Faruk Kılıçaslan: “Türkiye’de adeta Bayburt yılı yaşanıyor!“

Göreve gelişinin birinci yılında özeleştiri yapan ve teşkilatlanma konusunda sağlıklı çalışmalar yapamadıklarını kabul eden Kılıçaslan, 2014 yılının Türkiye’de adeta Bayburt yılı olarak ilan edildiğini söyledi.

Faruk Kılıçaslan: “Türkiye’de adeta Bayburt yılı yaşanıyor!“
Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Faruk Kılıçaslan, göreve gelişinin birinci yılında önemli açıklamalarda bulundu.

Bayburt dernekleri arasında yaşanan “federasyon kurma” tartışmalarına değinen Kılıçaslan, “50 üyesi olan dernek bile, siz neyseniz bende oyum, kendi başıma hareket ederim derse bu iş olmaz” dedi. Bayburt Gündem Gazetesi’ne konuşan ve geçmiş dernek yönetimlerinin seçim telaşı ile derneklere binlerce mükerrer üye kaydı yaptığını açıklayan Kılıçaslan, “şeffaf, temiz bir yönetim ve yönetim anlayışı için tüm bu çirkinlikleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

Bayburt Vakfı ile zaman zaman Bayburt Kültür Yardım Derneği’ni karşı karşıya getiren Fındıkzade’de ki 6 katlı binanın kullanımı hakkında samimi açıklamalarda bulunan Kılıçaslan, “bu konuda iyi niyetli düşünüyoruz” dedi. Göreve gelişinin birinci yılında özeleştiri yapan ve teşkilatlanma konusunda sağlıklı çalışmalar yapamadıklarını kabul eden Kılıçaslan, 2014 yılının Türkiye’de adeta Bayburt yılı olarak ilan edildiğini söyledi.

Bayburtluların önemli görevlere getirilmesinin mutluluk verici olduğunu söyleyen Kılıçaslan, en çarpıcı açıklamalarını ise yaklaşan 2015 genel seçimleri üzerine yaptı. Kılıçaslan, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmemesi durumunda, hiç kimsenin “büyükşehirlerde neden Bayburtlu aday yok?” serzenişinde bulunmaya hakkı olmayacağını söyledi.

İşte o açıklamalardan satır başları ve öne çıkanlar: 

“Her dernek kendi başına hareket ederse federasyon yürümez” 

“Federasyon kurma konusunda karşılaştığımız sıkıntılar var. Bazı arkadaşlarlarımız konuya yanlış yaklaşıyor. Bayburt Kültür ve Yardım Derneği olarak yaklaşık 7 bin üyemiz bulunuyor. 4 Şubesi olan, Türkiye’nin ilk hemşeri derneğiyiz. Bütün bunlara rağmen, 50 üyesi olan dernek diyor ki, sen de aynısın ben de. Bu bakış açısıyla federasyon kurmaya kalkarsak bu iş yürümez. Bayburt'un gurbette çatı stk’ları vardır. Bunlar Bayburt Kültür ve Yardım Derneği, Bayburt Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği ve de Bayburt Eğitim, Kültür ve Hizmet Vakfı’dır. Bu kuruluşlar Bayburt'un çatı kuruluşlarıdır.” 

“Bayburt Vakfı’nın 300 üyesi var ama çoğu yok aslında!”

“Dernekler dernek faaliyetlerini yürütür, BAYSİAD işadamlarımızı koordine eder, Bayburt Vakfı’da yardım hizmetlerini yürütür. Böyle olursa sorun kalmaz. Hiç bir STK diğer kurumun faaliyet alanına müdahil olmamalıdır. Herkes ayrı ayrı dernek başkanlarını toplarsa, bu iş olmaz. Biz, çatı dernek olarak, Bayburt Köy Dernekleri ile bir araya gelip, birlikte hareket ediyoruz. Mesela, Bayburt Vakfı’nın 300 üyesi vardır ama çoğu yoktur aslında. Vakfa üye iseniz, en azından burs konusunda Vakfa destek olunmalıdır. Vakfı bir hizmet aracı olarak kullanmak zorundayız. Bu güne kadar Bayburt Vakfı nasıl yaşatıldıysa, bundan sonra da yaşatılmalıdır. Ki, federasyon kurduğumuz zaman yeni bir bütçe gerekecektir. Gerek yok diye düşünüyorum. Enerjimizi var olan kurumlarımızda değerlendirmeliyiz.”

