Baştan söylemeliyim ki; başlıktaki ifade sadece bana özeldir! Hemşerilerimi ve okurlarımı tenzih ederim. Daha da açıkça ifade etmem gerekirse, başlığa öykünen “öküz” bizatihi şahsımdır! Ve kendine kıyıp, kendini benim gibi hissedenler varsa aranızda, sizlerin de katılımıyla, küçük bir köyde, kısa boylu bir çobanın uzun değneğinin ucunda gezinmeye razıyımdır! 

*** 

Evet; uzun uzun, uzaktan geçip giden trene iç çeke çeke bakıyorum…
Çünkü masum ve samimi bir öküzüm!

Yıllardır Bayburt Postası’nda; onlarca sevdadan/öküzlükten sadece biri olan “demiryolu sevdasını” ayakta tutmaya çalışırken hissetmiştim aslında boynuzlarımın boy verdiğini…

Önüne gelen herkesin, hiç düşünmeden, hiçbir konuda olmadığı kadar “başını açıp koşmaya başladığı ve bu sevdaya canhıraş bir şekilde destek vermeye çalıştığında” anlamalıydım aslında; uyutulduğumu ve kandırıldığımı…

Bastırdığımız duyguların/afişlerin, “sevdalı/inanmış/umutlu” her vatandaşımızın yüreğinde yer bulduğu günlerde; ağdalı ağdalı açıklamalar yapmaya başladıklarında ve imza kampanyalarına irili ufaklı demeden başlarını açıp koşarak yetişmeye çalıştıklarında, toynaklarımın acısından huylanmalıydım!

Ama yine yutturdular…

Yine yuttum, yine yuttuk!

Neyse;

Aşağıdaki liste, Türkiye’nin ancak birkaç iline, birkaç derdine, dönemin liderlerine ve kararlarına başını açarak koşan ama bir tek Bayburt’un vekili olamayan ve hasbelkader Meclis’te bulunan isimlerin, kayıtlara geçen karneleridir…

Ki, bugün artık tamamı Bayburt'ta değildir! Bulundukları dönem içerisinde, yolunu ancak öğrenebildikleri Meclis ve etrafında dönen ufak tefek, “hiç denebilecek değerlerin” etrafında, kotarmaya/kurtarmaya çalıştıkları yaşamları ve geleceklerini güya huzur içerisinde geçirmektedirler!

Sayısını hatırlatmak istemediğim Süleyman Demirel hükümetlerinde, zatı alilerinin Bayburt heyetlerini kabul ederken söylediği “o çok hazin şehir” efsanesi yakıştırmalarına “son ek” olarak -aradan tam kırk yıl geçmesine rağmen- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir açıklamaya göre “projeniz, öneriniz, isteğiniz yok” gibi benzeri haklı serzenişlerini de göz önünde bulundurursak!

Az seviyede de olsa Almanca ve İngilizce öğrenmeye niyetlendiğim ve -yine olmadı- hemşerilerimle en azından bu dillerde iletişim kurma arzusunda olduğum şu günlerde; aşağıdaki notlar önemlidir!

Hadi şimdi bana, aşağıda linki verilmiş, TBMM arşivinde yer alan notlardan, derdi “Bayburt” olan ve sonuç alınan bir kaç kayıt bulun!

Ve benim gibi "yine yuttum" demeden, lütfen "boş sayfalardan" ve "bol sıfırlardan" sıkılmadan, aramaya inatla ve de binbir umutla devam edin!

Ağustos 2012

NOT: Aşağıdaki listede 1989 yılında Türkiye’nin 69’uncu vilayeti olan Bayburt’un vilayet olduğu ilk günden bugüne, TBMM’de Bayburt’u temsil eden vekilleri ve kayıtları yer almaktadır. Bünyamin Özbek'in aşağıdaki listede yer almasının sebebi, "o çok hazin" gerçeği dolaylı yoldan anlatmaktan başka bir şey değildir!

Ülkü Gökalp Güney – 19, 20, 22 ve 23. Dönem Bayburt Milletvekili  
Bahattin Elçi – 19. Dönem Bayburt Milletvekili  
Suat Pamukçu – 20 ve 21. Dönem Bayburt Milletvekili  
Şaban Kardeş – 21. Dönem Bayburt Milletvekili  
Fetani Battal – 22 ve 23. Dönem Bayburt Milletvekili  
Bünyamin Özbek – 24. Dönem Bayburt Milletvekili

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adalet T. 10 yıl önce

Kendimi sizin gibi hissesdiyorum ama bundanda memnun değilim. Yazık ettik kendimizede, memleketimizede...

Avatar
Sebahattin 10 yıl önce

Sadece treni değil umursamazlığımızdan neleri kaçırmadıkki. Hayatımız aldatılmak üzerine kurulmuş. Bu bizim kaderimiz olsa gerek

Avatar
Salih 10 yıl önce

Haber metni altındaki linklerde, dönem numaraları yanlış yazılmış. Düzeltilirse haberin ciddiyeti ortaya daha iyi çıkar.
Şaban Kardeş 21. Dönem Bayburt milletvekili
Ülkü Güney, 18. Dönem Gümüşhane; 19, 20, 22, 23. Dönem Bayburt Milletvekili

Editör: Söz konusu liste Bayburt'un vilayet olduğu dönemi ve bu dönem içinde Bayburt Milletvekili olarak görev alan isimleri kapsamaktadır. İlginiz için teşekkür ederiz.

