Davutoğlu seçim beyannamesini açıkladı

Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Seçim Beyannamesi ve Aday Tanıtım Toplantısı, coşkulu geçti. İşte detaylar...

Davutoğlu seçim beyannamesini açıkladı
Bayburt Postası - Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Seçim Beyannamesi ve Aday Tanıtım Toplantısı, coşkulu geçti. Aday tanıtım toplantısı için Ankara'da bulunan AK Parti Bayburt Milletvekili adayları Naci Ağbal ve Bünyamin Özbek, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal ile birlikte sahneye çıkarak, Başbakan Ahmet davutoğlu ile birlikte partilileri selamladı. 

Kürsüye "Yeni Türkiye, bize her yer Türkiye" seçim şarkısı eşliğinde gelen Davutoğlu "Başkanlık sistemini, anayasal çerçevede yasama ve yürütmenin etkin olduğu, demokratik kontrol mekanizmalarının ön görüldüğü bir yönetim modeli olarak tasavvur ediyoruz. Bütün partileri, STK’ları, bu yeniden yapılandırma sürecine katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Yürütme erki de yasama ve yargı erki gibi anayasal denetime açık olacaktır" dedi.

"YENİ TÜRKİYE" SÖZLEŞMESİ AÇIKLANDI (TAM METİN, TIKLA OKU)

Ahmet Davutoğlu, seçim bildirgesini açıkladığı konuşmasında, 7 Haziran seçimleri için "alt limit" koydu. Davutoğlu, seçimlerde AKP'nin yüzde 35 oy oranında kalması halinde, Genel Başkanlık görevinden ayrılacağının işaretini verdi.



İşte Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar ve salondan günboyu notlar:

Yüzde 35 vurgusu!

Davutoğlu yüzde 35 vurgusunu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran için koyduğu, CHP'nin oyların yüzde 35'ini alması hedefi üzerine yaptı. Kılıçdaroğlu'nun seçim hedefi yüzde 35 olarak koymasına karşılık Davutoğlu, "Yüzde 35'i burada telafuz etmektense, bu görevi bırakırdım. Biz yüzde 35'e değil, yüzde 55'e, yüzde 60'a yürüyoruz " dedi.

Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin aday belirlemek için yaptığı ön seçime girmesinden de alaycı bir dille bahseden Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu'nu tebrik ediyorum. İlk defa bir seçim başarısına imza attı. CHP içindeki bir önseçimi kazandı. Yani seçim her zaman CHP içinde olsa, Kılıçdaroğlu hep başarılı olacak. Ama 7 Haziran milletin seçimi milletin seçimi" dedi.

CHP'ye alkışlı reklam göndermesi!

Davutoğlu, konuşmasında isim vermeden, Amerikalı bir strateji şirketi ile seçim anlaşması yapan CHP'nin 7 Haziran seçimleri için izlediği reklam stratejisine de eleştirerek, şöyle dedi;
"Reklamcısını Amerika'dan getiren, talimatları yurt dışından alanlara karşı duruyoruz..."

"YENİ TÜRKİYE" SÖZLEŞMESİ AÇIKLANDI (TAM METİN, TIKLA OKU)

Demirtaş'a çok sert: "HAİN..."

Davutoğlu konuşmasında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'a da çok sert yüklendi. Demirtaş'tan bahsederken "hain" kelimesini kullanan Davutoğlu, HDP'nin izlediği siyasedi de "bukalemun siyaseti" olarak nitelendirdi.

Davutoğlu, "Bu Demirtaş 6-7 Ekim olaylarında da aynı hainliği yapmıştır ve insanları isyana teşvik etmiştir. Demirtaş ve ekibine sesleniyorum.
Çıkın demokrasiyle ilgili tavrınızı açıkça ortaya koyun" dedi.



"HDP bir proje"

HDP'nin "bir proje" olduğunu söyleyen Davutoğlu, bunun AKP karşısında oluşan "şer cephesinin" ürünü olduğunu ifade etti.

"Karşımızda bir şer cephesi var. Bütün hesaplar AK Parti'nin yolunu kesmek için" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu;  "HDP bir proje olarak gündeme getiriliyor.Biri Amerika'dan reklamcı getiriyor. Biri oralara gidip, geldikten sonra yeni bir anlayış getireceği söyleniyor."

