Bayburt Saat Kulesi'nde restorasyon çalışması

Bayburt'ta Cumhuriyetin bir simgesi olarak yükselen Tarihi Saat Kulesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı.

Bayburt Saat Kulesi'nde restorasyon çalışması

Bayburt Postası - Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci'nin üzerinde önemle durduğu restorasyon çalışmasına iskeleler kuruldu. 4 ay sürecek olan restorasyon çalışmasının başlangıcında kurban kesilerek, dualar edildi. 

 

Asrın yorgunluğunu üzerinde taşıyan Bayburt Saat Kulesi'ndeki restorasyon, çokça yıpranan balkon kısmı ve üst tarafını kapsayacak. Balkon kısmı ve üstü tamamen sökülecek olan Saat Kulesinin yapımı için 120 günlük süre belirlendi. Bayburt Belediyesi tarafından yapılan ihalede, restorasyon işini Tepetarla (Garaver) köyünden Ankara'da faaliyetlerini sürdüren Bayramoğulları Ltd. Şti. adlı firma aldı. 347 bin lira bedelle alınan restorasyon işini taş ustası İslam Gülhan'ın başında bulunduğu bir ekip gerçekleştirecek.  

Bayburt Saat Kulesi (1924)

Birinci Dünya Savaşındaki Rus işgalinde Çorum'a göç eden ve Bayburt'un kurtuluşu sonrası Bayburt'a dönen taş ustaları orada gördükleri saat kulesinin bir benzerini Bayburt'a yapmışlardı. 

Cumhuriyetin ilanından bir gün sonra 30 Ekim 1923 tarihli Bayburt Belediye Meclisi'nde Kamil Alp, Tevfik Çoruh ve Hamit Dönmez'in ortak teklifi ile hem ana caddenin ismi Cumhuriyet Caddesi olarak belirlenmiş, hem de aynı cadde üzerinde bir saat kulesi yapma fikrine karar verilmişti. 

Taşçılar (Tahbur) köyünden taş ustası Muhyeddin Usta'nın başında bulunduğu ekip tarafından yapılan Bayburt Saat Kulesi, 29 Ekim 1924 günü tam teşekküllü bir şekilde açılmıştı. Tarihi Saat Kulesi, Bayburt'un kurtuluş gününe atıfla 21 metre olarak yükselmişti.   

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ozan 2 yıl önce

Yazın zaten kalabalık oluyor. Güzün yapılsaydı daha iyi olur. Trafik te sıkışma olmazdı.

Avatar
osman 2 yıl önce

Bayburt un merkezi yani beyni 4 ay sürmesi çok uzun olur çok acil bir vaziyette hız verilmeli en geç iki ay gibi sürede bitmeli

Avatar
MUSTAFA ŞALCI 2 yıl önce

TARİHİ MİRASLARIMIZIN KORUMAK LAZIM....

Avatar
Vatandaş 2 yıl önce

Bayburtun diğer bölgelerine de güzel eserler yapılsa, bir de meyve ağaçları (kiraz gibi) dikilse bir sürü boş belediye arazisine ne güzel olur. Bir de şu yollar-kaldırımlar (genwl olarak merkezin dışına doğru) düzeltilirse daha şirin olacak. Allah kolaylık versin