8. BEKDER Onur Ödülleri sahiplerini buldu

8. BEDKER Onur Ödülleri sahiplerini buldu.

8. BEKDER Onur Ödülleri sahiplerini buldu
Bayburt Postası - Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği tarafından geleneksel hale getirilen onur ödülleri programında bu yıl dört kıymetli isim onurlandırıldı.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede Bayburt'a yapmış oldukları hizmetlerden dolayı merhum Fehim Sayıner, Prof. Dr. Necip Alp, Doç. Dr. Ülkü Gökalp Güney ve Yaşar Çınar ödüle layık görüldü. Daha önceden ödül verileceği duyurulan Siyaset Bilimcisi Mustafa Çalık ise hastalığı dolayısıyla programa katılamadı.

Emir: "Tek referansımız vefa duygusu"

Programın açış konuşmalarında kürsüye gelen BEKDER Başkanı Mete Emir, onur ödülleri programının Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir program olduğunu söyleyerek, “Çünkü onur ödülleri programı hayatın bir dönemini değil bütün bir yaşamı ilgilendirir. Yani tüm yaşamı boyunca kente faydası olmuş insanları ödüllendiriyoruz. Bu yaparken tek referansımız vefa duygusudur” dedi.

"Kazanan insanlara değil kazandıran insanlara..."

Ödül alan isimlere ‘iyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz’ diyen Emir, “Bugüne kadar ödül verdiğimiz isimlerin hayatlarına baktığımızda ortak özellik şunu görüyoruz. Hiçbiri hayatının öznesini kendi yapmamış. Sadece yakın çevresini kucaklamamaış, ait olduğu bütün bir toplumu, toprağı kucaklamış. Bu çok kıymeytli bir şey. Biz bu ödülü kazanan insanlara değil kazandıran insanlara veriyoruz. Hepimiz içöin kıymetlidir bireysel başarılar ama o ait olduğunuz toprakalara kazandırmak çok daha kıymetli. Dolayısıyla onur ödüllerinin temel misyonlarından en önemlisi budur” diye konuştu.

Emir, proramda emeği geçenlere teşekkür etti.

BEKDER Onursal Başkanı Kenan Yavuz ise, Dede Korkut’un UNESCO listesine dahil edilmesine değindiği konuşmasında, Dede Korkut’un Türk-İslam geleneğinin filizlendiği en önemli toprağın Bayburt olduğunu söyledi. Yavuz, "İnşallah önümüzdeki dönemde gerek valiliğimizin gerekse belediyemizin destekleri, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak işbirlikleriyle çok önemli, etkin ve uluslararası kültürel organizasyonların yapılacağına inanıyoruz. Bayburt'u kadim kimliği ile buluşturacak projeleri hayata geçirmeliyiz. Geçtiğimiz dönemlerde önemli atılımlar oldu ama daha yapılacak çok şey var. Özellikle kadim kentin tarihi dokusunu yeniden kazanmak ve kazandırmak, gelecek kuşaklara kazandırmak zorundayız" dedi.

BEKDER Onur Ödülleri programının bu topraklardan yetişen ve yetiştiği topraklara katkı sunan insanlara verildiğini ve bunun son derece önemli olduğunu söyleyen Yavuz, “Bayburt’un yetiştirdiği kıymetler artık Bayburt’ta kalmalı. Göç sorununa çareler bulmalıyız. Gençlerimiz burada kalmalı. Bunun için elimizden geleni yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Sayıner: “Ne mutlu bana ki o babanın çocuğuyum”

Programda ilk ödül Bayburt kültürüne önemli hizmetleri olan ve Bayburt kültürüne 'Deve Oyunu'nu armağan eden merhum Fehim Sayıner adına oğlu Muharrem Sayıner’e verildi. Sayıner’e ödülü Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan takdim etti.

Vali Pehlivan, insan hayatınaki en önemli şeyin güzel hizmetler ve güzel hatıralar bırakmak olduğunu kaydederek, “Ne mutlu ki Fehim amca da bunu başarmış. Ve şuanda evlatları başta olmak üzere hepimizi duygulandırıyor. BEKDER’e teşekkür ediyorum. Bayburt gibi kadim gibi şehre böyle programlar yakışıyor. Bu şehrin insanlarını, Bayburtlular’ı hiçbir zaman unutmayacağım” dedi.

Sahnede gözyaşlarına boğulan Muharrem Sayıner ise konuşmakta güçlü çektiği anları tek cümle ile özetledi. Sayıner, “Ne mutu bana ki o babanın çocuğuyum” dedi.

