Geçen yıl yan binayı yıktığında tanıştığım yıkım müteahhidi ile işyerimde karşılaştık, zorlu bir yıkım yaptığını, üniversitenin içinde “kesici aletler” fabrikasının binasını yıkmakta olduğunu söyledi. Kesici Aletler lafını duyunca irkildim. 1975’e gitti zihnim, liseye başladığım yaz Bülent Ecevit’in Bayburt mitingini hatırladım. Civar illerden gelenler çoktu, Kelkit’ten gelen okul arkadaşlarıma rastladım, konuştuk. Ecevit’in genç zamanı, gür sesiyle nutuk veriyordu ki Saat Kulesinin Kasaplar Çarşısı civarında toplanan küçük grup mitingin bitmesine ortalığın karışmasına kâfi geldi. Miting sahipleri kürsüden kendi gruplarına talimatlar verirken, sokak aralarında kavgalar, bağrışmalar oluyordu.

O günden aklımda kalanlar; şimdi üçü rahmet-i rahmana karışmış, onlarca yıl sonra dost olduğum herkesin tanıdığı simalar, caddenin ortasında gürleyen, sakinleştirilemeyen bir Belediye çalışanı, bir Kaymakamlık çalışanı, bir bakkal. Karşı taraftan ise bileği, camı kırılan köy minibüsünden içeri girdiği için parçalanan sonradan önemli makama gelen gözükara  hemşerimiz ve iftarda tamamen kaybolan  iştahım.      

Ramazanın manevi iklimi ve elli yıl kadar önce seferberliği yaşamış şehir sakinlerinin birbirlerine duydukları saygı ve hoşgörü, emniyet tedbirlerinin çok az olduğu o gün olayların daha büyümesini önlemiştir. 

Süt Fabrikası ile Et Kombinasını Bayburt’a kazandıran  koalisyon hükümetinin,  Bayındırlık Bakanı  ve Cumhuriyet döneminin ilk öğrenci grubundan Selahattin Tuncer’in oğlu   Erol Tuncer’in  desteği ile yapılmakta olan Kesici Aletler fabrikasının; bu mitingden sonra Kayseri İncesu’ya kaydırıldığı kırk yedi yıldır anlatılır.

Fabrika açılsaydı, bugün şehrimiz için büyük nimet haline gelen Üniversite yerinde büyük ihtimal sanayi sitesi yapılacaktı diye düşünerek, yıkım yerine doğru gidince, Üniversite hudutları içinde yeni açılan öğrenci yurtlarına ve DSİ binasına yakın, Kesici Aletler Fabrikası’nın demir kısmı kamyona yüklenmiş enkazını görmeye muvaffak oldum. Müteahhit “-kesici aletleri yıkıyorum” demese hatırlamamıza imkân yok, binanın mevcudiyetini bilen de yok. İki partinin o zamanki ileri gelenlerinin çoğu Allah’ın rahmetine kavuşmuş. Her gün önünden geçtiğim, fotoğrafını çektiğim odun depolarına atılmış MSP levhası dile gelse de kesici aletler fabrikası macerasını anlatsa diye söyleniyorum içimden..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet adıgüzel 2 yıl önce

çok güzel bir yazı eline sağlık,ne acıdırki bayburt gibi bir şehirde,bir yıl içinde,
büyük şahsiyetlerin mezarlarını yok ediyorlar,inşaalllah yakalanır gereken cezayı
yerler.