'Bayburt Araştırmaları' adlı eser okuyucuyla buluştu

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenleri öncülüğünde hazırlanan 'Bayburt Araştırmaları Tarih-Kültür-Dil-Edebiyat' isimli kitap yayınlandı. 

'Bayburt Araştırmaları' adlı eser okuyucuyla buluştu

Bayburt Postası - Akademisyen Kitabevi Yayınları'ndan çıkan eserin editörleri Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Turgay Kabak ile Dr. Ferdi Güzel. Kitapta, Bayburt'un; halk yaşamı, sözlü kültürü, edebiyatı, dili, mimarisi, tasaavuf geleneği, kamu düzeni, idari değişiklikleri gibi konularla ilgili birbirinden kıymetli 12 makale bulunuyor. 

Bayburt kitaplığına kazandırılan kitapta; Halk Bilimcisi Dr. Öğretim Üyesi Turgay Kabak'ın 'Bayburt Kent Kültürünün Hafıza Mekânlarından Kondolot Hamamı ve Bayburt Hamam Kültürü', Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Güzel'in 'Bayburt Merkez Ağzı', Dr. Öğretim Üyesi Osman Oruç'un 'Yahya Akengin Şiirine Tematik Bir Yolculuk', Dr. Öğretim Üyesi Ruken Karaduman'ın ' Bayburtlu Zihnî Divanı'nda XIX. Yüzyıl Osmanlı Sosyal Hayatının Tezahürleri', Dr. Öğretim Üyesi Kürşad Kara'nın 'Bayburt İli Sözlü Kültüründe Beddualar (Kargışlar) ve Söylemleri', Dr. Öğretim Üyeleri Yasin Dönder ve Alpaslan Demir'in 'Bayburt Kazası Kayıp Köyleri: XVI.-XX. Yüzyıl', Dr. Öğretim Üyesi Gazi Özdemir'in 'Bayburt'ta Hayırseverlik (18. Yüzyılda Hayırseverliğin Camilere Yansıması), Dr. Öğretim Üyesi Esat Aktaş'ın '20 Yüzyılın Başında Bayburt'ta Yöneten-Yönetilen İlişkileri ve Kamu Düzenini Sağlama Çabaları', Dr. Öğretim Üyesi Serdar Göktaş'ın 'Eski Çağlardan Cumhuriyete Kadar Bayburt'un Geçirmiş Olduğu İdari Değişiklikler', Dr. Öğretim Üyeleri M. Yasin Taşkesenlioğlu ve Muhammed Lütfi Kındığılı'nın 'Geleneksel Bayburt Evleri', Dr. Ahmet Özkan'ın 'Bayburtlu Celâlî ve Hicrânî'de "Sır" Kavramı: Tasavvufî Bir Tahlil Denemesi' ile Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sever'in 'İrşâdî ve Ağlar Baba'nın Eserleri Bağlamnında 19. ve 20. Yüzyıllarda Bayburt'ta Din Anlayışı' adlı makaleler yer alıyor. 

Kitabın editörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Turgay Kabak, Bayburt Üniversitesi'nin Bayburt kültürüne hizmet etmeyi bir görev olarak gördüğünü ve üniversitenin bunu layıkıyla yerine getirdiğini belirtti. Bugüne kadar yayınlanan birbirinden değerli eserlerle artık bir Bayburt literatürünün oluşmaya başladığını söyleyen Kabak, "Bayburt Üniversitesi öğretim üyelerinin ağırlıklı olarak yer aldığı Bayburt Araştırmaları adlı eserimize katkı sunan tüm akademisyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bayburt kitaplığı gün geçtikçe gelişiyor. Kendi çalışmalarımız, lisans ve özellikle yüksek lisans öğrencilerimizin Bayburt konulu çalışmalarıyla gelişiyor. Bayburt kitaplığını hep birlikte daha donanımlı ve güçlü bir hale getireceğiz" dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Güzel ise, tarihi, kültürel ve coğrafi özellikleriyle Türkiye'nin en otantik şehirlerinden birisi olan Bayburt'un, çok yönlü olarak araştırılması gerektiğini söyleyerek, bunu Bayburt Üniversitesi akademisyenleri olarak yapmaya çalıştıklarını söyledi. Güzel, Bayburt Üniversitesi'nin düzenlediği sempozyumlar, yayınladığı kitaplar ve il üzerine yapılan lisansüstü çalışmalarla birlikte literatür oluşturulması konusunda önemli bir ivme kazandığını ifade ederek, kendi çalışmalarının amacının da bu birikime katkı sunmak olduğunu kaydetti. 

Akademisyen Kitabevi Yayınları'ndan okuyucuyla buluşan eser 275 sayfadan oluşuyor. Kitap, online kitap satışı yapan tüm adreslerden temin edilebilir.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sado 3 yıl önce

Bayburt'un kültürü Erzurum'un kültürü. Cumhuriyete kadar Erzurum'un ilçesi olduğu için Erzurum'un kültür ve yaşantısından etkilenmiş bir yerleşim yeridir. Yaşayan halka baktığımızda yüzde kaçı Bayburt'un yerli halkıdır ki. Kurtuluş savaşı sonrası Çoğu Karadeniz kökenli ,Kars kökenli gelip yerleşmiştir. Gelenlerde burada etkin olan kültüre, yaşantıya ayak uydurmuştur. Yani konuşması(ağızı) , geleneksel yaşantısına ayak uydurmuşlardır.

Avatar
hamiyet,yücesoy 3 yıl önce

miladi,643,yılında,b ayb urt,islama,girmiş.,yapılan,araştırmalara,göre.,13,asır
da,yaklaşık,50,ye,yakın.,zaviyenin,olduğu,saptanmıştır.,geniş,bilgi,bayburt,ünivers,
tşkler