Alp: "Böyle bir ödülü almak son derece onur verici"

Ödül alan diğer bir isim Kardiloyolog Prof. Dr. Necip Alp oldu. Garnizon Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa, “Bugüne kadar şifa verdiği tüm hastaların adına hocama bu ödülü takdim ediyorum” diyerek ödülünü verdiği törende duygularını dile getiren Prof. Dr. Necip Alp ise, “Böyle bir ödülü almak son derece onur verici. Beni bu ödüle layık gören herkese teşekkür ederim. Biz bu memlekette doğduk, bu memleketin her köşesinde hatıralarımız var. Bu hatıralar her gelişimizde yeniden canlanır ve yaşamımıza renk katar. Böyle bir onur ödülünü almak hepsinin üstesinde. Tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Güney: “Memleketimize hizmet etmişsek gereğini yapmışızdır”

Bayburt’un il olması başta olmak üzere siyasi tarihinde önemli izler bırakan eski İçişleri Bakanı Doç. Dr. Ülkü Gökalp Güney’e ise ödülünü Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki verdi. “Çocukluğumda televizyondan veya gazetelerden takip ettiğim bir devlet büyüğüne ödül vermek şerefini yaşıyorum. Ondan dolayı heyecanlıyım. Böyle bir geceyi düzenlemelerinden dolayı BEKDER’e de ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Programda duygulu anlar yaşayan İçişleri eski Bakanı Ülkü Gökalp Güney ise, ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, BEKDER’e teşekkür etti.



Bayburt’ta doğduğunu, büyüdüğünü, zor şartlar altında okuduğunu ve bir yerlere geldiğini söyleyen Güney, “O günün kıt şartlarında bu memleket bizi okuttu, büyüttü. Bizim ona borcumuz vardı. Bizler hizmet etmişsek işin gereğini yapmışızdır. Vefa çok önemlidir. Bir şehirde vefa duygusu o şehrin en temel ögelerindendir. Vefası olmayan insan değildir. Vefa insanların yaptıklarına karşı verilen çok basit bir ödüldür ama çok önemli birşeydir. Bize bugünü yaşatanlar bizden sonra gelecekler için önemli örnekler oluşturuyorlar” dedi.

"En büyük mirasım Bayburt insanının sevgisidir”

Bayburt’tan 5 dönem milletvekili seçildiğini ve evlatlarına asıl bıraktığı mirasın Bayburt insanının sevgisi olduğunu söyleyen Güney, “Benim evlatlarıma bırakabileceğim en büyük onur 25 yıl aktif siyaset yaparak biraktığım izler ve o insanlarla iç içe olup ve tüm rütbelerimi bıraktıktan sonra hâlâ o memleketten gördüğüm ilgi ve sevgidir” şeklinde konuştu. 

Programda son onur ödülünü uluslararası boks hakemi Yaşar Çınar’a verildi Türkiye’de boks hakemliğinde sayılı isimlerden biri olan Yaşar Çınar’a ödülünü BEKDER Onursal Başkanı Kenan Yavuz verdi. Kenan Yavuz, önemli bir ismi daha tanımaktan mutluluk duyduğunu ve onur ödülleri programının bir özelliğinin de değerlerin tanınmasına vesile olduğunu kaydetti. 

Çınar: "BEKDER'e teşkkür ediyorum"

Yaşar Çınar ise, ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, BEKDER'e, emek verenlerine teşekkür etti. 

Ödül alan isimlerin hayatlarını anlatan sunumlar ve Kenan Yavuz Kültür Evi ve BEKDER tarafından hazırlanan, yönetmenliğini Zeynel Abidin Öztürk’ün yaptığı “Çoruh Türkü Söyler Bayburt’a” adlı klibin de izletildiği gece, toplu fotoğraf çekimi ve kokteylle devam etti.

Oğuz Aksaç’tan türkü ziyafeti

Gecenin son bölümünde ise Türk Halk Müziğinin önemli ismi Oğuz Aksaç sahne aldı. Aksaç, zaman zaman espirili konuşmalarıyla güldürdüğü performansında adeta türkü ziyafeti sundu. Gece davetlilerin de eşlik ettiği türkülerle son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Haluk 5 yıl önce

Yaşar ÇINAR dünya boks camiasının yakınen tanıdığı ve her platformda görev verdiği bir simadır lakin mütevazi kişiliği ve reklamdan uzak yaşantısı sebebiyle memleketinde pek tanınmaz bu vesileyle Yaşar hocamı tebrik ediyorum

Avatar
Bunyamın 5 yıl önce

vefalı insanlara selam olsun