Bayburt Postası - Program, Bayburt Barlarının davul zurna eşliğinde sergilenmesiyle başladı.
Vali Mustafa Eldivan, Bayburt'un Anadolu'nun köklü şehirlerinden biri olduğunu ve doğası, kültürü, gastronomisiyle hak ettiği yere henüz ulaşamadığını belirtti.
Vali, Bayburt'un küçük bir şehir olmasına rağmen "özgül ağırlığının" yüksek olduğunu ve Türk mutfağında hak ettiği yeri alması gerektiğini vurguladı. Şeflerin de tanıtımlarıyla Bayburt mutfağının Türkiye'ye tanıtılacağını ifade etti.
Şeflerden Bayburt Mutfağına Övgüler
Etkinlik, müze konferans salonunda düzenlenen panelle devam etti. Panelde Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi ve Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl ile şefler Esra Tokelli, Ayvaz Akbacak ve Gürkan Topçu Bayburt mutfağını değerlendirdi.
Şef Ramazan Bingöl, kendi deneyimlerine dayanarak Bayburt mutfağını Türkiye'deki en iyi mutfaklardan biri olarak gördüğünü ve beş yıl içinde döner dışında diğer lezzetleriyle de hak ettiği özel yere geleceğini söyledi. Özellikle kavuta vurgu yapan Bingöl, dünyada bu kadar işlevsel bir besinin olmadığını belirtti.
Göğermiş loru da çok beğendiğini, Bayburt'un kızarmış peynirinin dünya genelindeki birçok peynirden daha iyi olduğunu dile getirdi. Ayrıca, yediği dondurmalar içinde ilk ikide Bayburt dondurmasının yer aldığını, özellikle bal badem ve baklavalı dondurmaya hayran kaldığını ifade etti.
Şef Esra Tokelli ise, eski kadınların az ürünle harika yemekler yapma becerisine dikkat çekti. Günümüz kadınlarının hazıra yöneldiğini düşündüğünü belirterek, eski kadınların az malzemeyle farklı lezzetler yarattığını ve sevdiklerini mutlu etmeye çalıştığını vurguladı. Etkinlikte ziron yapacağını söyleyen Tokelli, Bayburt'un misafirperverliğini ve dondurmasını çok beğendiğini de ekledi.
Şef Ayvaz Akbacak, iller arasındaki rekabetin sektöre zarar verdiğini belirterek, Türk mutfağının ürün yelpazesine değer verilmesi ve tanıtılması gerektiğini söyledi. Daha önce kavut ile bir çalışma yaptığını ve helva hazırladığını belirten Akbacak, Bayburtlu kadınlara sosyal medya üzerinden tanıtım yapmalarını önerdi.
Şef Gürkan Topçu ise et yemeklerine ilgisi olduğunu ve tencere yemeklerine özlem duyduğunu belirterek, etkinlikte özellikle börek, kavut ve ziron tadacağını söyledi.
Konuşmaların ardından program Şef Esra Tokelli ile Vali Mustafa Eldivan'ın eşi Meltem Eldivan'ın ziron yemeği hazırlaması ile devam etti.