Bahçeli'ye seslendi: "Tepki değil, vizyona, meydana çıkın!"

Davutoğlu konuşmasında MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de, bir vizyon ortaya koymak yerine, gerginlik ve çatışmadan gelecek tepki oylarını belediğini söyleyerek, "Bahçeli'nin hesabı hep şu oldu; 
Acaba bir gerilim olur da, çatışma olur da, tepki oylarını toplayabilir miyim? Tepki oylarıyla değil, vizyonla meydana çıkın. Anadolu insanı kimin milliyetçi, kimin olmadığını biliyor."

"Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada adalet"

AKP'nin seçim sloganı olan "daima adalet, daima kalkınma"ya atıfta bulunan Davutoğlu, konuşmasında adalet vurgusu yaptı. AKP kadrolarının, sadece Türkiye değil, "tüm dünyada" adaleti savunmaya çağıran Davutoğlu, "bu topraklarda yasakların sonu ak parti ile geldi" dedi. Davutoğlu salona, "Dünyada adaleti tesis etmeye var mısın?" çağrısı yaptı.


"Niceliksel kalkınmadan, niteliksel, derinliksel kalkınmaya..."

Davutoğlu, AKP'nin seçim sloganının ikinci bölümünü oluşturan "daima kalkınma" konusunda ise, bugüne kadar AKP'nin izlediği kalkınma politikalarına "ince ayar" yaptı.

Yapılacak yeni hamleyi, "geleceğe yürüyen küresel ikinci atılım hamlesi" olarak nitelendiren Davutoğlu, Erdoğan'ın AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı dönemindeki kalkınma hamlesinden "niceliksel büyüme dönemi" olarak bahsetti ve şöyle dedi; "Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığımız bu kalkınmayı,  gerçek, derinlikli ve nitelikli bir büyüme haline getireceğiz."

Davutoğlu, seçim beyannamesinde 350 sayfalık bölümün kalkınmaya ayrıldığını kaydederek, "bu bir inşa beyannemesidir " dedi.

3 Dönemliklere özel teşekkür

Davutoğlu'nun konuşmasında bir başka dikkat çeken unsur ise, aralarında Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Bülent Arınç, Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay gibi, 3 dönem kuralına takılıp, AKP aday listesine giremeyen parti kurucularına özel selam vermesi oldu.

Tüm salonu ayağa kaldırarak, "erdemliler hareketi" olarak nitelendirdi, parti kurucularını selamlamaya çağırdı. Davutoğlu, "Ağabeylerimizi ve dava öncülerimizi selamlamanızı istiyorum.  Benden çok onları selamlayın. Onlar işte şu ön sırada, o erdemliler hareketinin öncüleri, Türk siyasetine bir ahlak abidesi olarak geçtiler" dedi.

Ekranda "ikinci yarı" yazısı

Davutoğlu konuşurken, dev ekrana "Yeni Türkiye yolunca ikinci yarı başlıyor" yazısının yer alması dikkat çekti.

Davutoğlu, konuşmasında "kurucu genel başkanımız" diyerek Erdoğan'ı da andı ve ona özel selam gönderdi. Davutoğlu'nun, "Kurucu Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı selamlıyorum" sözleri salonda büyük coşkuyla karşılandı. Erdoğan'la bir gece önce telefonla konuştuğunu da söyleyen Davutoğlu, "sizlere onun da selamını iletiyorum" dedi.  AKP Genel Başkanı Davutoğlu'nun konuşmasında dikkat çeken bir unsur da, AKP'den "Erdoğan'ın mirası" olarak bahsetmesi oldu.

Davutoğlu, "Miras üzerinde, yeni bir meydana ve yeni bir zafere yürüyoruz. Yeni zaferimiz şimdiden hayırlı ve mübarek olsun. Bu dava bize onun emanetidir. Bizim davamız, bir vefa, bir erdem, bir ahlak davasıdır. Siyasi rant ya da ekonomik rant davası değildir" diye konuştu.



Kedileri es geçmedi

Son dönemde elektrik kesintileri ve trafo önünden geçen kedi görüntülerinin yer aldığı CHP seçim reklamlarına atıf yapan Davutoğlu da kedileri es geçmedi. Davutoğlu, CHP'ye, "Amerika'dan ithal alkış propagandaları ve kedilerle bu işi çözemezsin, bizi 13 yıldır dünya alkışlıyor" dedi.

