"Köyünde Yaşamak İsteyene Bir 'Sürü' Nedenim Var"

Bayburt'ta küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, yerli ırk koyun yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve kırsalda yaşayanların hayat standartlarını yükseltmek amacıyla hazırlanan "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim Var" projesi kapsamında Valilik ve Ziraat Bankası arasında protokol imzalandı.

"Köyünde Yaşamak İsteyene Bir 'Sürü' Nedenim Var"
Bayburt Postası - Vali Cüneyt Epcim, Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, projeyi uygulama noktasına gelen birkaç ilden birinin Bayburt olduğunu söyledi.

Bunun kent için önemine işaret eden Epcim, "Türkiye'de köylerini en çok seven insanları ben Bayburt'ta gördüm. Gurbette yaşayan Bayburtlular köylerine dönmek için can atarlar. Bu proje eminim ki asgari ücretle çalışıp büyük şehirlerde zorluk yaşayan Bayburtluların da köylerine dönüp, özellikle koyunculuk alanında üretim yapma kapasitelerini geliştirecektir." dedi.

Vali Epcim, proje kapsamında özellikle yerli ırk koyun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve vatandaşların hayat standardının yükseltilmesinin hedeflendiğini belirterek, bölgede Karaman ve Merinos cinsi koyun üretiminin yaygın olarak yapıldığını kaydetti.

Kentin toplam yüz ölçümünün yüzde 60'ının meralardan oluştuğunu, dolayısıyla bu proje açısından Bayburt'un Türkiye'de çok özel bir yere sahip olacağını ifade eden Epcim, şunları söyledi:

"Son yıllarda küçükbaş hayvan sayımızda biraz artış var. Özellikle son 1-2 yıldır yüzde 30 civarında bir artışa doğru gidiyoruz. Fakat rakamımız şu anda 35 bin civarında. Bu 35 bin rakamını proje kapsamında 4 kat artırabileceğimizi değerlendiriyoruz. Köylerimizde bunu yapabilecek üreticilerimizin olduğunu görüyoruz. Ziyaret ettiğimiz köylerimizde birçok vatandaş bu konuyla ilgili bir finans bulunup bulunamayacağını sorduklarında bizler de bu projeden bahsetmeye başladık. Projeye desteklerinden dolayı Ziraat Bankasına teşekkür ediyoruz."

"Devlet, Ziraat Bankası aracılığıyla bu imkanı Bayburt köylüsüne sunuyor"

AK Parti Bayburt Milletvekili Fetani Battal da projenin önemine dikkati çekerek, "Düşünün ki 100 bin lira para verilecek size, 100 koyun elde edeceksiniz. Sıfır faizle bu para size verilmiş olacak. İlk yıl hiçbir ödeme yapmayacaksınız. İkinci yıl kuzular piyasaya arz edilme imkanına kavuştuklarında 6 yıllık bir zaman diliminde de koyununuzu, kuzunuzu pazara sürerek borcunuzu ödeyeceksiniz. Bu çok büyük bir imkan. Bu imkanı her baba oğluna yapmaz ama devlet Ziraat Bankası aracılığıyla bu imkanı Bayburt köylüsüne sunuyor" diye konuştu.

Battal, proje dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye teşekkür etti.

Ziraat Bankası Trabzon Bölge Müdürü Murat Alkan ise uygun şartları taşıyan yetiştiricilere Ziraat Bankasının faizsiz 150 bin liraya kadar yatırım kredisi kullandıracağını belirterek, proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Törene, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, Birlik, Oda başkanları ve siyasi parti temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nivli 3 yıl önce

Her kez şimdi koyuncu olur milletin sevdiğinde bu kimse hayvan bakmak istemiyor bir an önce hayvanları paraya çevirme derdinde zaten 6 yılda hayvan bile kalmaz adamın elinde

Avatar
Mtk 3 yıl önce

18 yıl sonra bir gerçeğin farkına varmak. işte bu durum ülkenin yanlış yönetildiğinin resmidir. Projenin adı manidar. peki ben soruyorum NEDEN KÖYÜME GERİ DÖNEYİM? bunun maddelerini de açıklasalar ya.. çiftçiden üç kuruşa alınan mal pazarda, marketti 10-20 katı. çiftçi yerine aradakiler zahmetsiz para kazanıyor. Hayvancılık etse ithal anguslar geliyor mal elde kalıyor. Bayburt'u bilmiyorum ama İstanbulda tarım arazisi sulamak için sayaç takılma zorunluluğu var. ihale kalpazanlarına aktarılan paralar, muaf tutulan vergiler, garanti edilen köprü, hastane giderleri bu ülkenin tarımı, hayvancılığı kısaca üretimi için harcansaydı Ülkemiz şimdi dünyanın sayılı ülkelerinden olurdu. ama biz tersini yaptık, betona paraları gömdük. ve halen de gömüyoruz.