Bayburt'ta 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. Yılı Coşkusu

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün 100. nci yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Bayburt’ta da coşkuyla kutlandı.

Bayburt'ta 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. Yılı Coşkusu

Bayburt Postası - Büyük zaferin 100. Yıldönümü dolayısıyla Bayburt’ta tören düzenlendi. Törenler saat 10.00’da Saray Bahçesi’nde yer alan Atatürk Anıtı’na Vali Cüneyt Epcim, Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Tosun ile Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’nin çelenk sunumuyla başladı. Çelenk töreni sonrasında katılımcılar tarafından Saygı Duruşu’nda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Buranın ardından Vali Cüneyt Epcim, Garnizon Kumutanı Tosun ve Başkan Pekmezci ile makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Caddesi’ndeki kutlamaları ise Vali Cüneyt Epcim’in, Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Tosun ve Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ile araç üzerinde vatandaşların bayramını tebrik etmesiyle başladı. Daha sonra törene katılanlar tarafından Saygı Duruşu’nda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Astsubay Yusuf Efe, 30 Ağustos Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünü ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanının yaşandığını söyledi.

Efe konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yekvücut olmuş Türk milletinin büyük bir iman ve bağımsızlık azmiyle 26 Ağustos 1922'de başlayıp, 30 Ağustos'ta zaferle konuşlandırdığı Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 100. yılını kutlamaktayız. 1. Dünya Savaşı sonrası İtilaf devletleri sözde barış anlaşması ile Türk milletinin ülkesine, ekonomisine ve bağımsızlığına zorla sahip olmaya çalışmışlardır. 19 Mayıs 1919'da alevlenen bağımsızlık ateşli ile başlayan Türk'ün kurtuluş mücadelesi 1. İnönü ve 2. İnönü zaferleri ile körüklenmiş, Sakarya Meydan Muharebesi ile perçinlenmiş ve en nihayetinde Başkumatanlık Meydan Muharebesi'nin kazanılmasıyla bir destana dönüşmüştür. Türk milleti büyük adını ve gücünü dünyaya bir kere daha kanıtlamıştır. 26 Ağustos'ta başayan Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları izmire kadar takip edilmiş, 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılması ile vatan toprakları Yunan İşgali'nden kurtulmuştur. Böylelelikle işgal kuvvetlerinin yurdumuzu terketme süreci hızlanmıştır. Başkomutan Atatürk, Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zaferi'nin anlam ve önemini 1924 Dumlupınar konuşmasında şöyle anlatmıştır.

'Ulusal tarihimiz çok büyük parlak zaferlerle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar derin, sonuçlu, yalnız bizim tarihimizde değil dünya tarihine de yeni bir akım vermekle kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı.'

Bizlere bu eşsiz zaferleri armağan eden, canları pahasına bağımsız yaşamamızı sağlayan bu büyük kahramanlara karşı en büyük sorumluluğumuz Türkiye Cumhuriyeti'ni, onun temel değerlerini ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü birlik ve beraberliğini korumak ve yaşatmaktır." 

Astsubay Efe'nin konuşması sonrasında kutlamalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos mesajının okunması, halk oyunları ekibinin gösterisi, günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunması ile devam etti. Tören birliklerinin geçişiyle kutlamalar sona erdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.