Gül Türkler de sevildiği kadar diğer İslam ülkelerinde sevilir mi doğrusu bilgim yok. Asırlarardır türkülerimiz, şarkılarımız, şiirlerimiz, kadın-erkek isimlerimiz, soy isimlerimiz, yer isimlerimiz hep gül ile süslüdür.

Nihat Sami Banarlı hayatta gül görmemiş köylerin “Gül’’lü isimler koymasına şaşırdığında, yaşlı, görmüş geçirmiş bir köy annesi ‘Gül Muhammed’in terinin rayihasıdır’’ diye cevap vermişti. Çok sevip, candan bağlandığı Peygamberini ‘Gül yüzlü’, terinin kokusunu ‘Gül kokulu’ diye tasvir eden milletimiz, çocuklarına en çok ‘Gül’lü isimler vermiş, asırlar boyu..

Etrafımızda yaşayan insanlardan kısa bir zamanda derlediğimiz aşağıdaki isimlere biraz hafızasını yoklayan herkes daha bir sürü isim ekleyebilir. Bunlar bazen az kullanıldığı için hiç duymadığımız isimler olabilir: Saragül, Serengül, Gülşişe, Yazgüle, Güli, Sarangül, Haragül, Nargül, Yaşargül, Gülçimen, Gülpınar gibi; çoğu zaman ise bildiğimiz isimlerdir: Gülperi, Resmigül, Ayşegül, Nazlıgül, Yazgülü, Gülcemal, İsmigül, Cerengül, Güller, Gülşen, Gülşişe, Gülser, Gülay, Aygül, Esengül, Tazegül, Gülfem, Gülbeyaz, Songül, Birgül, Güldane, Gülbahar, Nurgül, Seçgül, Gülendam, Gülçehre, Gülcan, Güliz, Gülçiçek, Gülten, Gülbeden, Gülkız, Gülseren, Gülşah, Güler, Gülhayat, Gülden, Gülpembe, Gülsevil, Refigül..

Bazen erkek, şehir ve soy isimleridir:  Gülali, Güldener, Gülbey, Güldursun, Sarıgül, Gülsoy, Gülbahri, Ergül, Gülşehir, Morgül, Gülağa, Gülyalı...

***

Muhtar

Kaybedeli eşini der
“-Muhtarlığa yapan oymuş
Şimdi muhtar çok derbeder
Gam kasavet içten oymuş.

2012 yılında muhtar için böyle demiştim. İzmit’te rahmetli olmuş. Köyünde, Taht’ta ebedi istiratgâhına uğurladık.

Allah rahmet etsin.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
F.BOYACI 6 yıl önce

Yılda bir kerre menâr-i sâhdan dîdâr gül, / Gösterir nite ki nûr-i Ahmed-i Muhtâr gül
GÜNLERİMİZ BEREKETLİ BAHÇELİRİMİZ GÜLLE DOLSUN