'Bayburt'un Kurtuluşu'nun 104. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

'Bayburt'un Kurtuluşu'nun 104. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Bayburt Postası - Cumhuriyet caddesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci bir konuşma yaptı. 

Konuşmasına Yahya Akengin'in şiirinden okuduğu bir kesitle başlayan Pekmezci, asırlar boyunca bağımsız yaşamış Türk milletinin yurdu olan Bayburt'ta Ruslar'ın işgalinin ardından Ermneiler'in yapmış oldukları zulmün gelecek kuşaklara aktarılmasının zorunluluğuna değindi.

Bayburtlular'ın vatan ve millet söz konusu olduğunda örnek davranışları ile akıllara geldiğini belirten Pekmezci, "Kop Dağlarında 2. Plevne Destanı’nı yazan kahraman ordumuz ve Bayburtlular olarak Plevne’de dillere destan bir savunma gerçekleştiren Plevne Müdafii Gazi Osman Paşa’nın, cesaretine sahiptik. Bu millet 250 bin evladını şehit verme pahasına Çanakkale’yi düşmana nasıl dar ettiyse, Kop Dağlarını da Rus güçlerine dar etmiştir. Unutmayalım ki, Garpta Çanakkale, Şarkta Kop Cephesi 1. Dünya savaşını derinden etkilemiştir" dedi. 

Kop dağının hürriyetini kaybeden bir milletin, acılarla dolu hayatını, kahramanlığını ve hatırasını anlatmakta olduğunu söyleyen Pekmezci, sonrasında yaşanan olaylara ve Ermeniler tarafından yapılan zulme değinerek, "Osmanlı Devleti’nde Millet-i Sadıka olarak tabir edilen Ermeniler Ruslar çekildikten sonra Bayburt’ta her türlü zulmü yapmışlar çeşitli vaatlerle topladıkları halkı Taş Mağazalara doldurarak yakmışlardır. Bugün burada şanlı zaferimizin 104. Yılını kutlarken Yukarı Kırzı Köyümüzde bedenlerini kirletmemek için kendilerini kör kuyulara hiç düşünmeden atan iffet abidesi ninelerimizin ve Taş mağazalarda diri diri yakılarak katledilen şehitlerimizin Cennetteki köşklerinden bizleri gururla izlediklerini biliyor onları manen yanımızda hissediyoruz" diye konuştu.

Başkan Pekmezci Taş Mağazalar katliamına dikkat çektiği konuşmasında, "Geçmişin acılarını unutmamak adına hemen yanıbaşımızda, meydan köprüsünü geçince az ileride bir caddemiz var. İsmi Unutulmaz Caddesi. Bu caddenin isminin Unutulmaz Caddesi olmasının bir nedeni var. İsmi Unutulmaz konmuş ki 104 yıl önce bu cennet vatanın nadide bir köşesi olan Bayburt’da Ermeniler tarafından Taş Mağazalara doldurularak yakılan ve katledilen aziz şehitlerimizin neler çektiğini unutmayalım. Gelecek kuşaklara aktaralım" ifadelerini kullandı. 

"Tarihleri zulüm ve kan ile dolu olanlar..."

Sözde Ermeni soykırımı iddialarına da değinen Pekmezci, soykırımın Ermeniler tarafından Türk milletine yapılmak istendiğini aktardı. Pekmezci, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

"İşin ilginç yanı bu katliamları yapanlar, tarihleri zulüm, kan ve gözyaşı ile dolu olanların bizleri sözde ermeni soykırımı ile suçlamalarıdır. Oysaki bu insanlık dışı uygulamaları kimin yaptığına tarihte, millette, Allah’ta şahittir. Tabi tarihin hiçbir devresinde esaret altında yaşamayı kabul etmemiş bir milletin evlatlarına bu durum zor gelecekti. Dumlupınar’da, Sakarya’da olduğu gibi kan vererek, can vererek 21 Şubat 1918’de kahraman Türk askeri ve Bayburt halkı destansı bir mücadele ile Bayburt’u ermeni mezaliminden kurtarmış ve bu acı günler sona ermiştir. 19 Şubat Cumartesi günü Kop Dağlarında aziz şehitlerimize saygımızı göstermek için gerçekleştirdiğimiz Şühedaya Saygı yürüyüşüne vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi Bayburtluların dün olduğu gibi bugün de “Söz Konusu Vatansa Gerisi Teferruattır.” düsturuyla hareket ettiklerinin en büyük göstergesidir.  Bu durum ecdadımızın dün kanlarıyla, canlarıyla verdikleri destansı vatan mücadelesinin bir tezahürüdür. Ve buradan Bayburtlular olarak tüm dünyaya haykırıyoruz. Asırlar geçse de, devirler değişsede, zaman değişikliklere gebe ilerlese de fıtrat değişir sanmayın bu kan yine o kandır. Bizlerin bu şanlı tarihimizden çıkaracağı ders, şartlar ve olursa olsun verilen bu destansı mücadeleleri unutmadan, ecdadımızın bizlere emaneti olan bu topraklara sahip çıkmaktır. Bu vesile ile Kurtuluş günümüzün 104. yıl dönümünde, Türkiyemizin ve dünyanın her yerinde yaşayan tüm Bayburtluların kurtuluş bayramını en içten dileklerimle kutluyor, bu topraklar için can veren, kan veren aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum." 

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, eski İçişleri Başkanı Doç. Dr. Ülkü Gökalp Güney'in ile devlet protokolünün kutlama telgrafları okundu. 

Başkan Pekmezci'nin ardından Üsteğmen Mertcan Sezgin'in konuşması ve iki öğrecinin okuduğu şiirlerle devam eden programda, Ermeni mezalimi ve şehrin Türk birliklerince düşman işgalinden kurtarılışını konu edinen sokak tiyatrosu canlandırıldı. 

Milis kuvettlerinin şehri mezalimden kurtarması ile son bulan oyunun sonunda Türk Milis kuvvetlerinin komutanı rolündeki günün kahramanı Ekrem Tekdemir'e Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci tarafından kemer takılırken, günün kahramanı Tekdemir ise, Bayburt Valisi Cüneyt Epcim'e Türk Bayrağını takdim etti.   

Program halk oyunları gösterileri ve atlı spor kulüplerinin resmi geçit töreni ile son buldu. 

Kutlama törenine Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Tosun, İl Jandarma Komutanı Ramazan Yiğit, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve davetliler katıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.