BAYMED'den kamuoyuna duyurulur

Bayburt ilimizin yayın organları içinde yer alan bir e-haber portalında 28/01/2011 tarihinde İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak tarafından verilen beyanat içerisinde Bayburt ilimizde kurulması planlanan “DOĞALTAŞ ÜRETİM MERKEZİ” ve dernek başkanımız ile ilgili yapılan açıklamalar esef ve hayretle karşılanmıştır. Bahse konu olan bu proje; 2006 yılından itibaren, ilimizde istihdam sağlayıp ihracat yapan doğal taş ve mermer üreticilerimiz tarafından planlanmış, derneğimiz tarafından da 2007 yılında ön hazırlık projeleri tamamlanarak yerli ve yabancı yatırımcılarla tesisin Bayburt’ta kurulmasına yönelik görüşmelere başlanmıştır.

BAYMED'den kamuoyuna duyurulur

Bayburt ilimizin yayın organları içinde yer alan bir e-haber portalında 28/01/2011 tarihinde İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak tarafından verilen beyanat içerisinde Bayburt ilimizde kurulması planlanan “DOĞALTAŞ ÜRETİM MERKEZİ” ve dernek başkanımız ile ilgili yapılan açıklamalar esef ve hayretle karşılanmıştır. Bahse konu olan bu proje; 2006 yılından itibaren, ilimizde istihdam sağlayıp ihracat yapan doğal taş ve mermer üreticilerimiz tarafından planlanmış, derneğimiz tarafından da 2007 yılında ön hazırlık projeleri tamamlanarak yerli ve yabancı yatırımcılarla tesisin Bayburt’ta kurulmasına yönelik görüşmelere başlanmıştır.

İlgili görüşmeler devam ederken,  2008 yılında Avrupa Birliği Fonları açılmış ve Bayburt İl Özel İdaresi ve Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi ortak alınarak Doğaltaş Üretim Merkezi’nin kurulmasına yönelik proje başvurusu yapılmıştır.

Proje kılavuzunda, diğer başvurular içinde daha fazla puan alması hedeflenerek Bayburt İl Özel İdaresi ön plana alınmış ve Bayburt Mermerciler Derneği ile beraber İl Özel idaresi proje sahibi, Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi ise proje ortağı olarak gösterilmiştir.

“Projemizdeki amaç, Bayburt taşı ve Bayburt mermer üreticilerinin sorunlarına çare olmak, Bayburt’ta istihdamı oluşturacak ve işsizliğin azalmasını sağlayacak bir fabrika kurmaktır”

Türkiye içinde 530 adet, ilimizde de diğer kurumlar tarafından yazılan 8 adet projeyi geride bırakan projemiz, Temmuz 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı tarafından televizyonlarda canlı olarak yapılan basılan toplantısında duyurulmuştur.

Projemiz hakkında genel bilgi ise 21/08/2009 tarihinde Bayburt Valimiz Sayın Kerem Al ve Bayburt Milletvekili Sayın Fetani Battal ile beraber Dernek Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız’ın düzenlediği ortak basın toplantısı ile verilmiştir.

“Projemizin ilk bütçesi 4.798.000 Euro olarak planlanmış, Proje Denetleme Heyetinin 25-27 Temmuz 2010 tarihleri arasında ilimize yaptığı inceleme gezisi sırasında Dernek Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız’ın yaptığı görüşmeler neticesinde, proje bütçesinin 8.500.000 Euro’ya çıkarılması sağlanmıştır.”
   
2009 ve 2010 yılları arasında projemiz ile ilgili olarak, gerek Bayburt İl Özel İdaresi gerekse Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi yönetimleri ile yapılan görüşmeler neticesinde, 2009 Eylül ayı itibariyle İl Özel İdaresi İş Merkezi’nde proje bürosunun teşkil edilmesine karar verilmiş, sektör temsilcisi ve proje ortağı olarak derneğimizi temsilen, Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız, proje de aktif olarak göreve başlamıştır.

Bu süre zarfında Avrupa Birliği Proje grubu, Bayburt, Erzurum ve Gümüşhane illeri taş ve mermer üreticileri, makine üreticileri ve proje büroları ile yapılan görüşmeler neticesinde Doğaltaş Üretim Merkezi’ne ait doküman ve projeler hazırlanmış ve 25-27 Temmuz 2010 tarihinde Proje Denetleme Heyetinin İlimize yaptığı ziyaret sırasında proje en son haline dönüştürülmüştür.

