Bayburt'ta Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi

Bayburt'ta Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu sergileri açıldı. Taşhan'da açılan sergide, Işın Fırat'ın heykelleri, Aynur Atayurt'un yağlı boya çalışmaları, Hüseyin Gürkan Akkuş'un keçeden yapılmış başlıkları, Konya Olgunlaşma Enstitüsü'nün kostümleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

Bayburt'ta Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi

Bayburt Postası - Bayburt Vali Yardımcı Ahmet Yıldız, Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoğlu ve davetlilerin katımıyla gerçekleşen açılışın ardından Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat tarafından sergi hakkında bilgi verildi.  

Serginin Kültür Bakanlığının himayesinde, Telif Hakları Genel Müdürlüğü katkısı ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştiğini aktaran Işın Fırat, Ahlat'tan İstanbul'a tüm Anadolu'yu gezdiklerini, Karadeniz bölgesi turunu ie Bayburt sergisi ile başlattıklarını söyledi.

Serginin içeriği hakkında bilgi veren Fırat, "Sultanlar, hanım sulatanlar, baniler, ulemaların yer aldığı, replika kostümlerin olduğu 12'si Danişmendliler'e, 12 tanesi de Selçuklular'a ait olmak şartıyla 80'e yakın karakteristik heykellerin bulunduğu, menkıbe tasviri dediğimiz yaşanmışlıkları tasvir eden yağlı boya çalışmalarının yer aldığı bir sergi" dedi. 

Sergi ile özellikle gençlere ve çocuklara geçmişi anlatmak, tarih bilinci oluşturmak istediklerini söyleyen Fırat, "Ecdadımıza vefa borcumuzu ödeyebilmek için Anadolu yollarına düştük. Çocuklarımız Caca Bey'in Rasathanesini, Çaka Bey gibi büyük bir denizcimizi, Mimar Sinan'ımızı, Mevlana Celaleddin Rumi'mizi de bilsin istiyoruz. Bunu da geleneksel öğretinin dışına çıkarak, sanatla buluşturarak sunuyoruz" diye konuştu.

Fırat, tüm Bayburtlular'ı sergiye davet etti. 

Öte yandan bugün açılışı gerçekleştirilen sergi 19 Eylül 2021 Pazar gününe kadar 09.00 ile 19.00 arası kadar gezilebilecek.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
RECAİ BAYRAKoğlu 3 yıl önce

bayburt selçuklu eserleri ile dolu,taşhandaiki sergi ispatlıyor tşkler