Bir mucize olsun ister miydin?... Ne meselâ?... Meselâ ne olsun istersin adına mucize diyeceğin? Neye mucize dersin ya da?... Hiç düşündün mü?... Neyi görmek istersin?... Ne olsa seni mucizevî derecede mutlu eder?...

Bir hazine bulmak mı meselâ?...

Orhan Pamuk’un “Bir kitap okudum hayatım değişti” sözü, ‘idrak hali’ni anlatan ne şahane bir cümledir… Bu ifadeyi her durum için kullanamaz mıyız? Bir film izlersin hayatın değişir, bir şarkı dinlersin, bir çiçeği koklarsın, bir gülüş gördüm, bir yakıcı acı hissettim… Yani aslında bir an! Aslında olup biten o şey, bir an içinde gizli değil midir? Bir an! O bir an öyle bir anların toplandığı andır ki, her ne şekilde olursa olsun, fark etmesen de mucizeyi barındırır içinde… Ve en heyecanlı tarafı da nereden, ne zaman gelip yer bulacağıdır kendine... Yani, her an her şey olabilir...

Öyle bir an gelir ki, hayal gerçek olur. Öyle bir an olur ki, senden sana giden yol kısalır… Öyle bir an ki, sendeki sen, sana görünür... Öyle bir andır ki her şey ayân olur… O zaman, her an, bir hazineyi bahşetme olasılığıyla yüklü değil midir? Yüce Yaradan’ın tecellisi her an her yerde değil midir?

Paulo Coelho’un kaleme aldığı Simyacı… Romanın kahramanı Çoban Santiago, çalışkan, meraklı, uyumlu, okuma yazmayı çok seven bir gençtir. Tek arzusu, dünyada mutlu olmak ve dilediği gibi yaşayabilmek... Arayış içindedir… Bu düşünceyle yatar kalkar... Hatta rüyalarında bile arar… Ve bir süre görür hep aynı rüyayı… Bu rüyasını yorumlayanlar çıkar karşısına… Mısır Piramitlerine gideceği, orada hazine bulup zengin olacağı söylenir ona... O da başlar bir serüvene… Gördüğü rüyanın sürer izini… Hazinesinin düşer peşine… İspanya’dan kalkıp yol alır Mısır Piramitlerine…  Düşer peşine görünmezin… Kâh sevinçle, kâh hüzünle, kâh hevesle ve de ümitle… Kâh şaşırmış bir halde kırılmış bir kalple… Peşindedir hazinesinin… Peşindedir bildiğini sandığı bilinmezinin… Bulmaya çalışırken aradığını, bulur bir de hiç beklemediklerini. Hepsinin içinde türlü türlü dersleri de… Zaman akıp gider kendi istekleri doğrultusunda verdiği kararlarla çıktığı yolda, kendi yazgısında… İnanır hazinenin yerini yüreğinin söyleyeceğine. Çünkü bu yolculuk sadece fiziksel değildir, içseldir de… Ve sonunda anlar aradığı hazinesinin yola çıkmadan öncesi bıraktıkları olduğunu…

Peki sen mucizenin kendin olduğunu düşündün mü hiç? Eşsiz olduğunu… Senden başka bir tane daha olmadığını… Kötü diye algıladığın her ne varsa mutlaka iyi bir tarafının da olduğunu ve iyiliğin için hizmet ettiğini... O seni sana gösteren bir aynadır, seni sen yapacak bir hediye…

Unutma!... Hazine her an her yerde seninle…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hamiyet yücesoy 6 yıl önce

arzu hoca,ne güzel beyan etmişsiniz,yüce yaradan heryerde,dolayısyla,yüce yaradan
ın"mutlak fikri,kelamı kadim(kuran) meali ne güzel anlatıyor ve yol gösteriyor,bu itibar
la"ışık ve yol" gösteriyor!,zira yaradan yaratıcı,diğer şahsiyetler ise,kuranın mücizeleri
ni,önemsiyor ise ne ala,gerisi teferrüat,saygı ile sn hocamız,tşkler.