Projenin başlangıç sürecinden itibaren İnceleme ve Denetleme Heyeti tarafından, tesisin işletmesinin dernek tarafından yapılması gerektiği vurgulanmasına rağmen, dernek başkanımız, talebin bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılabileceğini vurgulayarak, işletmenin Dernek, İl Özle İdaresi ve Bayburt 21 Şubat KSS yönetiminin ortalaşa kurulacak şirket ile yapılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu konuda Bayburt’ta da ilgili mercilerle görüşmeler yapılmış ve İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait BAYTAR isimli A.Ş.’nin tüzük ve hisse oranları değiştirilerek Doğaltaş Üretim Merkezi’nin bu firma tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

Adı geçen şirkette de Bayburt Mermerciler Derneği’ne %24, Bayburt 21 Şubat KSS yönetimine de %12’lik hisse oranı verilmesine karar verilmiştir.

Bu konuda yapılan görüşmelere ait yazılı ve kayıtlı belgeler halen derneğimizde mevcuttur.

2010 yılı sonbaharında üretim merkezine ait statik, elektrik ve mekanik projelerinin çizilmesi ve ihaleye esas dosyaların hazırlanarak proje heyetine sunum aşamasına gelinmiştir.

2009-2010 yılları arasında, AB proje heyetinin yaptığı uyarılar içerisinde  “Gerek projelerin gerekse ihale dosyalarının hazırlanması için profesyonel ekiplerle çalışmamız gerektiği “ yer almış ve bu konu defalarca İl Özel İdare dahilinde dile getirilmiştir. Her defasında da “Ödeneğimiz Yok” cevabı ile karşılaşılmış ve daha erken zamanda alınabilecek tedbirler üzerinde durulmayarak, proje süreci sekteye uğratılmıştır.

Son olarak Doğaltaş Üretim Merkezi’ne ait projelerin ve ihalelere esas dosyaların hazırlanması için İl Özel İdaresi bünyesinde teknik ekip oluşturulmuş, proje hakkında daha iyi bilgi edinebilmesi amacıyla mermer üretimi yapan bir tesisin gezilmesine karar verilmiştir.

Proje çerçevesinde kurulacak tesis üretim kapasitesi ve işlevi açısından Doğu Anadolu’da ilk olma özelliği taşımaktadır.

Derneğimiz tarafından yapılan araştırmalar neticesinde, Bursa Gölcük’te üretim yapan ve ülkemizin en büyük mermer üreticileri içinde yer alan KÜTÜK MERMER firmasının benzer fabrikasının gezilmesine karar verilmiştir.

Firma yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde, Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız’ın özel ricaları çerçevesinde fabrikanın incelenmesi için izin alınmıştır.

İl Özel İdaresi tarafında oluşturulan teknik ekip, gezi sonunda projelerin çizilmesinin Bayburt olanakları içinde gerçekleşemeyeceğine karar vermiş ve ne yazık ki tekrar başa dönülmüş ve 1 yılı aşkın süredir derneğimiz tarafından yapılan uyarıların haklılığı bir kere daha ortaya çıkmıştır.

AB heyetinin yaptığı uyarıları dikkate alan derneğimiz ise; piyasada yaptığı araştırmalar neticesinde GRONTMİJ isimli firmanın AB projelerindeki tecrübesinin farkına varmış, 03-06 EYLÜL 2010 tarihlerinde ilgili firma yetkilisi Sayın Kerem Sadık ile görüşülmüş, projeler ile ihaleye esas dosyaların hazırlanması konusunda 06 EYLÜL 2010 tarihinde fiyat teklifi almıştır. Adı geçen teklif, 06 ARALIK 2010 tarihinde İl Özel İdaresi tarafından derneğimizden talep ediliş ve firmanın fiyat teklifi, e-mail yoluyla İl Özel İdaresine gönderilmiştir.

Diğer yandan, Doğaltaş Üretim Merkezi’nin Kurulacağı alan olarak tespit edilen ve Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi arkasındaki alan ile ilgili olarak zemin etütleri hakkında da Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) Teknik Yardım Destek paketine 15.000 TL bütçeli proje hazırlanmıştır. Proje inceleme sürecinin hızlanmasına yönelik olarak Sayın Valimiz Kerem Al ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Ziyaettin Babacan’ın çalışmaları Sektörümüzce takdirle karşılanmıştır.

