Bayburt Kalesi'nden alınan toprak, Refika hanımın kabrinde..

Bayburt Kalesi'nin eteklerinden alınan toprak, Refika hanımın kabrine bırakıldı.

Bayburt Kalesi'nden alınan toprak, Refika hanımın kabrinde..

Bayburt Postası - 1. Dünya Savaşı’ndan zorla Rusya’ya götürülen babaannesi Refika hanımın akrabalarını aramak için Bayburt'a gelen Varida Gabitova, Bayburt Kalesi'nin eteklerinden aldığı toprağı Refika hanımın kabrine ulaştırdı.

26. Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri'ne Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci'nin davetlisi olarak gelen ve Bayburt Postası'na röportaj veren Varida Gabitova, 1916 yılında Bayburt'taki camilerin birinde görevli olan Bostancızade Koç Ağa'nın katledilmesinin ardından zorla Rusya'ya götürülen kızlarından babaannesi Refika hanımın vasiyetini yerine getirerek, onun akrabalarını bulmak için Bayburt'a geldiğini belirtmişti. Rusya'da yaşadığı bölgede Türk Nine diye tanınan babaannesinin hüzün dolu yaşamını Bayburt Postası aracılığı ile Bayburtlular'a anlatan Varida Gabitova, akrabalarından bir iz bulamazsa dahi Refika hanıma ömrünün sonuna kadar özlemini çektiği Bayburt'tan toprak götüreceğini, mezarına bırakacığını dile getirmişti. 

Gabitova, Bayburt ziyaretinde Bayburt Kalesi'nin eteklerinden aldığı toprağı, babaannesi Refika hanımın Başkurdistan'da bulunan kabrine bıraktı. Görüntüleri Bayburt Postası ile paylaşan Varida Gabitova, aile ilgili araştırmaların ve görüşmelerin sürdüğünü belirtti. 

Osmanlı Arşivleri'nden alınan belgelerin tasnifinin ve çeviri işleminin devam ettiğini ifade eden Varida Gabitova, çeşitli kişilerle de görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Varida Gabitova'nın babaannesi Refika hanımın hikâyesini anlattığı röportajı okumak için tıklayınız...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.