“Federasyona karşı değilim ama sıkıntıları aşmadan olmayacak gibi!”

“Federasyona karşı değilim, oluşturmak için çaba da gösterdik ama dediğim gibi düşünce ve bakış açısı başta olmak üzere sıkıntı çok. Belki federasyon olarak değil de bir platform şeklinde de düşünebiliriz. Üst akıl gerekiyor bu oluşumlara, mesela Sivas Dernekler  Platformu var, dönemsel başkanlıkları olur, görev dağılımı yapılır, faaliyet takvimi belirlenir, herkesin yeri ve yapacağı iş belli olur ve bu şekilde yürütülebilir. Platform üyeleri karar alır ve bu karara bütün Derneklerimiz riayet eder. Bunun bir maliyeti de olmaz. Bugün federasyon kursak, maliyeti ayda en az 10 Bin liradır. Yazıktır, günahtır. Kişisel düşüncem bu şekilde…”

“Kuralım diye karar alındı, bütçe çıkarıldı, ikinci toplantıya sadece 8 yönetici katıldı!”

“Tekrar toplanıp bu konuyu görüşeceğiz. Son toplantıda Başkan Abdurrahman Polattimur koordinasyon başkanlığını devrederken bir takım vaatler verildi. Dendi ki; ‘federasyon kurulacak, şu dernek şu kadar, şu dernek şu kadar verecek’ diyerek bir bütçe oluşturuldu. Bahsettiğim bu toplantıda 140 Bin liralık bir bütçe oluşturuldu. Hemen ardından Anadolu yakasında ikinci kez toplandık, bu toplantıya ise sadece 8 yönetici katıldı! Hem kararlar alınacak, hatta bütçe oluşturulacak ama kimse sonrasında devamını getirmeyecek. İşin özeti şu: Bu şekilde olmaz! Ama yine de, tekrar bir araya gelerek federasyon konusunu bir sonuca bağlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” 

“İyi niyetle baktığımız zaman, ben bu konuyu (Fındıkzade de yer alan bina) çok da irdeleme taraftarı değilim…”

“Bayburt Kültür Yardım Derneğine ait olan bu bina, 1967 yılında satın alınmış, herhangi bir darbe olması durumunda el konulmaması için Bayburt Belediyesi üzerine yapılarak, 99 yıllığına derneğimize kiralanmıştır. Daha sonra ki yıllarda, Bayburt Vakfı’nın kuruluş aşamasında, o gün için iyi niyetli veya art niyetli abilerimiz (bunu bilemiyorum) diyorlar ki Vakfa da bu binadan yer verelim. O gün orada bir yönetim kurulu kararı alınıyor. Karara göre, binayı eşit kullanmak üzere, yapılacak tadilat, tamirat gibi masrafların Bayburt Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından ödenmesi koşuluyla 50 yıllığına vakfa kiralanıyor. Böylece Vakıf, burada hizmet vermeye başlıyor. Bugün, iddia edilen şu: Kiralama yapılırken genel kurul kararı alınmamış, bu nedenle de kiralama geçersizdir! Şahsen yönetim kurulu kararını gördüm. Karar defterleri bizde mevcut ama genel kurulda karar alınmış mıdır? Bunu bilmiyorum. Konuya iyi niyetle baktığımız zaman, ben bu konuyu çokta irdeleme taraftarı değilim. Çünkü Bayburt Vakfı da Bayburt’un, Bayburtlunun kurumudur, Bayburt Derneği de…

Yüzde 75'i burs hesabı

"Bayburt Vakfı yönetimi ile yaptığımız istişarelerde, bu altı katlı binanın çürütüldüğü ve heba edildiğini düşünerek bu binanın kiraya verilmesine karar verdik. Olağanüstü genel kurulu yaprak, kurulumuzdan bu kararı da çıkardık. Kira gelirinden yüzde 25’den az olmamak kaydıyla derneğimize, yüzde 75’inin de Bayburt Vakfı’nın burs hesabına yatırılması kararı ile 10 yıllığına kiraya verdik. Bu anlaşmayı yaparken Vakfın endişesi 50 yıllık kira akdinin baki kalması konusu idi. Bu anlamda kendilerine muvafakat verdik, protokol imzaladık, elli yıllık hakkınız bakidir dedik. Bayburt Bakfı’nın imzalanmış protokolden 33 yılı kalmıştır. Biz şu anda toplantılarımızı şubelerimizde yapıyoruz. İstanbul’da 3, Çorlu da ise 1 şubemiz var. Çorlu şubemizin mahkeme süreci vardı. Mahkeme lehimize karar verdi ve bu konuyu da hallettik. Dernek merkezimize yer kiralamak istiyoruz ama gerek kira, gerekse de gider maliyetleri çok fazla. Kira ödemesi yerine, yeni bir yer alıp, bunun ödemesini yapma kararı aldık.”

