“Problemler çözülmesi için vardır.” veciz sözünü şiar olarak benimsemiş, ona göre gayretli ve mücadeleli hayat tarzını kabul etmiş olmakla beraber, problem makro seviyede, kişisel kontrolün dışında olduğunda, ferdi mücadele ve gayretiniz etkisiz kalıyor. Kişisel kontrolün dışındaki gelişmeler insanı şaşkınlaştırıyor: Şu anda bütün dünyanın yaşadığı covid-19 salgınının elimizi, ayağımızı bağladığı gibi.

Günlük yaşantımız ters yüz oldu; yoksa ters yüz edildi mi? Hareketsiz ve eve kapalı; günlük, aylık hatta yıllık rutinleri uygulayamama gerçeği ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Teknolojinin kontrolsüz kullanımının ve doğal çevreye karşı duyarsızlığımızın sonucu ve bencil dünya üretim sisteminin sorumsuz uygulamalarının ceremesini çekiyoruz, insanlık olarak. Öte yandan yine teknolojinin yarattığı akıllı telefon, internet gibi iletişim araçlarıyla, oluşan fiziki diyaloglarımızın boşluğunu doldurma imkânları imdadımıza yetişiyor.

Dolayısıyla insanoğlu, yaradılıştan sahip olduğu doğru-yanlış ve iyi-kötü gibi düşünme, çalışma ve üretme etkinliklerinde benimsediği tercihlerinin sonuçlarını yaşamaktadır. Kendimizi çok derin sorgulamaya tabi tutmamız ve aklıselim kararlar vermemiz vaz geçilmez görünmektedir.

Kendimizi, teknolojik çalışmalarımızı, kişisel ve toplumsal egomuzu kontrol altına almamızın kendi menfaatimize olduğunu, doğa bize covid-19 salgını ile yeniden hatırlattı. “Gemi azıyı almış..” misali çılgın bir psikolojide kendini kontrol edemeyen uygulanan dünya ekonomi sistemi (ister kapitalist/liberalist sistem, ister sosyalist sistem diyelim…) hatasını görecek mi? Özellikle eğitimi ve sosyal yaşantıları sınırlandırılan ve geleceğimizin teminatı olan; çocuklarımızın, gençlerimizin ruh hallerinin nasıl olumsuz etkilendiğini henüz tam bilemiyoruz. Bu durumun gelecekte önemli toplumsal arazlar yaratacağı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Şimdiden aile içinde ve sosyal çevrede nelerin yaşandığı günlük televizyon haberlerinde görülmektedir.

Aynı zamanda insanoğlu önemli bir ekonomik “yıkıntı” ile karşı karşıya bulunmaktadır. Bu durumu, acaba pazar ekonomisinden aile ekonomisine dönüşün işareti olarak mı anlamamız gerekiyor? Yoksa gösteriş içerikli yaşamı benimsemiş olmamız ve nitelikli hayatı yanlış anladığımıza mı işaret ediliyor? Toprağa geri dön sinyali mi bizlere veriliyor? Sinyalleri doğru anlıyor muyuz?

Dünya ekonomik sisteminin yarattığı ve gizleyemediği dengesiz gelir dağılımı ve yansıttığı sosyal şatafat ile tahrik olan fakir ülkelerin insanlarını yerlerinden, yurtlarından yeni yaşam coğrafyaları aramaya zorlamıştır. Yaşanan ülkeler arası göç ve onun insan vicdanını sızlatan dramları, dengesiz üretim ve paylaşımın diğer somut sonuçları olduğu görülmektedir.

Yukarıdaki problemleri ve göremediğimiz diğerlerini dikkate alarak, aşağıdaki soruların cevabını düşünerek araştırmak, çözüme katkıda bulunur mu, bilemiyorum.

Fakirler ve az gelişmiş ülkeler için, asgari ve huzurlu insanca yaşama şartları nelerdir ve bunlar düşünerek, çalışarak nasıl elde edilebilir?

Teknoloji üreten zengin ülkeler için; acaba israf etmeden, bencil davranmadan, devletlerarası paylaşımın evrensel insan hakları olduğunun bilincine, uygulamada nasıl varılabilir?  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muhterem,edebiyatoğlu-bursa 3 yıl önce

bu,dünyanın,direği,yok.,tabiki,türkü.,dolayısıyla,,bilinen,18,bin,alemin,sahbi.,
C.ALLAH,var.,gam,ve,keder,yok.,gerisi,teferruat.

Avatar
Bayburtlu Salih 3 yıl önce

Bayburt postasında Prf Fazlı ÇELİK in yazısını dikkate alarak.
TREN yolu konosunda da ,lütfen bir organizasyon oluşturarak, ağırlıgınızı hissettiriniz.

Misafir Avatar
BAYBURT MÜHENDİSLER PLTF.İST. 3 yıl önce @Bayburtlu Salih

kop tüneli dereden viyadükle yapılsa 6 ayda koptüneli yolu biter hizmete açılır.,
,vakit geçmeden tekrar,tekrar çed yapılmalıdır.,sn bakana duyrurulur.
trabzon erzurum m.vekilleri platformu

Beğenmedim! (0)
Avatar
teknofast 2 yıl önce

türkiye savunma sanayii,devasa iha-siha yaptı,şaha kalktı tebrikler.

Avatar
müjde yücesoy 2 yıl önce

100 tonluk yuvarlak ali taşı havada duruyor sanki derede alabalık ve kale var neden trabzon uzungöl gibi olmasın neden.saruhan köyü bayburt seelaam