Avatar
Halisoğlu 10 yıl önce

Güzel bir haber bence. Ama burada dikkatimi çeken bir diğer husus ise; sanki Bünyamin Özbek ile harici bir meseleniz varmış gibi bir istatistik ve not düşmenizdir. 20 sene vekillik yapmış birisi ile, daha senesini doldurmamış birisini kıyaslayarak bir istatistik yapmış olmanız 60 yıllık gazetecilik hayatınızdaki tecrübenizi bir kez daha ispatlamış oldu.
Ben de şöyle bir soru sorayım size; "Meclis kürsüsünü bu kadar işgal eden arkadaşlar Bayburt'a ne kazandırdılar?"
Mesele Bayburt'un ihtiyaçlarını Ankara'da dile getirip Bayburt'a birşeyler kazandırmaksa hiçbirisi Sayın Özbek (ilk senesi olmasına rağmen) kadar başarılı olamamışlardır. Yok; mesele, Kamer Genç gibi şov olsun diye, seçmene selam vermek için meclis kürsüsünü kullanmak ise, kendilerini anımsatacak bir hizmet ve bir eser bırakmadan sadece 4 seneyi protokol koltuklarında geçirmek olsun diye seçilenleri varsın başarılı göstermek isteyenler göstersinler. Hiç önemli değil.

Avatar
Halisoğlu 10 yıl önce

Ama 25 yıllık siyasetçiyi anımsatan hiçbir eser ben bugüne kadar Bayburt'ta görmedim. Ankara'da hastane ve doktor yolu göstermek 25 yıllık siyasetçinin en büyük başarısı ise o seçmene de......
Böyle insanları alkışlayanlar da varsın övünsünler.... Ama ben her zaman dedim yineliyorum: "Bizim 25 yıllık siyasetçi diye övündüğümüz insan Erzurum'un 9 senelik siyasilerinden , Erzincan'ın 9 yıllık siyasilerinden, Trabzon'un 9 yıllık siyasilerinden daha başarısız bir hayat geçiriyorsa onu Bayburt'un başına musallat edenlerden (başka kelime bulamadım) bilsinlerki gelecek nesiller ahirette hak dava edeceklerdir. Bayburt'la aynı gün hatta daha sonra il olanların hangi birisini Bayburt'la kıyaslayabiliriz.
Kop Tuneli vilayetin akabinde olamaz mıydı?
Salmankaş Tuneli bu zamana niye kaldı?
Köyler niye boşaldı? Tarım ve Hayvancılığa dayalı projeler hiç mi düşünülmedi?
Sulama göletleri o zaman daha çok ihtiyaç değil miydi?
Hastanelerin kapasitesi o yıllarda hiç akla bile gelmedi

Avatar
Halisoğlu 10 yıl önce

50 yataklı bir hastane inşaatı 9 sene oyalandığı zaman bu haberler neden yapılmadı?
2007'de sözü verilen hastanenin niye 2010'da temeli atıldı?
Bence bu sorularla ilgili haberler yapsanız daha isabetli ve verimli sonuçlar alınır. Ta ki; bu ve bundan sonraki yöneticiler de bilsinler ki; SADECE YAPILANLARDAN DOLAYI DEĞİL , YAPIL(A)MAYANLARDAN DOLAYI DA TARİH YARGILIYORMUŞ.
Bu mantık esas alınırsa biz de çorbadaki tuz misali gibi başarılarda bir emeğimiz var diye övünürüz.
Selam ve saygılarımla....

Avatar
Ö. Bayram 10 yıl önce

Yazarın başka bir makalesinde dediği gibi 'gerçeğin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu var'
İşte bu anlamda yazarı tebrik ediyorum. Bayburt'un geri kalmışlığını artık yavaş yavaş kabul ediyoruz. Şimdi sırada atılacak adımlara geldi. Cumhuriyet tarihinin en güçlü hükümetini temsil eden vekilimiz Bünyamin Özbek dile getirmesede elbette farkındadır. Açılışını yaptığı iki tünelin uzun yıllar öncesi yapılması gereken yatırımlar olduğunu fakat bugünlerde gerçekleştiğini 7'den 70'e hepimiz biliyoruz. Tüneller günümüz çağında halen Bayburt için ihtiyaç ve bir kurtuluş olarak görülüyorsa zaman içindede yıllardır bu ihtiyaç ve kurtuluşa boş yere hasret yaşamadığımız çok daha iyi anlaşılacaktır. Bayburt artık son sürat gelişmelidir. Bunu hakediyor ve imkanıda vardır. Ak Parti gibi güçlü bir hükümetin gücünden kotarılacak enerji Bayburt'u ihya etmeye muktedirdir. Yeterki sayın vekilimiz öncü olsun. Ben inanıyorumki TBMM 24. dönem Bayburt için en parlak dönem olacaktır. Saygılarımla.

Avatar
İsmail Ekincioğlu 10 yıl önce

Araştırmacı gazetecimizi tebrik ediyorum. Ancak haber yorumlarını okuyunca ne kadar duyarsız ve partizan hemşehrilerimin olduğundan üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu çok az aynı zamanda yalancılar. Çünkü Bayburt sevdamız diyeceksiniz, her şeyden üstün diyeceksiniz ve araştırma yazısını siyasileştireceksiniz. Çok ayıp saygılı olun. Orada belirtilen tüm siyasi partiler. Beyler kendinize gelin Bayburt gelişiminin önüne hiç bir engel koymayalım. Hele hele siyaseti hiç koymayın. Yeter Türkiyenin siyaseti Bayburt ta değil Ankara da olmalı.