Projede gelinen son durumu hakkında, Kasım 2010 tarihinde, Valimiz Sayın Kerem Al ile Dernek Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız istişare toplantısı yapmış ve projenin gidişatı konusunda bilgi alışverişinde bulunmuşlardır.

Yapılan görüşmede projenin ilerlemesinde ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir alışverişi yapılmış, görüşme sırasında bizzat Dernek Başkanımız Cihangir Yıldız tarafından;

“Projenin ilimize kazandırılması konusunda, Bayburt’ta bazı zümrelerde oluşan rahatsızlıklar dile getirilmiş, kurulacak tesisin ilimize kazandırılması için gerekirse dernek olarak projeden çekilebileceğimiz ve sadece teknik destek veren kuruluş statüsünde görev alınabileceği dile getirilmiştir. Doğaltaş Üretim Merkezi’nin son durumu hakkında Sayın Başkanımız tarafından ilimizde yayınına devam eden e-haber portalına 18 Kasım 2010 tarihinde de ek beyanat verilmiş ve konuya dikkat çekilmiştir.

Son olarak, Dernek Başkanımız, Aralık 2010 tarihinde İl Özel İdaresi tarafından telefon ile aranarak, danışman firma ile ortaklaşa toplantı yapılacağı bilgisi verilmiştir. Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız ise işlerinin yoğunluğundan dolayı toplantı tarihinde Bayburt’ta olamayacağını bildirmiştir.

Ne yazık ki konu Sayın Valimize “Cihangir Beye Ulaşamadık” şeklinde lanse edilmiştir.

SONUÇ OLARAK / Bayburt, Gümüşhane ve Erzurum illerinde faaliyet gösteren üyelerimiz ile beraber 2009-2010 Yılları arasında Derneğimiz ve Sayın Başkanımız Cihangir Yıldız’ın özverili çalışmalarıyla hayata geçirilen “Bayburt Doğaltaş Üretim Merkezi” projesi hakkında; proje ortağı olan Bayburt Mermerciler Derneği’ni yok sayan, proje ortağı olunmasına rağmen, Bayburt İl Özel İdaresi tarafından yetki verilmiş gibi yanlış bilgiler ile kamuoyunu yanıltmaya çalışan, derneğimiz, sektörümüz ve dernek Başkanımız Sayın Cihangir Yıldız’ı suçlayıcı nitelik taşıyan bu açıklamayı şiddetle protesto ediyoruz.

Projenin yazımı, hayata geçirilişi, gerekli tüm bilgi ve belgelerin temin edilmesi ve AB heyeti ile olan görüşmelerde Bayburt, Erzurum ve Gümüşhane taş ve mermer camiasını hakkıyla temsil edenlere karşı yapılan bu açıklamayı yapan-yaptıran zihniyet artık haddini aşmıştır.
 
Bu zihniyetin; derneğimizi, taş ve mermer camiamızı, yerli ve yabancı mermer sektöründe Bayburt ilinin tanınması için gayret sarf eden Sayın Başkanımızı eleştirmek yerine;  Bayburt’umuzu gerçek iller arasına sokmak için gayret sarf etmesini, Sayın Başbakanımızın yaptığı işlerle değil, ilimizin geri kalmışlığının giderilmesine yönelik yapmış oldukları fabrikalarla, istihdam alanlarıyla veya kültürel ve turizm alanlarında sağladıkları katkıları dile getirmelerini ve bu konular ile ilgilenmeleri gerektiğini hatırlatır; derneğimizin, Bayburt Doğaltaş Üretim Merkezi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini bilgilerinize sunarız.

Konunun daha iyi anlaşılmasını talep eden hemşerilerimize Proje ile ilgili Bayburt içinde ve dışında, bütün kurum ve kuruluşlarda yapılan görüşmelere ait kayıtların derneğimizde mevcut olduğunu, talep edilmesi durumunda, bu kayıtların verilebileceğini duyurur,

Aziz Bayburt halkına saygılarımızı sunarız.
 
Yapılan her şey ilimizin ekonomik kalkınması ve halkımızın refah seviyesinin yükseltilmesi içindir.

Takdir, Bayburt halkınındır...

BAYBURT MERMERCİLER DERNEĞİ (BAYMED)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.