Bayburt'un çocuklara armağan ettiği bayram: Onbeşi

Bayburt'un çocuklarına armağan ettiği özel gün 'onbeşi' bu yıl da tüm coşkusuyla devam etti.

Bayburt'un çocuklara armağan ettiği bayram: Onbeşi

Bayburt Postası - Geçtiğimiz iki yıl pandeminin gölgesinde de olsa yasak tanımayan asırlık gelenek bu yıl daha büyük bir coşkuyla devam ediyor. 

İftar sonrası ellerinde poşetlerle mahallelerde görünen çocuklar, her evin kapısını çalarak, ev sahibinin hazırladığı 'onbeşilik' yiyeceğini aldı.

Çocuklara paylaşmayı, birlikteliği öğreten köklü gelenek çocukların gece boyunca mahalle aralarına yaydığı sevinçleri ile daha renkli bir boyuta taşınıyor. 

Şingah Mahallesi sakinlerinden Zübeyde Tutar (50), çocukluğunda çok ‘onbeşi’ topladığını şimdi ise dağıttığını söyledi. ‘Onbeşi’ geleneğinin Bayburt’a çok yakıştığını söyleyen Tutar, “Biz bu özel iki gün kala bir heyecan yaşarız. Onbeşilik ne dağıtacaksak onu tedarik ederiz. Çünkü çocukları boş göndermek olmaz. Böyle öğrendik, böyle de devam ediyoruz" diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Mehmet Emin Kalkan da kendisinin Manisalı olduğunu, bugün caddelerde çocukları görünce çok şaşırdığını ve sonrasında sorarak onbeşi geleneğini öğrendiğini ve bu geleneğe hayran kaldığını söyledi. 

Üniversite öğrencisi Melike İşyeri ise, Urfalı olduğunu, çocuklarla birlikte kendisinin de apartmanlara girerek onbeşi topladığını ve çok mutlu olduğunu ifade etti.   

Bu yıl ilk kez onbeşi toplayan Aybüke Okutmuş da (4) Şingah Mahallesi'ndeki evlerinin bulunduğu bölgedeki tüm apartmanları gezdiğini bir poşet onbeşilik topladığını söyledi. 

Bayburt merkezin tüm mahalle, cadde ve sokaklarında kutlanan asırlık gelenek, nadiren köylerde de kutlanıyor. Bayburt'a has bu gelenek, Bayburtlu'nun yoğunlukla göç ettiği yerlerde ise yaşamıyor, yaşatılmıyor.

Öte yandan asırlık gelenek, sözlü kültürün günümüze taşıdığı anonim maniler eşliğinde yaşatılırken, günümüz şairleri de 'onbeşi' geleneğini mısralara döküyor. Mustafa Kayalı'nın 2017 yılında kaleme aldığı 'Onbeşi'ye dair şiiri de bunlardan biri. İşte o şiir: 

Ramazan Manisi

Bu gün on beşi aga
Gaga aldın mı gaga
İster misin kısmetten
Dişe bir şeyler dege

Bugün on beşi eze
Hayıf ettik üveze
Leblebi iğde yerdik
Olaydı taze taze

Bu gün on beşi bibi
Gelmezden torba dibi
Elin gitmiyor vere
Kuru yemişçi gibi

Bu gün on beşi abi
Akide alıp tabi
Babama versem hemen
Eder ihtiyar hapı

Bu gün on beşi bacı
Sanki dünyanın acı
Gibi davranır bana
Betireden çok acı

Bu gün on beşi hala
Sahipsin onca mala
Gagadan bana kaldı
Bunlar mı kala kala

Bu gün on beşi oğul
İster ver, verme sağ ol
Boğulursan demiş ki
Derin gölde hep boğul

Mustafa Kayalı

Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.