 700 dekar zirai tarım arazisini su ile buluşturmuş olacağız ve böylelikle ekonomimize yıllık 45 milyonluk bir katkı sağlanmış olacağız.

DSİ Olarak Ülkemizin Suyuna da Toprağına da Sahip Çıkıyoruz…

2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 2 adet iş tamamlanarak 354.060 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Bayburt ilinde 22 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Taşkın Risklerini Minimize Ediyoruz

Ayrıca; Bayburt İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 51 adet taşkın koruma tesisi ile Bayburt şehir merkezi ile birlikte, 50 adet yerleşim yeri ve 7 870 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Şuanda Bayburt ilimizde inşaatı devam eden 3 Taşkın kontrol projemiz bulunmaktadır.

Kendi Enerjimizi Kendimiz Üretiyoruz

Bayburt’ta işletme safhasında 3 adet HES tesisi bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 24,45 MW, yıllık enerji üretimi ise 79,98 milyon kilovatsaattir. Planlama ve Proje safhasında ise 1 adet HES işimiz bulunmaktadır. Bu HES projemizin ise kurulu gücü 8,86 MW, yıllık enerji üretimi ise 23,02 milyon kilovatsaattir."

Anahtar Kelimeler:
Dsi Bayburt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlyas 2 yıl önce

Dört yada beş yıl sonra sökülmesine karar verilir söküm işi yapımın üç katı Allah akıl fikir versin

Avatar
Ahmet Türk 2 yıl önce

Bayburt Grup kop tunelinin pis suyuyla Çoruhta canlı bırakmadı . DSİ bu konu ilginizi çeker mi acaba!!!

Avatar
Nivli 2 yıl önce

Eskiden coruhun kıyısından gezerek giderdik bir doğallık vardı şimdi trilyonlar çöpe gitmiş kazadan Erzurum köprüsünden bir kişi düşse yada araba uçsa kale ardındaki huzurevinin oraya kadar kimse dokunamaz zaten tabanindada balıklar ureyecek yumurta bile bırakamaz mühendisleri tebrik etmek lazım böyle bir eseri bize kazandırdıkları için

Avatar
Veli 2 yıl önce

Yıllardır bitmeyen göletler var neden yapilmiyor