“Teşkilatlanma konusunda sağlıklı bir çalışma yapamadık!”

“Bağcılar şubesi hariç diğer tüm dernek şubeleri, genel kurul yapılmadan bize teslim edilmişti. Zamanın darlığı nedeniyle, maalesef organize olamadan genel kurulları yaptık. Bizler yeni bir ekibiz, bugün tam 1 yıl oldu. Bir 1 yıl yoğun bir tempoda geçti. Teşkilatlanma konusunda henüz oturup sağlıklı bir çalışma yapamadık. Bir yıl sonra genel kurulumuz var, şu andan itibaren geriye sayım başladı. Şu an yoğunluklu olarak üye güncellemesi yapıyoruz”

“Seçim endişesi ile geçmişte derneğe bir ton mükerrer üye yapılmış! Bunlar yanlış işler…”

“Bayburt Kültür ve Yardım Derneği’nin yaklaşık 10.000 üyesi var. Fakat bu üyelerin bir çoğunun bilgileri yok. Ve yine mükerrer üye yapılmış, aynı isimden bir çok üye bulunuyor. Bunlar sanırım seçim endişesi ile geçmişte yapılmış, yanlış işler. Abdurrahman Polattimur ile yarıştığımız seçimde de bu tabloyu görmüştük zaten. Bir sürü bindirme üyeler yapılmış. Bizim şubelerimizin kendi üyeleri var. Genel merkezinde üyeleri var. Hem şubeler, hem de genel merkezin üye yapma yetkisi var ama mükerrer olmamak koşuluyla. Bir üye hem genel merkeze, hem de şubeye üye olamıyor.”

“Genel Merkez üyeliği bitti diye bir şey yok, bu konu yanlış anlaşılıyor…”

"Genel merkez üyeliği bitti diye yanlış bir bilgi kirliliği var. Bu konuyu netleştirmekte fayda var: Şubeli dernek olduğumuz için, bizim kendi başımıza genel kurul üyelerini oluşturma şansımız yok. Şubelerimiz delegeler seçiyor ve o delegelerin katılımıyla genel kurulumuzu yapıyoruz. Aynı siyasi partiler gibi, önce ilçe kongreleri yapıp il delegeleri yazıyorsunuz, il delegeleri de kongreyi yapıyor. Bizde de süreç aynı. Şube  kongrelerini yapacağız, şube kongrelerinde şubelerde üye olanlar oy kullanacak. Genel merkeze üye olan kişiler ise sadece genel kurullarda oy kullanmak üzere irtibatlandırıldıkları şubelerde oy kullanacak ve delegeler seçilebilecek. Sadece dört şubemizde seçilen delegelerimiz Başkanı seçecek.”

“Hiç kimse ‘bize oy kullandırmadılar’ diyemeyecek!”

“Üye aidatını ödemeyen üye delege seçimi için oy kullanamayacak. Şube üyeleri, şubelere aidat ödeyecek, genel merkez üyeleri genel merkeze aidatlarını ödeyecek. Şubelerde oy kullanırken, listenin tamamını vereceğiz ve yanına ‘aidatını ödemiştir veya ödememiştir’ diye not düşeceğiz. Aidatını ödemeyen kişi oy kullanamayacak. Aidat makbuzlarımız hazır olacak, o an ödeyen üyelerimiz de oylarını kullanabilecekler. Amacımız, 10 Bin üyemiz mi var, herkes aidatını ödesin ve öyle oy kullansın. Böylelikle hiç kimse ‘bize oy kullandırmadılar’ diyemeyecek.”

“Türkiye, adeta Bayburt yılı yaşıyor!”

