Kenan Yavuz Etnografya Müzesi çevresinde yeni yatırımlar

Avrupa'da yılın müzesi ödülünü Bayburt'a taşıyan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 30 bin ziyaretçi çektiği Beşpınar köyünün gelişimine katkı sunuyor.  

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi çevresinde yeni yatırımlar

Bayburt Postası - Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, bulunduğu alanda yeni girişimlere vesile olurken, bu girişimleri yapan kişilerin de müzeyle entegre bir biçimde yatırım yapmalarını sağlıyor.

İstanbul'dan döndüler, alabalık tesisi kuruyorlar

Taş ustası Nusret Torun isimli girişimci, müzenin hemen bitişiğinde alabalık tesisi kuruyor. Müzeyle uyumlu bir biçimde şekillendirdiği taş mekanı tamamlayan Torun, çocuklarının uzun yıllar sonra köye döndüklerini ve kendilerine ait olan arazide böyle bir yatırım yaptıklarını belirtti.

Girişimin tamamen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi sayesinde olduğunu söyleyen Torun, "Müzeden önce buralara kimse gelmezdi. Son birkaç yıldır köyümüz çok turist çekiyor. Çocuklarım uzun yılların ardından İstanbul'dan Bayburt'a döndüler. Bu geri dönüşümü müze sağladı. Önümüzdeki yaz itibariyle bu tesisi hayata geçireceğiz" dedi.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde kullanılan taşların benzerleri ile yapılan ve müzenin bir parçası gibi duran lokanta, müze bünyesindeki pide salonu ve Loru Han mutfağının haricinde, köydeki tek lokanta olma özelliğine de sahip. Önümüzdeki yaz sezonunda faaliyete geçecek alabalık lokantası, müzeye gelen ziyaretçiler için farklı bir gastronomi noktası olacak. 

Müze yolunda organik ürünler standı

Müzeye giden yolda Ali Deniz isimli bir çiftçi ise, bu yıl kurduğu seralarla organik ürünler üreteceğini ve yol kenarına kurduğu stantlar aracılığı ile bu ürünleri satışa sunacağını söylüyor.

Ali Deniz, bu yıl müzeye gelen ziyaretçilerin serasına da uğradığını ve organik ürünlerden satın aldıklarını bildirerek, önümüzdeki yaz sezonunda yol boyunca stantlar kurarak ürettikleri sebzeleri satışa sunacağını ifade etti.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin Beşpınar'ı çekim yeri haline getirdiğini aktaran Deniz, yol güzergâhında yeni girişimlerin de yapılacağını dile getirdi.

Müze köklere dönüşten besleniyor, köklere döndürüyor 

Müze kurucusu Kenan Yavuz da müzenin köklere dönüş hikâyesi olduğunu belirterek, Beşpınar'da böylesine güzel teşebbüsleri görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Müzenin büyürken, gelişirken çevresini de entegre bir biçimde büyütmesi, geliştirmesi gerektiğini söyleyen Kenan Yavuz, "İnsamıza değişmemesi gereken, korunması gereken kültürümüzü sergilerken, çevremize de, köyümüze de, Bayburt'umuza da katkı sunmamız gerekliydi. Bunun ilk adımlarını görüyoruz. Daha da gelişecek, daha yeni projelerle de hayata geçecek. Bu girişimler bizi çok mutlu ediyor" şeklinde konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hamiyet yücesoy-dısburg 2 yıl önce

inanç ziyareti büyük müjde,hz.ali.r.a.oğlu.berne-balcada,dünya bayburta gelir,
sn yavuzu tebrik ederiz