'Alem'e ulaşan kentleşme!

Bayburt’ta çarpık ve kanuna aykırı kentleşme, her geçen gün daha çok gün yüzüne çıkıyor ve şehrin tarihi dokusuna da gün geçtikçe daha çok zarar veriyor. 

'Alem'e ulaşan kentleşme!

Bayburt Postası - Bayburt’ta çarpık ve kanuna aykırı kentleşme, her geçen gün daha çok gün yüzüne çıkıyor ve şehrin tarihi dokusuna da gün geçtikçe daha çok zarar veriyor.  Son yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve ülkenin dört bir yanında kaybolmaya yüz tutmuş tarihi eserler yeniden turizme kazandırılırken, uzun yıllar restore edilmeyi bekleyen birçok tarihi eser de yeniden restore edilip tekrar hizmet açılmıştı. Bayburt’ta Taşhan ve Ulu Camii de, bu önemli çalışmalar arasında yer almıştı. Türkiye genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da başlatılan bu çalışmalardan, her zaman her tarihi eser nasibini alamıyor!

Geçtiğimiz günlerde Bayburt Postası tarafından yıkılmak üzere olan minaresiyle gündeme getirilen Zahit Efendi Camii, bu defa çarpık yapılaşmanın arasında sadece minare alemi görünecek şekilde sırra kadem basmış görüntüsüyle dikkat çekti.

Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmasına rağmen yıkılmak üzere olan minaresiyle göze çarpan tarihi cami, hemen önüne yapılan devasa yapı ile artık görünemez hale geldi. Şehrin göbeğinde göze çarpan ve kanuna aykırı olduğu ileri sürülen bu yapı ise Bayburt Belediyesi’nin meclis üyesine ait!

Kentin birçok yerinde yakınlarındaki tarihi yapılar nedeniyle yapımı durdurulmuş binalar atık bir şekilde beklerken, Bayburt Belediye Meclis Üyesi Nail Koçoğlu’nun kendisine ait bu binanın kaçak katını nasıl çıkmayı başardığı ise tartışma konusu oldu.

Binanın kaçak katı ile ilgili tepki gösteren vatandaşlar, “Biz böyle bir kaçak kat yapacak olsak, Bayburt Belediyesi bize de izin verecek mi?” şeklinde açıklamada bulunurken, bazı vatandaşlar da Bayburt Belediyesi’nin görmezden geldiğini ileri sürdü.

Diğer yandan, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından binanın takip altına alındığı ve konuyla ilgili Bayburt Belediyesi’nin uyarıldığı öğrenildi. Uyarılara rağmen kaçak kat ile ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu oldu.

Editör: Kültür ve tabiat varlıklarını koruma altına alan ve koruma alanlarını belirleyen kurumun adı Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü olması gerekirken, sehven Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü olarak belirtilmiştir. Söz konusu yanlış bilgi için okurlarımızdan özür diliyor, gerekli düzeltmenin yapıldığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
Zahit Efendi CamiiBina
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.