Yeni slogan, yeni şarkı...

AKP, 7 Haziran seçimlerinde kullanacağı yeni slogan ve yeni şarkıyı ilk kez tanıttı. AKP'nin 7 Haziran seçimleri için sloganı "Daima Adalet, Daima Kalkınma" olarak belirlendi. Slogan da, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasını yapacağı ve AKP adaylarının tanıtılacağı Ankara Arena'da dev ekranlara yansıtıldı. Davutoğlu ve eşi Sare Hanım'ın salona girişinde AKP'nin yeni seçim şarkısı da ilk kez çalındı. Mehter Marşı ezgileri taşıyan "Biz Yeni Türkiye'yiz" şarkısı, partililer tarafından coşkuyla karşılandı.

"Başkanlık sistemini gerekli görüyoruz"

Davutoğlu konuşmasında, 100 maddelik "Yeni Türkiye Sözleşmesini" de açıkladı. Seçim sonrasında gündeme gelecek, yeni Anayasa'nın da, AKP tarafından hazırlanmış taslağı niteliğinde olan sözleşmenin en önemli maddesi, Başkanlık sistemine ilişkin madde oluşturdu.

Bizzat Davutoğlu tarafından okunan sözleşmede, "İdari sistemin Başkanlık sistemi yönünde yeniden yapılandırılmasını gerekli görmekteyiz" denildi. Buna gerekçe olarak devletin yönetimindeki "yetki ve sorumluluk" dengesizliğini" gösterdi.

Mevcut sistemdeki "yetkisi çok, ancak sorumluluğu olmayan" Cumhurbaşkanı ile, "yetkisi kısıtlı ancak sorumluluğu olan" Başbakanlık makamları arasında yetki sorunu yaşanabileceğinini kaydedildiği sözleşmede, buna örnek olarak da 2001 yılında yaşanan "yetki krizini" gösterildi.

Parlamenter sistemin "özünden uzaklaştırıldığının" belirtildiği sözleşmede, devlet erkinin, "etkinlik ve hesap verilebilirlik" açısından yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

"Ortak ve eşit vatandaşlık..."

Davutoğlu'nun okuduğu sözleşmede "ortak ve eşit vatandaşlık" kavramı da büyük yer tuttu.

Davutoğlu'nun okuduğu sözleşmede, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yer alan "hakimiyet milletindir" ilkesine de özel vurgu yapıldı. Sözleşmede, devlet mekanizmalarının toplum üzerinde baskı kurmasına izin verilmeyeceği belirtilerek, "Amir olan millettir, memur olan devlettir" ifadesi yer aldı.

"Paralel yapı"yı darbeler içinde saydı

Davutoğlu'nun okuduğu sözleşmede bir başka dikkat çekici bölüm ise, paralel yapıdan bahsedilen bölüm oldu. Sözleşmede, Türkiye'nin yaşadığı askeri darbelerin yanında, "paralel yapı" da, bir darbe olarak yer aldı. Sözleşmede, "Paralal yapı ya da bürokratik seçkinciliğin külli ya da kısmi etkinliği kabul edilemez" maddesi yer aldı.

"Denetleyemeyen hiç bir güç kalmayacak"

Sözleşmede devletteki güçler ayrılığına da vurgu yer aldı. "denetlenmeyen hiçbir güç kalmayacak" maddesinin yer aldığı sözleşemede yargı bağımsızlığına da atıf yapıldı. Sözleşmede, "Yargı bağımsızlığı, kendi içinde oluşabilecek örgütlenmelere karşı korunacak, jüristokrasi önüne geçilecek. Yargı kararları demokratik denetime açık olacaktır" maddesi yer aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının ardından AK Parti Milletvekili adaylarının tanıtımına geçildi.

Ağbal, Özbek, Kobal ve Davutoğlu birlikte selamladı

Aday tanıtım toplantısı için Ankara'da bulunan AK Parti Bayburt Milletvekili adayları Naci Ağbal ve Bünyamin Özbek, AK Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal ile birlikte sahneye çıkarak, Başbakan Ahmet davutoğlu ile birlikte partilileri selamladı. Detaylar için tıkla...

"YENİ TÜRKİYE" SÖZLEŞMESİ AÇIKLANDI (TAM METİN, TIKLA OKU)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.