Kıraç: “Bayburt bir imar faciası“

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa ederek AK Parti'den Bayburt milletvekili adayı olan Ünsal Kıraç, parti binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Kıraç: “Bayburt bir imar faciası“
Bayburt Postası - Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa ederek AK Parti'den Bayburt milletvekili adayı olan Ünsal Kıraç, parti binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Kop Savunması ve 21 Şubat'ın Bayburt için önemini tarihi bilgilerle anlattığı konuşmasında, şehir dokusunun mahvedildiğini söyleyen Kıraç, "Tarih şehri diyoruz. Şu Saat Kulesi’ni karşınıza alın oradan kaleyi şöyle bir seyredin. Ne görüyorsunuz biliyor musunuz? Sağınıza solunuza bir bakın. Bence bir ibret vesikası, hiç tarihin ruhuna yakışmayan bir imar faciası. Hemen kulenin arkasındaki binalara bakar mısınız? Oradan manzaraya bakın. O ihtişamlı kale ki onunla bu binaları bütünleştirebiliyor musunuz?  Paslanmış sacdan, inişli çıkışlı binalar ve çirkin bir görüntü" dedi.

Bayburt'taki köprüleri de eleştiren Kıraç, "Erzincan Köprüsü, Necmettin Erbakan Köprüsü, bilmem ne köprüsü.. Arkadaşlar sizin köprü dediğiniz o mu? Ben o köprüleri Mostar’ın birer örneği olarak görmek isterim. Bayburt’ta köprü diye baktığımız şeyler köprüden başka her şeye benziyor" dedi.

Kıraç, Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Kampüsü yerinin de yanlış olduğunu da dile getirdiği açıklamasında şunları söyledi:

“Bugün burada kim idareci olursa olsun yerel yada genel Bayburt’u tanıtması gerekir. Bayburt 5 bin yıllık bir medeniyet. Bayburt eğitim kültür tarih kentidir. Ama onun adına ne yapılmıştır? Hak ettiği yere gelmiş midir?  Bakınız eğitimde o günün üniversitesi sayılacak manada zamanında Bayburt’ta 30 tane medreseden bahsediliyor. Bunlar bugünün üniversitesi diyeceğimiz. Her türlü eğitimin verildiği eğitim yuvaları. Şimdi bakınız. Duduzar Tepesi’nde bir büyük sahabe yatıyor. Belki hala Duduzar tepesine bu büyük sahabeyi ziyaret etme adına gitmeyen  bir sürü Bayburtlu vardır. Gidilmiş olsaydı zaten  o muhterem, o çevre o halde kalmazdı. Şimdiye kadar büyük bir projeyle orayı yeşertir hak ettiği konuma getirirdik. Abdul Vahap Gazi  Hazretleri bildiğiniz gibi sahabeden Eyüp Sultan Hazretlerinin silah arkadaşıdır.  Hazreti Resulullah tarafından biri şark,  diğeri garp cephesi komutanıdır.”

“Nerede taştan binalarımız”

