Cumhuriyet Halk Partisi Esnaf Masası 14 Milletvekili ile Bayburt’ta 

CHP Esnaf Masası, Bayburt programı kapsamında Saray Bahçesi'nde açıklama yaptı, STK'lar ile bazı siyasi parti teşkilatlarını ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Esnaf Masası 14 Milletvekili ile Bayburt’ta 

Bayburt Postası - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Başkanlığındaki Esnaf Masası’nın doğu illerini ziyaret programı devam ediyor.

Bekir Başevirgen, Ali Şeker, Baha Ünlü, Mürsel Alban, Yüksel Mansur Kılınç, Neslihan Hancıoğlu, Ayhan Barut, Orhan Sarıbal, Atila Sertel, Ulaş Karasu, Aydın Özer, Abdurrahman Tutdere ve Polat Şaroglu’ndan oluşan Esnaf Masası heyeti Bayburt'ta vatandaşlarla bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Bayburt’ta düzenlenen basın toplantısında biz dizi açıklamalarda bulundu.

 “İktidara geldiğimiz gün çiftçi borç faizlerini sileceğiz” 

Ağbaba, çiftçilerin sorunlarına değinerek, “Bu bölge tarımın ve hayvancılığın yoğun olduğu bir bölge.  Dün Erzurum’daydık, bugün Bayburt’tayız. Bu iki ilde de yoğun bir şekilde nüfus azalıyor, insanlar dışarıya göç ediyorsa, burada bir problem var demektir. Eğer insanlar ekmeklerini atalarının, babalarının doğduğu bu topraklarda aramıyor İstanbul’da, Ankara’da asgari ücretle çalışarak arıyorsa burada bir problem var demektir. Tekrar bu toprakları üretime açacağız. Buradan söyleyelim millet ittifakı olarak iktidara geldiğimiz gün çiftçinin mazotundan vergiyi kaldıracağız, çiftçimizin ziraat bankasına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizlerini sileceğiz. Biz iktidara geldiğimizde 5’li çetenin veya her gün dolarla ihale alanların değil çiftçilerimizin, esnafımızın borçlarını sileceğiz” dedi.

 “Türk Lirası Afganistan parası karşısında bile değer kaybetti”

Türk lirasının değer kaybettiğini dile getiren Ağbaba, Afganistan parası karşısında Türk lirasının değerinin düştüğünü söyleyerek, “Türk liramızın dünyada değer kaybetmediği tek bir para birimi kalmadı. ABD doları, İngiliz sterlini, Euro karşısında değer kaybetti hatta Afganistan para birimi karşısında bile değer kaybetti. Şubat ayında enflasyonumuz Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre yüzde 54,44 oldu. Son 20 yılın en yüksek enflasyonu. TÜİK’in makyajlı verilerinin dışında ENAG ise enflasyonu yüzde 123,8 olarak açıkladı, ne kadar doğru veriler tartışılır” şeklinde konuştu. 

“İşçi, memur ve emeklilere verilen zamlar yılın ikinci çeyreğinde eridi” 

Çalışana verilen zamların yeterli olmadığı vurgusunda bulunan Ağbaba, “Üretici enflasyonu üç hanelere çıkarak yıllık yüzde 105 arttı. Bunun anlamı önümüzdeki günlerde üretici fiyat endeksindeki artış, tüketici enflasyonuna yansımaya devam edecek. Ayrıca bugün ve dün gelen zamlar ise bu enflasyona dâhil değil. Son benzin ve Motorin zamları bu enflasyona dâhil değil.  Gıda da KDV indirimi olmasına rağmen enflasyonumuz yüzde 54,4 olmuş durumda. Gıda enflasyonunun yıllık artışı yüzde 64,47 Gıda enflasyonundaki artış, memura, memur emeklilerine ve emeklilere verilen zammın tam iki katı. Emeklilere, memurlarımıza ve asgari ücretlilere verilen zamlar, enflasyondaki artış ile yılın ikinci ayında erimiş durumda” diye konuştu.

“Geçen yıl 6 lira olan mazot 20 liraya dayandı” 

Mazota yapılan son zamdan sonra vatandaşın zor durumda olduğunu söyleyen Ağbaba, “Geçtiğimiz yıl şubat ayının sonunda 6,66 olan mazot bugün 20 liraya dayanmış durumda. Geçtiğimiz yıldan bugüne mazot fiyatları 3 kat artmış durumda. Mazot fiyatının artışı kimi etkileyecek, herkesi etkileyecek. Bakkala gidip aldığımız üründen, bindiğimiz minibüse etkileyecek. Artık taksiler kontak çeviremeyecek durumda” dedi.

“Avrupa’da akaryakıt fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye”

Akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olduğunu öne süren Ağbaba, “AKP yetkilileri diyor ya tüm dünyada akaryakıt fiyatları artmış durumda. Bu kocaman bir yalan. Avrupa’da akaryakıt fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye’dir. Yine elektriğe, doğalgaza gelen zamda Avrupa’da birinciyiz. İlk 10 ekonomiye girecektik. İlk 10 büyük ekonomiye giremedik ama sayelerinde elektrik, doğalgaz, akaryakıt zammında birinci olduk. Geçen yıl mazot 20 lira olacak desek inanır mıydınız, inanmazdınız. Ama şimdi mazotun litresi 20 TL ye yaklaşmış durumda” sözlerini kullandı.

