Çocukluk merakı yeteneğe dönüştü

60 yaşındaki Emrah Canlar, atölyeye çevirdiği evinin bodrumunda 40 yıldır ahşaba hayat veriyor. Tuzcuzâde mahallesinde ikamet eden 60 yaşındaki demirci ustası Emrah Canlar, evinin bodrum katındaki atölyesinde ahşap maketler yapıyor.

Çocukluk merakı yeteneğe dönüştü

Bayburt Postası - 60 yaşındaki Emrah Canlar, atölyeye çevirdiği evinin bodrumunda 40 yıldır ahşaba hayat veriyor. Tuzcuzâde mahallesinde ikamet eden 60 yaşındaki demirci ustası Emrah Canlar, evinin bodrum katındaki atölyesinde ahşap maketler yapıyor. 40 yıldır ikamet ettiği Tuzcuzâde mahallesindeki evinde çocuk merakıyla başladığı ahşap oymacılığını devam ettiren Canlar, artık usta mahareti isteyen eserler üretiyor.

Kendi ürettiği aletlerle daha çok ev maketleri yapan Canlar, 1974 yılında Endüstri Meslek Lisesi tesviye bölümünden mezun olduğunu ama ahşap maket üretimine çocuk yaşlarda köyde oyuncaklar yaparak başladığını söyledi. Canlar, daha çok kış aylarında boş zamanlarında evinin bodrum katında oluşturduğu atölyesinde ahşap maketler ürettiğini söyledi.

Çam, ceviz, gürgen ve elma ağacını kullanarak yaptığı ürettiği tasarımlara Bayburt’ta pek talep olmadığını fakat başka illerde bu işin popüler bir meslek olduğunu dile getiren Canlar, ahşap maketlere bin liraya kadar fiyat biçtiğini de belirterek, “Büyükşehirlerde bu işi yapsam bu eserler burada durmaz, satılırdı. Memleketimiz kırsal bir bölge ve geçim sıkıntısı da yaşanıyor. Bayburt’a özgü ev maketleri de yapıyorum ama bugüne kadar pek sesimizi duyuramadık” dedi.

Aynı zamanda resim çizen ve kaval da çalabilen Canlar, Bayburt eski Valisi Ali Haydar Öner döneminde iş yeri açma girişiminde bulunduğunu anlattı. Canlar, “Eski Valimiz Ali Haydar Öner bey vardı. Sağ olsun, var olsun. O dönem Vali bey ve Özel İdare Müdürü’ne bir maket yaptım. Fakat karşılığını da çok fazlasıyla verdiler. O zaman bana bir işyeri aç dedi ama sonrasında kendisi de gidince bu işimiz de yarıda kaldı” şeklinde konuştu.

İşini severek yaptığını anlatan 60'lık usta, imkân verildiği ve destek sunulduğu takdirde genç nesle bu işi öğretmek istediğini dile getirdi.

Fotoğraf: Ümit Kondolot

 

Anahtar Kelimeler:
Emrah CanlarAhşapMaket
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.