Baksı'dan önemli hizmet, 'İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri'

Baksı Kültür Sanat Vakfı, iki yıldır üzerinde çalışılan 'İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri' cd yapımını gerçekleştirdi.

Baksı'dan önemli hizmet, 'İlk Kayıtlarıyla Bayburt Türküleri'
Bayburt Postası - Kuruluş amacında da yer aldığı gibi bulunduğu coğrafyanın ve insanının değerleriyle yakından ilgili olan Baksı Müzesi, müzik ve anlatı gibi bu toprağa ait birikimleri de etkinliklerinin merkezine aldı. 

Bayburt Halk Müziği'nin, geleneksel ilk kayıtlarının günümüzün yoğun ve çok yönlü baskısı altında kaybolup gitmesinin önüne geçen Baksı Müzesi, Bayburt Türküleri’nin İlk Kayıtları’ndan bir cd yaparak, bu toprakların ses hazinesine çok önemli bir katkıda bulundu. 

Eserleri çeşitli kaynaklardan araştırıp bir araya toplayarak, hak sahiplerinin olurunu aldıktan sonra bunları stüdyoda dinlenecek hale getirmek olağanüstü emek, zaman ve özveri isteyen bir işti. Prof. Hüsamettin Koçan'ın dediği gibi tam bir ‘müzik arkeoljisi’ çalışması yapıldı. 


Bayburt Halk Müziği repertuarındaki yüzden fazla eserin pek azının eski kayıtlarına ulaşılan projede, çok bilinen ve sevilen değerli birçok türkünün ise eski kayıtlarına ulaşılamadı. 

Çalgıların kimlik değiştirdiği kayıtlar ile kişisel yorumlar ise dönem müziği icrası dışında kalmaları nedeniyle kullanılmadı. Çalışmada yer alan eserler; radyo arşivleri, müzik şirketleri, değerbilir Bayburtlular ile müzisyenlerin ikinci ve üçüncü kuşak yakınlarından elde edildi. ‘Suyu gözesinden içmek’ isteyenlerin; her birini dinlerken bambaşka zamanlara ve anılara gidip aynı duygu seliyle sürüklenecek olması, bu zorlu görevde emeği geçen herkesi mutlu edecek. 

Koordinatörlüğünü Ahmet Çağıldak, yapımcılığını Kalan Müzik, ses temizliği ile ayarlarını (mestering) İhsan Apça ve danışmanlığını Bülent Ortaçgil, Ahmet Çağıldak, Erkan Oğur ve Hasan Saltık’ın yaptığı cd, http://baksi.org/tr adresine mesaj yoluyla temin edilebiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.