“Bu yıl ülkemiz adeta Bayburt yılını yaşıyor. Gerek Bayburtspor, gerekse Baksı Müzesi’nin başarısı göğsümüzü kabarttı. Daha sonra İstanbul Valiliği, Tunceli Valiliği, Isparta Emniyet Müdürü ve Başbakan Başdanışmanlığı Bayburtlular tarafından yönetiliyor. 
Bayburt bürokratik anlamda ülkeye güven veriyor. Bayburtlu hemşerilerimize ciddi bir yönelim var. Bayburt Türkiye'nin çimentosudur. Bu da bizim için bir gurur kaynağıdır.”

“Bayburtlu adaylara destek vermiyoruz ama seçilince gidip her şeyi istiyoruz!”

“Seçim zamanı neden Bayburtlu aday yok diye sızlanmamak veya şikayet etmemek için birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Seçilecek olana destek vermiyoruz fakat hemşerimiz seçildikten sonra gidip her şeyi istiyoruz. Böyle bir şey olmaz. Seçim dönemi yaklaşıyor. Ciddi ve ahlaki bir düzen içerisinde, hangi partiden olursa olsun birbirimize saygı duymamız gerekiyor. Bu sadece bir hizmet yarışıdır, o nedenle herkes centilmen davransın. Hiç kimse negatif eleştiri yapmasın. Milletvekili adaylarımızı teşvik edelim, birbirimizin ayağına bağ olmayalım. Taraf olacaksak bile ölçülü taraf olalım.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
velı calişkan 9 yıl önce

bende bırdernek kurucusuyum derneyı kurıyoruz bırılerı cıkıyor cıkıyor derneyı kendı menfahat ları kullanıyorlar ondansonra asıl kurucular dıslalıfıye edıyorlar onadansonra mılleten medet umıyorlar bırde ben bılırım var benden başka kım se bımez onda artık dernek cılıkbıtmıştır

Avatar
Cengaver 9 yıl önce

Dernekleri çaktırmadan dizayn etme projesi. Tıpkı ülkeyi paralel safsatası altında dizayn etme girişimi gibi. Cambazlığa bakın. Bugün konfedarasyon kurup yarın onu AKP nin içine boşaltma operasyonu. Derneklerin ne kadar siyasallaştığının farkında herkes. Tek bir muhalif kalana kadar operasyonlara devam. Hiç bir dönemde bu denli kirlenmemişti dernekçilik. Tek tip insan elde edene kadar devam...

Avatar
Hasan Güney 9 yıl önce

Dernekleri yöneticileri kendi şahsi menfaatlerine alet ettikleri sürece bir adım yol alamazsınız. Sadece gazetelerde ve dede korkutta adınızı duyurursunuz. Bayburt için ne yaptığınızı bir yazında bizde bilelim. Son bir yılda Bayburt ve bayburttlu için ne yaptınız yazın lütfen okuyalım.

Avatar
Özbayburt 9 yıl önce

Sizden önceki başkan dernek i kullanarak ,siyasileri kullandı kardeşini,eşini dostunu istediği yerlere atadı,inşallah o yoldan gitmiyorsunuz.

Avatar
Mehmet Gündüz 9 yıl önce

Ne derneğinden bahsediyorsunuz. Rant haneye çevirmişsiniz dernekleri. Köşe başlarını tutmuşsunuz kimseyi de yanaştırmıyorsunuz. Belediyeleri birer birer gezip ben Bayburt derneği başkanıyım diye rant peşinde koşarsınız.

Avatar
Bayburt Kalesi 9 yıl önce

Türkiye'de , Bayburt yılı yaşanıyormuş......!!!.....:)))))))

Avatar
Beşiroğlu 9 yıl önce

Zannedersin memlekete cennetten müjde gelmiş, (kulakların çınlasın gırhpağa) iki tığ tığ, bi fığ fığ.. İki vali ile bir danışmanı varmışta, çok iş olmuş.. Nelerle avunuyoruz..! Peh..! Göç durmuş, yatırımlar yapılmış; makarna-kömür; işkur kıskacına mahkûm insanımız huzur ve refaha kavuşmuş... Altın yılıymış...! Tövbe Allahım..

Avatar
M. Talha 9 yıl önce

bu avantajı değerlendirebilirsek Bayburt altın dönemini yaşar. ama bunu kimlerle yapacağız? sorusu önemli. bu siyasi kafa ile biraz zor. umarız düşündüğümüz gibi bir pasiflik sergilemez ve Bayburt için çalışırlar..