Avatar
mustafa mehdioğlu-bursa 6 yıl önce

18 bin alemi anlamak adına mücize,kelamlar,şair ne güzel ifade etmiş..,
.........................................OKU.............................................................
Şükranlar Allaha,alemleri yaratan.!,
bu kurandır,arıdırır kötülüklerden.!,
öyle bir Allahdır ki,ebedi sevgili.!!,
bütün yaratılanları,bir ruhdan var eden.

beddua alan,zalimi, korumadı maldan.!,
Allah birdir,!,yaradan,!,eşi olmayan tekden,
sığınırım o sabahın sahibine,tan yeri,!,
çıkış yolu,"Allahu zül celal,vel ikramdan.!!!

Avatar
Sultan Sayim 6 yıl önce

Çok güzel bir yazı olmuş hocam. Tebrik ederim... ALLAH (c.c) Kur'an-ı kerim'de Secde süresinin 17.ayetinde; "Hiç kimse, kendisi için gizlenen müjde ve mutluluğu bilemez." Bakara süresinin 216.ayetinde; "Sizin için şer görünende hayır, hayır görünende şer vardır. Siz bilemezsiniz ALLAH bilir." Duha suresinin 5.ayetinde; "Ve zamanı geldiğinde, Rabbin sana (kalbindekini) verecek, seni hoşnut kılacak." Şeklinde buyrulmuştur.

Avatar
Cemil Yetkingil 6 yıl önce

Güzel bir analiz, harika bir fnal:"Peki sen mucizenin kendin olduğunu düşündün mü hiç? Eşsiz olduğunu… Senden başka bir tane daha olmadığını… Kötü diye algıladığın her ne varsa mutlaka iyi bir tarafının da olduğunu ve iyiliğin için hizmet ettiğini... O seni sana gösteren bir aynadır, seni sen yapacak bir hediye…

Unutma!... Hazine her an her yerde seninle…"
Tebrikler. Bayburt Postası bir renk kattınız.

Avatar
Ahmet Çağıldak 6 yıl önce

Tam da dilimin ucundaydı, kısmet bu kusursuz yazıyaymış! Eldeğmemiş bir alan, derin duyguların güçlü ifade edilişi ve harika bir dil; yanında da yazım ustalığı.. Kutlarım. Fakattt edebiyat günümüzde ne işe yarar? Hele de bizim gibi sosyal devleti sadaka ve bağışa dönüşmüş, hukuku özelleştirilmiş ve gencecik fidanları sebep olduğu sorunlar yüzünden ölmekte olan bu coğrafyada? Edebiyat en uç örneklerini bitirdi!.. Şimdikilerin en cakalı ve fiyakalı olanları Epsilon, D&R, Ephesus gibi ucuz yayınevlerinde itibar kazanıyor. Bu saygıdeğer ve usta insana haddim olmayarak önerim: Bu alanı atlayıp aşsın. Elinde en iyisinden sırık var!

Avatar
Halil Aga 6 yıl önce

Hikaye dediler. Celaleddin-i Rumi söyledi ilk önce bu topraklarda, Üç Şehzadenin Hikayesi. Arayan Mesnevide bulabilir.
Galib Dede (Şeyh Galib) on sekizinci asrın sonlarında Hüsn ü Aşk ile başka bir kalıba döktü ama aynı hikaye.
Kısacası mirî malı. Yol hikayesi dedi batılı kendi dünyasında. Mecnun da aynı yolu yürüdü bir ömür boyu, Romeo da.
Simyacı mı? O bir intihal meyvesi.
Bunları hatırlattı bu yazı. Okunası ne de çok hikaye varmış.

Avatar
Namık Açıkgöz 6 yıl önce

Hayatın bizzat kendisi mucize değil mi zaten? O her an oluş mucizesidir ki kayatı yaşanır kılmaktadır. Böyle olmasa hayat çok sıkıcı olurdu. Böyle bir yazı ile konuya veciz bir tespit koyduğunuz için tebrik ederiz değerli hocam.

Avatar
Salih sivlim 4 yıl önce

Arzu hocam ne kadar anlamlı cümleler çağrıştırdınız beynimizde.