Bayburt'un işlevselliğini koruyan en eski mekânı Çarşı Hamamı restore bekliyor

Bayburt'un işlevselliğini koruyan en eski mekânlarından biri olan Çarşı Hamamı günümüzde halen işletilmesine rağmen uzun yılların yorgunluğunu taşıyor. 

Bayburt'un işlevselliğini koruyan en eski mekânı Çarşı Hamamı restore bekliyor

Bayburt Postası - 17. yüzyıldan beri faaliyette olduğu bilinen Çarşı Hamamı restore edilmeyi bekliyor. Kentin işlevselliğini koruyan en eski mekânlarından biri olan Çarşı Hamamı günümüzde halen işletilmesine rağmen uzun yılların yorgunluğunu taşıyor.

Yakın bir dönemde ciddi bir restoreden geçirilmeyen tarihi hamam, yapılan yama tarzı işlerle faaliyete devam ediyor. 

Tarihî mekân, vakıfla bağı olan Keskin ailesinin uzun yıllar süren işletmeciliğinin ardından Tokatlılar tarafından işletilmiş ve ardından 2017 yılında Çalışkan ailesi tarafından işletilmeye başlanmıştı. 

Hamamın işletmecisi Oğuzhan Recep Çalışkan, hamamın faaliyetinin sürdürmesinin önünde bir engel olmadığını fakat tarihi yönünün ön plana çıkması için mutlaka restore edilmesi gerektiğini belirtti. 

Hamam kültürünün azalmasına rağmen devam ettiğini belirten Çalışkan, yeni kuşağın tarihi hamamlardan çok yeni nesil havuzlu, jakuzili hamamları tercih ettiğinin altını çizerek, “Geriye sadece tarihî oluşu ile ön plana çıkma noktası var ki, şu anda buranın sadece ismi tarihi. O tarihî yön ön plana çıkarılmalı” dedi. 

Çalışkan, yaklaşık yarım asırdır herhangi bir restore görmeyen mekânın pandemi öncesinde aslına uygun bir onarımının konuşulduğunu, pandemi süreci sonrası ise konunun kapandığını ifade ederek, Bayburt’un tarihî mekânlarının en eskilerinden biri olan hamamın restoresinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.   

Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.