Saray Bahçesi'ne Dede Korkut Anıtı

Bayburt Belediyesi, Türk Dünyası’nın birleştirici unsuru Dede Korkut’un 2019 yılında UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girmesini bir anıtla ölümsüzleştirdi.

Saray Bahçesi'ne Dede Korkut Anıtı
Bayburt Postası - Dede Korkut rölyefi ile Korkut Ata’nın Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girdiğine dair Bayburt Belediyesi’ne takdim edilen belgenin kopyasının da yer aldığı anıt, Saray Bahçesi’ne yerleştirildi.



Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl 25.sini düzenlediğimiz Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri’ne davetimizi kırmayarak iştirak eden UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz Bey tarafından Dede Korkut’umuzun UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alındığına dair belge tarafımıza teslim edilmişti. Hem Türk Dünyası' nın Korkut Ata’sının bu listeye girmesi, hem de buna dair belgenin Dede Korkut şehri olan Bayburt’umuza takdim edilmesi bize unutulmaz bir sevinç yaşattı” dedi.



Bu durumu bir anıtla ölümsüzleştirmeye karar verdiklerini ifade eden Başkan Pekmezci, “ Dede Korkut Türk Dünyası için önemli evet ama Bayburt için ayrı bir önemi var. Çünkü Bayburt’umuz Dede Korkut Hikâyelerinde mekân ismi olarak geçmektedir ve Dede Korkut’un mezarı şehrimizde Masat Köyü’nde yer almaktadır. Bayburt’un bu kimliğini gelecek kuşaklara taşımak adına bir nişane olacak bu anıtı yapmayı uygun gördük” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 4 yıl önce

Emeğinize sağlık gayet güzwl olmuş. Bir de çocuk parklarına el atsanız. Her yerde diken çöp dolu, çocuklar hasta olacak Allah korusun. Parkların zeminine de kauçuk yapılsa gayet güzel olur. Kolay gelsin emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bu arada Baharda ağaçlandırma yapılır inşAllah. Yeşil Bayburtu özledik

Avatar
Murat Çelik 4 yıl önce

Toprak yokmuş gibi saksıya ağaç dikmişler....

Avatar
Muhammed 4 yıl önce

düşüncelerine denk düşüyorsa, ölümsüz demektir. Dede Korkut destan-masalları, böylece gerçek bir sanat eseri olduklarını çağımıza kadar tazeliğini yitirmeden gelmeleriyle ispatlamışlardır.

Pertev Naili Boratav, Dede Korkut Masalları için İslâm Ansiklopedisi’ne yazdığı makalede, bu masalların 15. yüzyıla kadar sözlü aktarmalarla geldiğini ve 15. yüzyılın ikinci yarısında Akkoyunlular tarafından yazıya geçirildiğini hatırlattıktan sonra, elimizde mevcut metinlerde iki ayrı dönemin olayları bulunduğunu işaret ediyor.

Avatar
Aa 4 yıl önce

Saz ne alaka???????

Avatar
Beşiroğlu 4 yıl önce

İşte bunu alkışlarım... eyvAllah..

Avatar
Ahmet 4 yıl önce

Çok guzel olmuş elinize emeğinize sağlık

Avatar
bayburt,kalesi 4 yıl önce

dede,korkut,arkadaşı,bamsi,bey,böyrek,türbesi,duduzarda,ve,uras,ve,kazanhan..,
masat,köyü,dede,korkut,yanında.malesef,anıtta,yer,almamış.yazık