“Şimdi ne yapalım Allah aşkına beni milletvekili olarak seçtiniz gönderdiniz. Milletvekili olduğunuzda orada ne yapacaksınız ? Siz olsanız ne yaparsınız? Bir tarafta Ovit Tüneli  bir de nasip olursa diğer tarafta Kop Tüneli açılacak. Arkadaşlar, Zigana ile Kop arasına sıkışmış bir Bayburt, bu ölçekte yaşıyoruz. Bizim tarihi kültürel değerlerimizi çok önemseyerek ele alıp işlememiz gerekiyor. Bayburt evliyalar embiyalar şehri diyoruz ama sahabeye bile sahip çıktığımız yok. Tarih şehri diyoruz. Şu Saat Kulesi’ni karşınıza alın oradan kaleyi şöyle bir seyredin. Ne görüyorsunuz biliyor musunuz? Sağınıza solunuza bir bakın. Bence bir ibret vesikası, hiç tarihin ruhuna yakışmayan bir imar faciası. Hemen kulenin arkasındaki binalara bakar mısınız? Oradan manzaraya bakın. O ihtişamlı kale ki onunla bu binaları bütünleştirebiliyor musunuz?  Paslanmış sacdan, inişli çıkışlı binalar ve çirkin bir görüntü. 'On iki mahalle 5 bin hanesi, tam yüz bin nüfusa maliktir Bayburt.' 'Ne hoş olur yontma taştan binası.' Hani nerede bizim taştan binalarımız? Valilikte mi kaldı sadece? Arkadaşlar tarihi dokuyu öylesine rezil bir vaziyette kullanmışız ki, sanki yüksek katlı binalar yapmak medeniyet göstergesiymiş gibi algılamışız. Bakın bunları  görebilmeniz için Avrupa kentlerini gezmeniz lazım. Bizim bir çok ilimizde de bu tür sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz.”

“Kırzı'ya bir anıt bile dikememişiz"

"Şimdi siz Bayburtlu değilsiniz turistsiniz. Veya yerli turistsiniz Bayburt’a neden geleceksiniz? Allah aşkına neden gelirsiniz Bayburt’a? İşte Ovit Tüneli açıldı Karadeniz bağlantısı çok yakın efendim Kop açıldı. Erzurum çok yakın Erzurum’un tarihini görmeye gelen Türki Cumhuriyetlerdeki turistleri Bayburt’a getireceksiniz. Niye gelsinler? Biz Kırzı’ya kurtuluş savaşında yaşananlarla ilgili bir anıt bile dikememişiz. Bu insanlar buraya neden gelsin? Veya tarihi dokuyu bu kadar hunharca, hovardaca harcıyorsak buraya neden gelsin?  Veya Duduzar tepesindeki sahabeyi biz düşünün şimdi oraya biz Ramazan’ın 30 günü 2 bin 3 bin kişiye orada iftar veriyorsunuz. Ve TRT’ye de orada 30 gün canlı yayın yapıyorsunuz. Bakın ben kalıbımı  koyarım, ortaya adımı koyarım  2. yıl Bayburt dolup taşacaktır yeter ki siz bu manada bir adım atın.”

"Sizin köprü dediğiniz o mu?”

“Şu muhteşem Çoruh’un akışına bakın. Bana göre mahzun hiç değerlendirilmemiş. Erzincan Köprüsü, Necmettin Erbakan köprüsü, bilmem ne köprüsü arkadaşlar sizin köprü dediğiniz o mu? Ben o köprüleri Mostar’ın birer örneği olarak görmek isterim. Mostar’ı yapan ustalar Bayburtlu biliyor musunuz? Ama Bayburt’ta köprü diye baktığımız şeyler köprüden başka her şeye benziyor. Hiç olmazsa Akşar’da Korgan Köprü var Selçuklu mimarisi alın getirin Çoruh’un üzerine ondan 3-4 tane koyun insanlar gelip gezdiği zaman. Bakınca şöyle hiç olmazsa Bayburt tarihi kent, tarihi dokuyu korumuş desinler. Ama maalesef bizler hiçbir şekilde bunlara önem vermemişiz. İstanbul’daki Minyatür’ü gezenleriniz vardır. Orada dünyanın en önemli kalelerinden birisi olan Bayburt Kalesinin Minyatürk’te yeri yok. Yaptırmamışız. Yaptıramamışız. Bunu dert etmemişiz kendimize.”

