Zemheride dahi 'üşümeyen adam'

Bu yörelerde söylenegelen ‘soğuğa delikanlılık sökmez’ atasözünün aksine yaşam sürenler tek-tük çıkmıştır ama böylesi ilk kez görüldü.

Zemheride dahi 'üşümeyen adam'
Bayburt Postası - Kış şartlarının ağır geçtiği Bayburt'ta hemen herkes en iyisinden montunu, parkasını daha sonbahardayken hazır eder. Kimi zaman -30'ları gören hava şartları bunu en hafif tabirle mecbur kılar. Kışlık montun yanı sıra içlik giyinmeyen de yok denecek kadar azdır. Bayburt'ta söylenegelen ‘soğuğa delikanlılık sökmez’ deyişinin aksine yaşam sürenler tek-tük çıkmıştır bugüne kadar ama böylesi ilk kez görüldü. Ne mont, ne içlik, ne kazak! Bildiğiniz tişörtle kışı geçiren bu kişi Adabaşı Köyü'nden Yunus Kurban. 43 yaşında, özel bir şirkette gece bekçiliği yapıyor.

Bazen Cumhuriyet Caddesi'nde 'hemşehrim böyle üşümüyor musun' diye soran vatandaşlara, 'Bu havada hiç üşümek mi olurmuş" diye cevap veriyor.

Ağustos'ta hasta olur...

Yılda bir kez sadece Ağustos'un 15'inde hem üşüyen hem de soğuk algınlığı hastalığına yakalanan Yunus Kurban, köylüleri tarafından 'üşümeyen adam' veya 'hava durumu Yunus' diye tanınıyor. Adabaşı Köyü sakinleri onun bu merakına binaen köyün merkezi bir yerine derece bile koydurmuş. Sosyal medya hesabından her gün Adabaşı Köyü’ne dair hava durumu bilgisi yayınlıyor.

Ömründe mont da giyinmedi, kazak da...

Kendini bildi bileli hiç üşümediğini, sadece ağustos ayında gribe yakalanmamak için dikkat ettiğini söyleyen Yunus Kurban, “Biz de böyle yaratılmışız. Üşüme nedir bilmem. Daha çok tişört giyinirim. Yaz, kış bu böyledir. Ömrümde mont da giyinmedim, kazak da.. Beni tanıyanlar için bu durum normal, çünkü alıştılar. Ama bu havalarda şehirde beni tişörtle gören herkes garipsiyor doğal olarak” dedi.

Gülümseten yaşantısından kesitler...

Yunus'un normal yaşamın aksine seyreden hayatında çeşitli ilginçlikler de yer alıyor. Ve bu ilginçlikler insanı gülümsetecek türden. Tahsin Altınay, Yunus Kurban’ın hem köylüsü, hem yakın arkadaşı. ‘Hayatını kendine özgü attığı tarihlerle sürdürür’ diyor Altınay ve başlıyor gülümseten yaşantısından kesitler sunmaya...

"Tüp cezalı, sobada pişecek"

"Yunus'un tarih atmaları meşhurdur. Misal evine aldığı tüpe tarih verir, 'iki ay içerinde biteceksin' diye. Eğer tüp 1.5 ayda biterse değişmez, mutlaka 2 ayın dolması lazım. O zamana kadar yemekler sobada pişer. Sakalı ve saçı da yine öyle. Misal şuan sakalı uzun, demiyor ama onun kesin bir tarihi vardır. O tarihten önce ona kimse sakalını kestiremez.”

Telefona da garip ceza...

"Bir gün cep telefonu çok önemli bir konuşmada arıza yapar bir süre sonra tekrar çalışır. Telefonunun sesini ve titreşimini kapatarak şöyle der: "Artık ne çalarsın, ne titrersin, şans ne zaman yakalarsam o zaman konuşurum. 1 ay cezalısın."

Gurbetteki Yunus...

“Yunus’un her şeyi gariptir. Ben kendisiyle gurbetçilik yaptım, oradaki adetlerini anlatayım. Misal gece 11.00’de yatacağım diye karar aldıysa 11’e 1 dakika kala elini lamba anahtarına götürür ve kolundaki saat tam 11.00 dediğinde ışığı söndürür ve yatar. Yine gurbette kendine bir tuvalet ve bir banyo tespit eder. Bunların dışında diğerlerini hayatta kullanmaz."
Haber: Murat Okutmuş 

Anahtar Kelimeler:
Yunus Kurban
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Kayalı 7 yıl önce

Sakın kaybetme,
O ruhu adam.
Dakik saati
Tarihi adam.

Avatar
ALOŞ 7 yıl önce

Ula üstünü giy yoksa bu karda kışta donacaksın demek geliyor. Eğer patronun seni böyle görürse bütün patronlar kendi bekçilerine elbise almaz ve seni örnek gösterirler. Onun için sen sen ol üstünü giy

Avatar
Ferdi Başaran 7 yıl önce

Ben Yunus abi ile ayni şirkette çalişiyorum söylenenler aynen doğrudur..

Avatar
şenol 7 yıl önce

Demekki kutuplara seyahate çıksa üzerine ince bir mont alır!MaaşAllah böyle insanlarda var demek...

Avatar
Hakkı Ayaz 7 yıl önce

Seninle gurur duyuyoruz Yunus bey

Avatar
RUFAİ 6 yıl önce

SENİNLE GULUR DUYORUZ YUNUS KURBAN