İşyerleri açılalı 3 gün oldu, hizmet sektörüne sorduk: “İşleriniz nasıl?”

Bayburt’ta restoran, lokanta, kafeterya gibi yerler saat 07.00, akşam 19.00 arası hizmet vermeye başladı. İşyeri sahipleri ile görüştük. Pandemi döneminde neler yaşadılar, işler nasıl? 

İşyerleri açılalı 3 gün oldu, hizmet sektörüne sorduk: “İşleriniz nasıl?”

Bayburt Postası - Cumhuriyet caddesinde Tavuk Döner üzerine faaliyette bulunan işletmeci İbrahim Turan, pandemide çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını, devletin desteklerinin bu süreçte kendilerini yok olmaktan kurtardığını belirterek, işyerlerinin açılmasının ilk iki günde kendilerine çok iyi geldiğini aktardı.

Bozo Çayevi sahibi Burhanettin Bozo ise, son iki günde işlerinde 4 katı kadar artış olduğunu belirterek, maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini, aksi taktirde yeniden yasakların gündeme gelebileceğini hatırlattı.

Kafeterya işletmecisi Osman Burak da işyerini 1 yılın üzerine açtığını kaydederek, 1 yılda 100 bin lira giderinin olduğunu devletten sadece 2 bin lira kadar destek görebildiğini ve kira yardımını ise alamadığını dile getirdi.  Süreçte ödemeler hususunda bir eseneme beklediklerini ama bunun gerçekleşmediğini ifade eden Burak, Bağkur priminin bir günlük gecikmesine 100 lira fark ödediğini kaydetti.

İşletme pandemiden en çok etkilenen hizmet sektörü temsilcilerinin o görüşleri:

Kutlu Sofra / İbrahim Turan

“Pandemi süreci bizi ciddi etkiledi. Geçen seneki iş oranlarımızla baktığımızda ciddi kayıplar yaşadık. Ekonomik olarak tüm toplumu etkiledi ama öncelikle hizmet sektörünü ciddi anlamda vurdu. Küçük bir şehir olan Bayburt’ta da esnafı daha olumsuz yönde etkiledi. Yasakların kalkmasıyla birlikte toparlama yaşadık. İlk iki günde bu kendini belli etti. Dikkat edilirse, yasaklar tamamen kalkar, buna çok ihtiyacımız var. Gerçek manada başka bir gelirimiz olmadığı için, öğrenciye  endeksli olduğumuz için bu yaz güzel geçerse 1 yıllık ciddi açığımızı kapatırız. Destekler olmasaydı ayakta durmak zor olacaktı. Kira yardımı olsun, kısa çalışma ödeneği olsun önemli. Devletimizin tüm desteklerinden faydalandık. Umutluyuz, işlerimiz daha da güzel olacak. Dikkatli olursak yeniden yasaklarla karkaşıya kalmayız.”

Bozo Çayevi / Burhanettin Bozo

“Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Bayburt’ta da işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Pandemi dolayısıyla işyerlerimizi uzun süre kapalı kaldı. Maddi olarak zararımız büyük, devletin verdiği desteklerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Küresel bir olay, elimizden bir şey gelmiyor. Maddi olarak bayağı bir sıkıntımız oldu. İşyerlerimiz açıldı, şuan işlerimizde 4 katı kadar artış oldu. Akşam 7.00’den sonra yasak olmasına rağmen işlerimizde büyük bir artış var. İnsanlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olması lazım. Sonuçta bu salgın bir hastalık ve bitmiş değil. Duraklama döneminde tedbirleri bırakırsak, 1 ay sonra kapanma ihtimalimiz olabilir. Olmaması için elimizden geldiğiz kadar tedbiri bırakmamız lazım. Maske, mesafe ve hijyene önem vermemiz lazım. Kira yardımı bir nebze yaramızı sardı. Biz yine içeri insan almamak kaydıyla esnafa çay verebiliyorduk. Hiç açılmayan yerler var, evlerine ekmek götürmeyen işyeri sahipleri oldu. Onlara daha farklı destekler verilebilirdi.”

Çinimaçin Kafeterya / Osman Burak

“Pandemi sürecinin neredeyse 1 senesi geride kaldı. En çok etkilenenler hizmet sektörü, tamamen kapatıldık sonuçta. Paket servisi var ama biz lokanta değiliz paket servisine uygun satışımız yok, tamamen kapatmak zorunda kaldık. Bir sene tamamen kapalı kaldık. Kirası, Bağkuru, faturalarıdır, ben şahsen maddi olarak 100 bin lira kadar senelik giderim vardı. O tamamen cepten çıktı. Birikimimizi erittik gitti. Kira miktarı fazla olanlar, elemanı çok olanlar daha zor durumlara düştü. Desteklerden pek memnun değilim. Devletimiz var olsun, o ayrı bir konu ama tam 12 ay kapalı olan bir dükkana 500 lira kira yardımı yapacaksın, belge doldur, form doldur, sonra bir cevap geliyor, şartlara uygun değil. Şartlara uygunluk nasıl olur ben onu anlamadım. Kafeteryayım ve beni tamamen kapatmışsın. En çok etkilenen sektör olarak benim şartlarım uygun değilse kimin uygun olacak. 1000 lira katkı payını iki aydır alıyorum. Haricinde biz bu süreçte esnafın ödemelerinde ertelemeler beklerdik. Bir gün gecikince hemen cezai işlem yapmanın hiçbir anlamı yoktu. Bir gün Bağkur primi gecikmesine 100 lira gecikme bedeli ödedim. Bunlara gerek yoktu. 1 yılda 100 bin lira giderimiz oldu, aldığımız 2 bin lira, çok sağlıklı görünmüyor. Ben desteklerden çok memnun değilim.”   
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şingahlı 3 yıl önce

Valla şimdiden yüzde elli kapasite kuralını çiynemeye başladılar bunlar, birkaç haftaya bi daha kapanır esnaf ve halk hemen suyistimal ediyor devletin esnekliğini.

Misafir Avatar
Seko69 3 yıl önce @Şingahlı

Şingahlı rumuzuyla yazıp da şingahlıları rezil etme.. kapasite dolu kural çiğniyorlar diyorsun.. akp kongresini hiç mi gözün görmez. esnaf ne yapsın? belli ki tuzun kuru.. ya da iyi bir hükümet yandaşısın. Bayburt'un eti ne budu ne? zaten işyerlerinin %100 dolduğu nerde görülmüş. Maçlar oynanıyor virüs yok, kongre yapılıyor virüs yok, miting yapılıyor virüs yok, toplantılar yapılıyor virüs yok, tv'yerde diziler, programlar, yarışmalar, tartışma programları yapılıyor virüs yok, esnaf işyerini açtığında virüs var öyle mi? hadi ordan

Beğenmedim! (1)