“En büyük taahhüdümüz Türkiye’ye tekrar barış ve demokrasiyi getireceğiz” 

Türkiye’ye barış ve demokrasi getireceklerinin altını çizerek amaçlarının bu yönde olduğunu ifade eden Ağbaba, “En büyük taahhüdümüz Türkiye’ye tekrar barışı ve demokrasiyi getirmektir. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile Türkiye’yi tekrar ayağa kaldıracağız. 2018’den beri her yıl yoksullaşıyorsak, işsiz sayımız 10 milyonu geçmişse bunun sebebi tek adam yönetimidir. Başta kim olursa olsun bu sistem ile Türkiye hiçbir yere varamaz. Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Temel hak ve özgürlükleri koruyacağız. Anayasa Mahkemesi üyelerinin en az 4'te 3'ünün hukukçu olması zorunlu tutulacak. Sayıştay Anayasa'da yüksek mahkeme olarak düzenlenecek” diye konuştu.

“Şeffaf bir ihale yasası çıkaracağız” 

İsraf düzeni ile Türkiye’nin karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ağbaba şöyle devam etti: “Bir israf düzeniyle karşı karşıyayız. Almanya’nın milli geliri bizim milli gelirimizin neredeyse 10 katı. Nüfusumuz birbirine yakın. Almanya’da makam aracı sayısı 9 bin, Türkiye’de makam aracı sayısı 125 bin. Bu saltanata son vereceğiz. İş bulamayan Bayburtlunun hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Kamu ihale yasası 200 kez değişmiş. Türkiye’de fakirin fukaranın hakkını yedirmeyecek, kamunun mallarını birilerine peşkeş çekmeyecek şeffaf bir ihale yasası çıkaracağız.”

“Mülakatı kaldıracağız, liyakati getireceğiz” 

Sözlerine son verirken gençlerin işsizlik sorununu ele alarak, istihdam konusuna değinen Ağbaba, “Gençlerimiz KPSS’ye giriyor. Çok yüksek puan almasına rağmen, Ankara’da dayısı olmadığı için atanamıyor. Bu düzene son vereceğiz. Liyakati getireceğiz, mülakatı kaldıracağız. Fakir gençler arasında parti ayrımı yapmak siyasi ahlaksızlıktır. Siyasi Etik Kanunu hazırlanacak. Kim ki milletvekilliği yaparken zenginleşiyorsa, makamını kullanarak zenginleşiyorsa o hırsızdır. Hangi siyasi görüşten olursa olsun, adaletli bir düzen kuracağız. Esnaf bakanlığı kuracağız. Esnaf borçlarının faizini sileceğiz. BAĞKUR ve sigorta borçlarını yapılandıracağız, sicil affı getireceğiz. Esnafın ekmeğini elinden alan 3 Harfli marketlere bir düzenleme getireceğiz" İfadelerine yer verdi.

Ağbaba’nın konuşmasının ardından CHP Tarım Komisyonu Başkanı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemizde yaşanılan yoksulluğun temel nedeni üretimsizliktir. Bu Göç politikasıdır. Tarlaların el değiştirme politikasıdır. Üreten değil, ithal eden politikadır.1979 yılında çıkan zeytini koruma yasasını 7 defa delmek istediler. 1 Mart tarihinde bir kanunu bir gece operasyonuyla yönetmelikle delmek istediler. ‘Elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kömür sahaları için zeytinlik alanlar kullanılabilir, binalar ve işletme tesisleri bu bölgede kurulabilir’ deniliyor. 500 yıllık zeytin ağacı bir yerden başka bir yere taşınır mı? Kanunu delerek zeytin alanlarını talan etmek istiyorlar. Buna razı değiliz. Müsaade etmeyeceğiz. Zeytin insanımızın ekmeğidir, barış ağacıdır. Zeytin yaşamdır.”

CHP Heyeti, gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Bayburt Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, partilerin il başkanlıklarına ziyarette bulundu. Daha sonrasında esnafları gezerek, vatandaşların sorunlarını dinleyen heyet, Gümüşhane ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Bayburt'tan ayrıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nivli 2 yıl önce

Akp den bıktık artık değişim şart

Avatar
MTK 2 yıl önce

Muhalefet partilerine önerim; gelen vekilleri, siyasetçi, bürokratları Cumhuriyet Caddesinde gezdirmeyin. Meydanda konuşturmayın. Mahalleleri gezidirin. not alsın., görüntü alsınlar.
Cumhuriyet Caddesini gören sanıyor ki Bayburt'un her yeri öyle.

oysa mahalleler rezillikten geçilmiyor. yıkık harabe binaler, elektrik direkleri. elektrik kablolaları, telekom direkleri, kabloları. çevre kirliliği. yol kaldırım çirkinliği. çukur logar kapakları. orantısız gider kapakları.yamalanmış yollar.

Mahalleler tam bir rezillik içinde.

Avatar
arpalı 2 yıl önce

oyum yuvarlak masa ile görünmeyen bacağına