Tüketici haklarında devrim

Güçlü haklarla donatılmış tüketiciler dönemi başlıyor.

Tüketici haklarında devrim
Bayburt Postası - Yeni Tüketici Kanunu 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek. Mevcut yasada yapılan yeni düzenlemelerle tüketiciye tanınan bazı haklar genişletiliyor. Yasaya aykırı davrananlara karşı cezai yaptırımları da içeren yeni kanun ile güçlü haklarla donatılmış tüketiciler dönemi başlıyor. Bankaların tüketiciye aidatsız kredi kartı sunma zorunluluğundan, tüketici aleyhine değiştirilen sözleşme şartlarına kadar birçok yeni düzenlemelerin getirildiği Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre vatandaşın hak arama süresi ve sözleşmeden cayma süresi de uzatılıyor. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve uzun süren çalışmaların ardından yürürlüğe konulacak olan yeni kanunun getirdiği önemli haklardan bazıları şöyle:

Bankalar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ücret tahsil etmedikleri kredi kartı sunacak. Sözleşme şartları tüketici aleyhine değiştirilmeyecek. Sözleşme dışında, herhangi bir hizmet kalemi adı altında ek bedel talep edilemeyecek. Hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağı, BDDK tarafından belirlenecek. Tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son veriliyor. Kapıdan yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarılıyor. Kredi sözleşmesi imzalanmadan, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi zorunlu. Kredi sözleşmeleri ile ilgili olarak isteği dışında sigorta yapmaya zorlanamayacak. Tüketicinin açık talimatı olmadan bankalar, kredili mevduat sözleşmesi yapamayacak. Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacak. Belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için bina tamamlama sigortası yaptırılması zorunlu. Aboneliğe son verme isteği, süresi içinde yerine getirilmezse, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.