“Bayburt’un akciğerlerine bir bıçak sapladılar”

“Bayburt bir eğitim kenti olmak zorundadır. 7 bin civarın bir öğrencimiz var. Bu 7 binin 17 bin 27 bine çıkması lazım. Ama bir şey söyleyeceğim, Bayburt’un akciğerlerine bir bıçak sapladılar. Cumayı üniversitenin mescidinde kıldım. Gördüm ki. O günde bunu bağıra bağıra söylememize rağmen arkadaşlar üniversitenin yeri burası değil olmaması lazımdı. Yahu Bayburt’ta üniversite yapılacak arazi mi yok. Kestiniz o güzelim alanı ciğerlerimize alacağımız nefesi alamıyoruz artık. Yeşil alan olacaktı orası, oradan giren Bayburt’a şöyle bir temaşa edecekti. Hiç olmazsa buradan aşağıya giden orada oturup çayını içecek  Çoruh’u seyredecekti. Şimdi ne yaptık? Konutlar yaptınız getirdiniz. Üniversiteyi oraya sıkıştırdınız. Yetmiyor şimdi daha da açılacaklar. Birini milletvekili yapıp Ankara’ya göndermenin hiçbir anlamı yoktur. Gelin onu tespit edin vallahi bu kardeşimizde destekleyecek ama benim söylemeye çalıştığım, bu makus tarihi birlikte yenelim. Ankara’da Cumhuriyet Caddesi'ni görsün aklında canlandırsın. Baksın ne görüyor. Emin olun ki ben çok büyük bir çirkinlik görüyorum. Şimdi düşünün şu caddeyi sağlı sollu yontma taştan hiç olmazsa  kale ile saat kulesi ile gözünüzde canlandırın köprüleri dediğim gibi yapın. Bakın ortaya neler çıkıyor.”

Anahtar Kelimeler:
AK Partiünsal Kıraç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
öz bayburtlu @Misafir 9 yıl önce

12 yıldır Bayburt yetkililerine istek ve temennide bulunan sn ü.kıraçı hiçe saydılar bundan dolayı yetki istiyor.,onun için kazanırsa Bayburt kazanır,saygı ile.

Avatar
salih @yaşaroğlu 9 yıl önce

meslektaşı b.şehir bld bşk sn kadir topbaşa ve Erzurum bld,bşk.sn Mehmet sekmene sor.?

Avatar
mehdi öztürk 9 yıl önce

SN ÜNSAL KIRAÇ BEYİ TEBRİK EDER BAŞARILARININ DEVAMINI C.ALLAHTAN NİYAZ EDERİZ,USTA OLDUĞU BELLİ BAŞARILAR.

Avatar
Sedat genç 9 yıl önce

Sn Kıraç ı böyle konuşmasından dolayı tebrik ediyorum başarılarının devamını dilerim

Avatar
Bayburt 9 yıl önce

Konuşma ve cv güzel güZelde, sizi mete memişin yani asıl işi eğitim ılan ve belediyeyide öğretmen kadrosuyla yönetmeye çlışan şahsın yerine belediye başkanı olarak görmek isterdim.

Avatar
recayi sancak @Bayburt 9 yıl önce

bayburta büyük hizmetler yapacağı kanaatindeyiz,17 yıllık belediyecilikte ve siyasette
birikimi var istanbuldan tanıyan bir Bayburtlu olarak,bbayburta büyük hizmetleri olur
inşallah.ayrıca Bayburt sevdalısı.

Avatar
Osman Karadeniz 9 yıl önce

Sn Ünsal Kıraç'ın 20 yıllık belediyecilk tecrübesiyle , millet vekili seçildiği zaman Bayburt' ta büyük hizmetleri olacağını düşünüyorum.

Avatar
MAHİR KARABULUT @Gürsel Karapınar 9 yıl önce

SN ÜNSAL BEYİ İSTANBUL BELEDİYESİNDEN TANIRIZ,BAYBURT BELEDİYE,SİNE 10 YILDA 100 PROJE GÖNDERDİ,ÇÖPE ATTILAR.!!,?? BUNDAN DOLAYI ADAYDIR!!,
BİLGİLERİNİZE.SN K.PINAR BEY SEVGİ İLE.