23 kişinin adresleri arandı, onlarca tarihi eser ele geçirildi!

Tarihi eser kaçakçılarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, 23 ayrı kişinin adresleri arandı. Aranan adreslerden onlarca tarihi eser ele geçirildi.

23 kişinin adresleri arandı, onlarca tarihi eser ele geçirildi!

Bayburt Postası - Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tarihi eser ticareti ve izinsiz kazı olayları ile ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında Bayburt ili ile bağlantılı olarak Erzurum ve Erzincan illerinde tarihi eser ticareti yapıldığı, özellikle sit alanlarında yapılan izinsiz kazı sonucu elde edilen tarihi eserlerin yüksek fiyatlarla çevre illerde satışa arz edildiği tespit edildi..

Bayburt İl Jandarma Komutanlığınca sürdürülen üç aylık çalışma sonrasında şüphelilerin kazı yaptıkları alanlar ile ev, iş yeri ve kullandıkları araçların tespiti sonucu 30.05.2024 tarihinde adli makamlardan alınan arama kararı ile Bayburt, Erzurum, Erzincan, Eskişehir ve İzmir illerinde 23 şüpheliye ait 23 ayrı adreste bulunan evlerde ve şüphelilere ait 3 iş yeri ve 7 araçta eş zamanlı olarak arama yapıldı. Arama sonucunda toplamda 43 parçadan oluşan tarihi eserler ile 13 adet sikke ele geçirilerek el konuldu. Yapılan aramalarda ayrıca 4 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet av tüfeği, 300 gr. altın tozu, 1 adet sikkelerin tartılmasında kullanılan hassas terazi 61 sayfa tarihi eser ticaretine ilişkin doküman ve belgeler 1 adet yeraltı görüntüleme cihazı, 4 adet detektör ile çok sayıda kazıda kullanılan muhtelif malzemelere de el konuldu.

Yapılan operasyon sonucu yakalanan 23 şüpheliden 16’sı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı, 7 şüpheli dört gün süre ile gözaltında tutuldu, çıkarıldıkları mahkemece 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine konuldu. 1 şüpheli hakkında elektronik kelepçe ile ev hapsi cezası verildi, 5 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.