Bayburt'ta milyonlar sular altında!

Çoruh Nehri üzerinde milyonlarca canlının yok edilerek ve devletin milyonları heba edilerek yapılan proje halkın tepkisini çekmeye devam ediyor.

Bayburt'ta milyonlar sular altında!

Bayburt Postası - Devlet Su İşleri'nin yurt genelinde nam salmış(!) mühendislerince çizilen proje, şu günlerde yerle bir. Daha henüz bahar ayları gelmeden, debisi az biraz yükselen Çoruh Nehri, yanlarında yapılan yürüyüş yollarına (sözün doğrusu asıl yatağına) taştı. 

Uzman görüşü değil, Anadolu feraseti!

İlk yapıldığında vatandaşların büyük bir kısmının karşı çıkmadığı proje, memleket sevdalısı bir avuç insan tarafından şiddetle eleştirilmiş, yapılanların hiçbir akla, vicdana sığmayacağı yönünde görüşler bildirilmişti.   

DSİ'nin mühendisleri projelerini allandırıp ballandırıyorken, yurdum insanı insanlığın var olduğu günden bu güne geçerli olan geleneksel öğretileri tekrar ediyordu: "Bir nehrin yatağı ile uğraşılmaz. Çünkü o yatak asırlar boyu süren bir aşındırmanın sonucunda oluşur. En doğru güzergahı su kendisi bulur."

Sonuçta Anadolu feraseti haklı çıkarken, gücün önünde el pençe duran, sesini çıkaramayan yerel yöneticiler, bilim adamları ve sanatçıların haksızlıkları anlaşıldı. 

Şimdi kentin ileri gelenleri, 'yıksak mı, yıkmasak mı, yıkması dahi dünya para, nasıl yapalım' diye düşünürken, biz yarın öbürgün sebep olacağı bir facianın bir bedelinin olamayacağı gerçeğini hatırlatıp, vatandaşa kulak verelim. 

'Yüzme havuzu mu, yürüme yolu mu?

Projeye harcanan milyonları soran vatandaşlar, bu projeye onay veren ve içinde olan kişilere haklarını helal etmediklerini belirtiyorlar. Kent belleğinin, insanların hafızalarının yok edildiğini söyleyen vatandaşlar, 'Şimdi burası yürüme yolu olarak yapıldı. Bugüne kadar kimsenin yürüdüğünü görmedik. Burası bu şekliyle yüzme havuzuna daha çok benziyor. Bu rezilliğe imza atanların, birazcık Allah korkuları olsa insanların içinde pişkince gezmezler" şeklinde duygularını dile getiriyorlar.  

Yorum Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş

Anahtar Kelimeler:
çoruh Nehri Projesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburt 2 yıl önce

buranın fayanslarını hangi firma verdi.ne para kazandı.

Avatar
Ayse 2 yıl önce

Ortalama zekası olan bir insan dere yatağına beton dökersen su coştugunda boyle olacağını bilir yapanlar neden bukardar parayi buraya gömdü anlamıyorum

Avatar
Düşünen biri 2 yıl önce

Ya yorumlara bakıyorum da, kötü olmus, yok bunu yapanlardan hesap sorulsun, fayanslar kimden alınmış, tanınmış firma, oarayi yok ettiler vs vs vs. Ya arkadaslar bu adanlar secim zamani bu projeleri getirip biz bunu yapicaz( yapamicaz çünkü kac defa denedik olmadi) diyerek oy istiyolar bu yerel secmende tamam diyip yetkiyi veriyo. Bosuna millete laf vurmayin. İlk aynaya bakin, biraz biz napiyoruz neye evet yada hayir diyoruz diyin. Gercekten bu coruha gidip canli canli bakinn.

Avatar
bayburtlu 2 yıl önce

Zahit Mahallesi Veysel Mahallesi Karasakal Mahallesi Kentsel Dönüşümü Bitmişti Buraya Harcanan Parayla Yazık Günahtır

Avatar
M. Daştan 2 yıl önce

Bayburt'un bu projede katkısı olan bütün idarecilerini tebrik ediyorum. Gayet güzel bir proje. Çok yönlü kullanıma sahip. Orta kısım nehir, yan kısımlardan biri ördekler ve kazlar için yüzme havuzu, yan kısımlardan diğeri ise insanlar için yüzme havuzu olarak düşünülmüş galiba. Fevkalade bence.
Lâkin projenin eksikleri var. Mesela üst yol kenarlarına belli aralıklara tramplenler yerleştirilebilir. Böylelikle yürüyüş yolunda gezerken yaz sıcağından bunalan vatandaşlar tramplenle nehre atlayıp hem serinler hem de yüzmenin tadını çıkarır.
Yine yol kenarlarına belli aralıklarla şezlonglar konulabilir. Böylelikle proje daha da renk kazanacaktır.
Nehrin orta kısmının bazı yerlerine dalga oluşturan engeller konabilir. Böylelikle hoş bir görüntü olur. İzleyenlere de keyif verir. Hem zaten daha önce de bir belediye başkanı böyle bir şey yapmıştı diye hatırlıyorum. Susuz şelale projesiyle de meşhurdu galiba. Gerçi o zaman o engellere çer çöp takılıp koku yapıyor, kötü bir görüntü oluşturuyordu ama olsun. Denemekte fayda var. Sonuçta kimsenin kendi cebinden para çıkmıyor öyle değil mi? Devletimiz var olsun.
Taşköprüden nehre ve yanındaki havuzlara doğru su kaydırakları yapılabilir. Ördek ve kazlar da unutulmamak şartıyla tabii ki. Onlar için de küçük bir kaydırak yapılsın. Ördek ve kazı olan vatandaşlar hayvanlarını bu kaydıraktan nehre salabilsinler. Kötü mü olur yani? Hem sahipleri hem de hayvanlar eğlenir.
Bu saydıklarim dışında başka şeyler de eklenebilir projeye. İyi düşünmek lazım. İdarecilerimiz daha iyisini düşünmüşlerdir elbette ama ben de naçizane fikrimi beyan edeyim istedim.
Tekrar böyle projeler de imzası, katkısı olanları yürekten tebrik ediyor, daha nice projeler yapmalarını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.
Bayburt en iyi şeyleri hep hak etmiştir ve edecektir de...

Avatar
Bamsı Beyrek 2 yıl önce

DSİ ye yüklenmekte haklısınız yanlız bir hususu olayın başlangıcındaki projelendirmeden dahi öncesine az buçuk şahit olan birisi olarak söylüyorum. Devrin Bayburt u yönlendiren siyasetçi tayfası en az DSİ ekibinden 5 kat daha suçludur. Mal bulmuş mağripli gibi Bakan Beye takdim edildi bu proje. Hiç bir şekildede vatandaşın yada diğerlerinin görüşleri dinlenmedi. 5 yıl bozulan yürüyüş yollarının enkazı arasında tam bitmeyen güzergâhta debelenen halkımız şimdide bunları görmeye mecbur bırakıldı. En baştan suyun başlangıcına yerleştirilen beton duvar Erzurum köprüsü altından müteahhit firmalara yol geçisi için kaldırıldığından dolayı su taşmadan az debisi yükselince buraya taştı.

Avatar
Rambo yağız 2 yıl önce

İyi oluyor hak ediyoruz

Avatar
Aqua Coruh 2 yıl önce

Evliya Çelebi boşuna BayYurt dememiş! Küçük İsveç'te sıradan bi gün.