Bayburt’un Trabzon’a hakim bir mevkiinde kurulacak 220 konutluk yerleşim birimi ile ilgili yazılarım Bayburt basınını da harekete geçirdi. Yazılarımda isim belirtmemiştim. Bayburt Postası, söz konusu yatırımı yapacak olan işadamı Mahmut Yıldırım ile bir görüşme yaptı. Yıldırım, Hollanda Devlet Bankası’ndan 2 yılı ödemesiz olmak üzere, 12 yıl vadeli, 140 milyon euro kredi aldığını, Çayıryolu’nda küçük bir megakent kurmak istediğini söyledi ve şu bilgileri verdi:

“6 fabrika var projede: Günlük 500 ton kapasiteli un fabrikası, yine günlük 250 ton kapasiteli yem fabrikası, günlük 2 bin 500 çift ayakkabı kapasiteli ayakkabı imalat fabrikası, tekstil, mobilya ve beton imalat fabrikası. 200 yataklı ve tam teşekküllü hastane. 60 derslik kolej, aynı yapı içerisinde 3 lise, bir ilköğretim ve bir ana okulu olmak üzere dev bir eğitim kompleksi. Bayburt Üniversitesi’ne bağlı olmak ve devlete hibe edilmek üzere tıp fakültesi. İçinde kayak pisti barındıran, 4 yıldızlı bir turistik otel. İdari binalar, cami, spor kompleksi, 220 konutluk yaşam alanı/lojman, alışveriş merkezi. Ve belediyeye devredilmek üzere 2 adet bölünmüş yol ve belediye hizmet binası.”

Yıldırım, “Kim ne dersen desin, 15-20 gün içinde proje başlayacak” diyor ve ekliyor: “Mart’a kadar hafriyat işleri bitirilecek ve Mart’ta inşaat başlayacak.” 1500 işçinin çalışacağı şantiyede 2 yıl içerisinde proje bitirilecek..

Proje ihalesini merkezi Ankara’da olan Kayaoğlu İnşaat almış. Diyarbakırlı İşadamı Aziz Kaya’ya ait firma, projeye başvuran 75 firma arasından tercih edilmiş. Mahmut Yıldırım, ihale ve sözleşme şartlarını sadece Kayaoğlu İnşaat’ın yerine getirdiğini, bu sebeple de projeyi bu şirkete vermeye karar verdiklerini söylüyor.

Yıldırım, görüşmenin sonunda  “it ürür, kervan yürür” diyor. Evet biz de aynı kanaatteyiz!

* * *

Çayıryolu Beldesi Belediye Başkanı Necdet Okur ile de Bayburt Ajansı bir görüşme yapmış.

Okur, “20 Ocak’ta ihale olacağı iddiası var. Bu konudan bizim haberimiz yok. Bu konu doğru olsaydı bizim mutlaka haberimiz olurdu, ancak bizde böyle bir bilgi yok. Bu yazıyı yazan kimsenin tarih bilgisinden de şüphe ederim” demiş.

Projenin sahibi “15-20 gün içinde iş başlayacak” diyor ama belde belediye başkanı, bundan habersiz olduğunu söylüyor ve sonra da sanki kendisine bir suçlama yöneltmişiz gibi bizim tarih bilgimizi sorguluyor. Konu ile ilgili tarihi ve stratejik değerlendirmeyi yapan kişi AKP’li bir yetkilidir ve bizim bilgilerimize göre de doğruyu söylemiştir.

* * *

Konu, bu da değildir. Konu, Hollanda Devlet Bankası’nın Bayburt’a yapılacak bir yatırıma neden “2 yıl ödemesiz olmak üzere, 12 yıl vadeli, 140 milyon euro” kredi verdiğidir.

Hollanda’nın yüzölçümü 41 bin 526 kilometre karedir. Konya kadar toprağı olan bir devlet yani. Ve bu tür ülkelerde, ister devlet bankasından olsun, ister özel bankadan olsun yabancılara verilecek kredilerde istihbarat servisinin tavsiyeleri ile hareket edilir. Bir de ABD, kendi adını karıştırmak istemediği projelerde Dünya Bankası’nı, IMF’yi veya Hollanda, Norveç gibi ülkeleri  “dublör” olarak kullanır.

Özetle dünyada bütün para kaynakları kontrol altındadır.

Acaba Hollanda istihbaratı, Bayburt’ta ne yapmak istiyor? Bayburt’u kalkındırmak ve güzelleştirmek mi? Bayburt sevgisinin bir sebebi olmalı değil mi?

Yeni Çağ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.