İşte Bayburt'un borç haritası

Bayburt, döviz mevduatı bir önceki yıla göre azalan iki ilden biri oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, bir önceki yıla göre döviz mevduatının artıdan eksiye düştüğü iki ilden biri olan Bayburt’ta, 2011’de 53,6 milyon liralık döviz mevduatı 2012’de 51 milyona düşerken, toplam mevduatı en çok artan iller sıralamasında ise Siirt ve Zonguldak'ın ardından üçüncü oldu. Verilere göre, toplam mevduatı en çok artış gösteren il, yüzde 46 ile Siirt, yüzde 21 ile Zonguldak ve yüzde 20 ile Bayburt ve Kocaeli oldu

İşte Bayburt'un borç haritası

Bayburt Postası - Bayburt, döviz mevduatı bir önceki yıla göre azalan iki ilden biri oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, bir önceki yıla göre döviz mevduatının artıdan eksiye düştüğü iki ilden biri olan Bayburt’ta, 2011’de 53,6 milyon liralık döviz mevduatı 2012’de 51 milyona düşerken, toplam mevduatı en çok artan iller sıralamasında ise Siirt ve Zonguldak'ın ardından üçüncü oldu. Verilere göre, toplam mevduatı en çok artış gösteren il, yüzde 46 ile Siirt, yüzde 21 ile Zonguldak ve yüzde 20 ile Bayburt ve Kocaeli oldu

BDDK, 2012’in finansal verilerini açıkladı. Türkiye’de 2012’de 2011’e göre kredi kartı batağı yüzde 13 artarak 3.5 milyardan 4 milyara çıkarken, Bayburt, bir önceki yıla göre kişi başı kredi batağı en az artan iller sıralamasında 100,5 lira ile ilk 15 il arasında yer aldı. Sıralamaya bakıldığında, kredi batağının en çok artış gösterdiği il 105 lira ile Batman, en az artış gösterdiği il 122,2 lira ile Gümüşhane oldu. Gümüşhane aynı zamanda, bir önceki yıla göre kredi kartı batağının düşüş gösterdiği 8 ilden biri olarak göze çarptı. Verilerde kişi başı batak miktarı en yüksek il tahmin edildiği gibi 623 lirayla yine İstanbul.

BDDK verilerinden elde edilen sonuçlara göre, bankaların maaşa ek olarak verdiği kredili mevduat hesabı (KMH) kullanımına ilişkin ilginç bir tablo ortaya çıktı. Kredi faiz oranı yıllık yaklaşık yüzde 80’i bulan KMH hesabını en çok maaşı yetmeyen Düzceliler kullanırken, sıralamada ikinci il yüzde 34’lük yükselişle Aksaray, üçüncü il yüzde 30’luk yükselişle Gümüşhane oldu.  KMH hesabını en az kullanan illerden biri olan Bayburt’ta geçtiğimiz yıl KMH hesabı toplam miktarı 2,5 milyon lira iken, bu rakam yüzde 17’lik artışla 2012’de 3 milyon liraya yükseldi.

Bir önceki yıla göre döviz mevduatının artıdan eksiye düştüğü iller sıralamasında Hatay'ın ardından ikinci sırada bulunan Bayburt için verilerde dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise nakdi kredi oranları oldu. 2011’de 250,4 milyon lira kredinin alındığı Bayburt’ta, toplam nakdi kredi tutarı 2012’de ise 317,2 milyon oldu. Bir önceki yıla göre toplam nakdi kredi tutarı yüzde 22 oranında büyüyen Bayburt, bu sonuçla en çok kredi alınan iller sıralamasında ilk 17 il arasında yer aldı. Türkiye’de mevduatı en hızlı artan iller sıralamasına bakıldığında ise, kişi başı mevduatın bir yıl içinde yüzde 14 ile en hızlı artış gösterdiği ilk 8 ilden biri oldu. Verilere göre son bir yılda kişi başı mevduat 2 bin 608 liradan 3 bin 33 liraya yükseldi.

 

Anahtar Kelimeler:
MevduatBDDKKredi Batağı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.