Kavalılar Konağı için ilginç yıkım kararı!

Zahit Mahallesi'nin simgesi haline Kavalılar Konağı için yıkım kararı alındı.

Kavalılar Konağı için ilginç yıkım kararı!

Bayburt Postası - Bayburt'ta çürümeleri için tescillenen onca tarihi bina kaderlerine terk edilirken, kentteki tarihi binaların en görkemlisi, görünüşüyle en güzellerinden biri olan Kavalılar Konağı yok edilecek.

1980'li yıllarda ev olarak kullanılan, 1990 yılında ise tescillenerek Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne kazandırılan tarihi yapı için Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Koruma Kurulu'nca çürük ve dayanıksız olduğu öne sürürülerek yıkım kararı alındı.

Taş bina için alınan bu vahim karar, Bayburt'ta tarihi yapılara verilen değeri bir kez daha gözler önüne serdi.

Bayburt'ta tescillenen 39 taş yapı hiç el sürülmeden adeta çürümeleri beklenirken, bunları restore etmesi gereken kurul kendi binasına çürük raporu vererek, yıkım kararı aldı. 

Uzun bir süre Müze Müdürlüğü olarak kullanılan bina, yakın bir zamanda içi boşaltıldı, sıvaları da sökülen bina yıkılacağı günü bekliyor.   

Mahalleli ise bu durumdan oldukça şikayetçi.. Binanın çevresinde oturan mahalle sakinleri tarihi yapının yakın bir zamanda restore edilmeye başladığını ve ardından restorenin durulduğunu belirtti. Yıkım kararına şok olan mahalleli, tarihi yapının güçlendirilerek korunmasını ve bir tarihin yok olmamasını istiyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa 3 yıl önce

Bu karar alınırken bayburt il kültür ve turizim müdürü bekir kurtoğlu nerede ne iş yapıyor gitsin mavi karadenizde canlı yayınlara çıksın.bayburtun tarihi gittikçe yok ediliyor ve buna sesleri çıkmıyor oturdugunuz koltukların hakkını verin

Avatar
Nivli 3 yıl önce

Gene vardır birşeyler yakında buraya bir apart kondururlar

Avatar
ts li 3 yıl önce

yazıklar olsun hic bir değerimize sahip cıkmıyoruz. derhal alınan karardan vazgecilsin,bu tarihi güzellik korunsun

Avatar
A 3 yıl önce

Yıkılması Bayburta ihanettir

Avatar
Vefa Çelik 3 yıl önce

Bir zamanlar Bayburt’un en kalabalık ve tanınmış ailelerinden olan Kavalılar diğer namıyla Çelik sülalesi yok edilmek isteniyor. Başkan Hükmü hoca müdahale edecektir. Birilerine peşkeş çekilmesine müsade edilmemeli...

Avatar
Danismentli 3 yıl önce

AKP doneminde Turkiyede satilmadik yer kalmadi. Paralar suyunu cekti, restore edecek para kalmadigi icin yikim karari aldilar.

Avatar
Bayburtlu 3 yıl önce

Bu güne kadar Bayburtun neyine sahip çıkılmış ki bu konağa da sahip çıkılsın. Sözde İl Kültür ve Turizm Müdürü var ne iş yapmış bu güne kadar. Bayburtun turizme kazandırılması gereken bir sürü eseri varken bunlarla ilgili bu güne kadar ne yapılmış ki bu konağa da yapılsın. Mademki bu konak yıkılacak durumdaydı bu güne kadar harcanan milyonlar ne amaçla ve kimler için harcandı. Yıkım kararını verende tadilat için ödenek çıkaranda aynı kurum olduğuna göre bu kararlarda imzaları olanlar hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır. Çünkü daha 2018 yılında yeni tadilat için aktarılan ödenek 1 milyon lira civarındaydı. Yazık değil mi milletin parasına

Avatar
sado 3 yıl önce

Binanın görünüşüne bakılırsa zaten normal taştan bina gözükmüyor. Yığma adi, düzensiz taş yığması yapılmış. Sadece görüntüsü var. Yani düzgün taş bina değil. Taş bina diye övünmeyelim millet üstümüze güler. O mimariye öyle taş bina mı yapılır ?Bina yıkılacağım diyor zaten.