Aygün: “Öğrenciden haraç kesiliyor“

CHP Bayburt Gençlik Kolları İl Başkanı Emre Aygün, bir yazılı açıklama yayınlayarak üniversitelerdeki harç sistemini eleştirdi.

Aygün: “Öğrenciden haraç kesiliyor“
Bayburt Postası - CHP Bayburt Gençlik Kolları İl Başkanı Emre Aygün, bir yazılı açıklama yayınlayarak üniversitelerdeki harç sistemini eleştirdi. Bayburt Üniversitesi'nin uygulamayı hemen işleme koyduğunu belirten Aygün, "790 bin gencin işsiz olduğu ülkemizde iş istihdamı yaratmak yerine öğrenciden haraç kesiliyor" dedi.

Bir dersi iki kez geçemeyen öğrenciden o ders için ilave ve katlanarak artan öğrenim ücreti alınması uygulaması getirildiğini söyleyen Aygün, "Buna göre; öğrenci bir dersi üçüncü kez alıyorsa yüzde 50, dördüncü kez alıyorsa yüzde 100, beş ve daha fazla o dersi alması durumunda yüzde 300 ilave öğrenim ücreti ödeme yükümlülüğü getirilmiştir." dedi.

Sistemin öğrencileri okul bırakamaya kadar sürüklediğini ve harç uygulamasını Bayburt Üniversitesi'nin de hemen işleme  koyduğunu söyleyen Aygün, "Aylık 5 bin liranın üzerinde maaş alan üniversite personeline, fin hamamı, sauna, yüzme havuzu bulunan sosyal tesisler inşa ediliyor. Öğrencilere ise katlamalı haraç sistemi reva görülüyor. Vergileri ayakkabı kutularına doldurup,  saraylara harcayan bu düzen asla kabul edilemez" diye konuştu.

Aygün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"2014-2015 eğitim öğretim yılını kapsayan katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin Bakanlar Kurulu’nda alınan karar ve Resmi Gazete’de yürürlüğe giren uygulama adeta üniversiteleri ticarethaneye çevirmiştir. Torba Yasa’da kabul edilen ancak gelen tepkiler üzerine ertelenen karar şimdi YÖK tarafından tekrar uygulanmaya başlanmış, Katlanarak artması öngörülen ücret sisteminde, bir dersi iki kez geçemeyen öğrenciden o ders için ilave ve katlanarak artan öğrenim ücreti alınması uygulaması getirilmiştir. Buna göre; öğrenci bir dersi üçüncü kez alıyorsa yüzde 50, dördüncü kez alıyorsa yüzde100, beş ve daha fazla o dersi alması durumunda yüzde 300 ilave öğrenim ücreti ödeme yükümlülüğü getirilmiştir."

"Katlamalı haraç sistemi"


"YURTKUR Bayburt’ ta yalnızca 941 öğrenciye barınma imkânı sunuyor. Öğrenciler geçimlerini sağlaya bilmek için çeşitli işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu tür sorunların çözülmesi gerekirken, YÖK ve devlet öğrencilere maddi zorluklar çıkarmakla uğraşıyor. Öğrencileri okulu bırakmaya kadar sürükleyen sistemi Bayburt Üniversitesi’ de kabul etmiş durumda.  Aylık 5000 liranın üzerinde maaş alan üniversite personeline, Fin hamamı, sauna, yüzme havuzu bulunan sosyal tesisler inşa ediliyor. Öğrencilere ise katlamalı haraç sistemi reva görülüyor. Vergileri ayakkabı kutularına doldurup,  saraylara harcayan bu düzen asla kabul edilemez."

"İş istihdamı yaratmak yerine öğrenciden haraç kesiliyor"


"790 bin gencin işsiz olduğu ülkemizde iş istihdamı yaratmak yerine öğrenciden haraç kesiliyor. Öğrenci ve ailelerini ekonomik yönden zor durumda bırakacak bu sistem derhal düzeltilmelidir. Partimiz öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalara başlayarak konuyu meclis gündemine taşımıştır.CHP Bayburt gençlik kolları olarak her zaman öğrenci arkadaşlarımızın yanındayız. Üniversiteler aydın gençler yetiştiren bilim yuvaları olmalıdır, öğrencilerin sırtından para kazanan ticarethane değil!"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.