Kop Dağı Müdaafası Tarihi Milli Parkı'nda çalışmalar başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Kop Dağı'nda Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı, çok sayıda şehidin verildiği sahanın milli park ilan edilmesinin ardından bölgedeki çalışmalara başlandı.

Kop Dağı Müdaafası Tarihi Milli Parkı'nda çalışmalar başladı
Bayburt Postası - Doğa Koruma ve Milli Parklar Bayburt Şube Müdürü Alparslan Katırcı, Bayburt-Erzurum illeri sınırında yer alan Kop Dağı'ndaki savunmanın, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı yıllarında Çanakkale'den sonraki önemli direniş noktalarından biri olduğunu söyledi.

Osmanlı-Rus Harbi'nin önemli cephelerinden olan ve aradan geçen yüzyılı aşkın süreye rağmen alanda Osmanlı ordusunca hazırlanan piyade mevzileri, top yolları ve top mevzilerine ait izlerin halen görülebildiğini belirten Katırcı, şehitliğin de aynı alanda bulunduğunu ifade etti.

Katırcı, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca bu alanın 2016 yılında Türkiye'nin 42. milli parkı ilan edildiğini anımsatarak, bölgede yapılacak çalışmalara ilişkin "Kop Dağı Müdaafası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı" hazırlandığını aktardı.

Milli park alanının 6 bin 335 hektarı kapsadığını vurgulayan Katırcı, "Bu alanın yüzde 55'i Bayburt, yüzde 45'i de Erzurum sınırları içinde. Plan, Nisan 2018'de onaylandı ve çalışmalara başlandı." dedi.

Katırcı, Türkiye'nin yakın harp tarihi açısından önemli olan Kop savunmasının yaşandığı alanda gerçekleştirilecek uygulamalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Çalışmalar kapsamında bu alanda ziyaretçi tanıtım ve simülasyon merkezi yapacağız. Ziyaretçiler, adeta kendilerini savaş alanında geziyor gibi hissedecekler. Müzenin de yer alacağı yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alan, Kop Dağı Anıtı'nın hemen karşısında oluşturulacak. Burada savaşın bütün tarihi, simülasyon ve diğer yöntemlerle ziyaretçilere anlatılacak. Şehitlik de ihya edilecek, buna ilişkin gerekli çalışmalar yapılacak." 

Muharebe izleme noktasına ulaşım için teleferik kurulacak

Milli park alanı içinde dört ayrı muharebe izleme noktası yapılacağının altını çizen Katırcı, çalışmaların tamamlanmasıyla bölgeye yılda 2 milyon ziyaretçinin gelmesini beklediklerini söyledi.

Katırcı, mevzilerin bir kısmının restore edileceğini, bir kısmının ise mevcut halinde korunacağını belirterek, ziyaretçilere hizmet sunacak kır lokantası, mescit gibi sosyal donatılar da yapılacağını dile getirdi.

Kop Dağı'nın zirvesindeki muharebe izleme noktasına ulaşım için teleferik kurulacağına dikkati çeken Katırcı, buradan bütün savaş alanının izlenebileceğini vurguladı.

Katırcı, alanın Kop Dağı geçidinde bulunduğunu anımsatarak, inşası devam eden Kop Tüneli hizmete alınmadan önce yani 2020 yılında çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

"Alanda gezerken savaş mühimmatına rastlanabiliyor"

Kop müdafaasının yaşandığı alanın en düşük noktasının 2 bin 400, en yüksek noktasının ise 2 bin 980 rakım olduğunu aktaran Katırcı, "Alan doğal etmenlerin haricinde çok fazla tahrip görmemiş hatta uydu görüntülerinden mevzilerin orijinal şekilde durduğu tespit edildi. Alanda gezerken savaş mühimmatına rastlanabiliyor. Münferit ve toplu mezarlar var. Bunların hepsi tek tek tespit edilecek. Ayrıca jeoradar kullanılarak, bilinenlerin haricinde olan mezarların da tespiti yapılacak. Şehitlikler ecdada yakışır şekilde ihya edilecek." sözlerine yer verdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
BAYBURTLU 6 yıl önce

MİLLİ PARKTA ÇALIŞMA YAPARKEN HAZIR YOLLARI DA YAPSANIZ OTOBAN YOLU OLMAYAN TEK ŞEHİR BAYBURT ÇÜNKÜ ŞU MEMLEKETTEN ALDIĞINIZ DÜNYA KADAR OY KARŞILIĞI BİLE HİZMET VERMİYORSUNUZ YA NE DİYEYİM ALLAHA HAVALESİNİZ

Avatar
YOLU BİLE OLMAYAN BAYBURT 6 yıl önce

HER YERDE YOL YAPTIK DİYE ÖVÜNE AK PARTİ BAYBURTTA ONU BİLE YAPMAMIŞTIR ŞU YOLA BAKIN ALLAH AŞKINA SANKİ MEZRA YOLU KÖY YOLU BU BİLE NE KADAR UMURSANMADIĞIMZI GÖSTERİYOR BAYBURT YATIRIMA DEĞER BULUNMUYOR YOLU KARADENİZE VE GÜNEYDOĞUYA YAPIYORLAR HAKKIMIZ OLAN YOLDUR BU BİLE ÇOK GÖRÜLÜYOR ONDAN SONRA ÇIKIP BİZ BAYBURTA HİZMET ETTİK EDİYORUZ HİKAYELERİYLE BAYBURTULUNUN OYUNU İSTİYORLAR UYANIN EY BAYBURTLULAR UYANIN BAYBURT BU İKTİDARIN UMRUNDA BİLE DEĞİL BAYBURTUN PERİŞAN HALDE OLMASI İŞSİZLİĞİN ARTMASI GÖÇÜN OLMASI DİKAKETLERİNİ BİLE ÇEKMİYOR HER YERDE ŞUNLARI ŞUNLARI YAPTIK DİYEN İKTİDAR BAYBURTTA DESTEKLENDİĞİNİ BİLDİĞİ İÇİN HERHANGİ BİR VAATTE BULUNMA LÜZUMUNDA BİLE BULUNMUYOR BU BAYBURTTAN MEMNUN OLAN GİTSİN GÖNÜL RAHATLIĞIYLA VERSİN BAYBURTUN BU DURUMDA OLMASINI HAKETMEDİĞİNİ DÜŞÜNEN VARSA UYARIDA BULUNSUN BUDUR DİYECEĞİM ALLAHA EMANET OLUN

Avatar
BAYBURT GADASI 6 yıl önce

BAYBURT KALESİ ,ŞEHİT OSMAN ÜNİVERSİTE ARASINA 'DA BİR TELEFERİK KURULSA BAYBURT HAVADAN SEYRAN EDİLSE DIŞARDAN GELEN ZİYARETÇİLERE BİR DOLAŞIM KOLAYLIĞI SAĞLANSA........