Kenan Turan: "Okulların personel ihtiyacının karşılanması kaçınılmazdır"

Eğitim Bir-Sen Bayburt Şubesi Başkanı Kenan Turan, okulların personel ihtiyacı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Kenan Turan: "Okulların personel ihtiyacının karşılanması kaçınılmazdır"

Bayburt Postası - Okulların yardımcı personel ihtiyacının kadrolu memur statüsünde karşılanmadığını belirten Turan, Toplum Yararına Programı kapsamında alınan personelin ise geçtiğimiz yıllara oranla çok düşük bir sayıda kaldığını belirterek, alınan bu kararın, ihtiyacın daha fazla olduğu salgın döneminde tedbirleri boşa çıkaracak bir duruma dönüştüğünü kaydetti. 

Bu tür sorunların çözümü için okul bazlı ödenek tahsis edilmesinin gerekliliğine değinen Turan, "Personel dışı cari harcamaların yönetilmesi için ödeneklerin doğrudan okul yönetimleri tarafından kullanılması sağlanmalıdır" dedi. 

Turan'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:                                                                                                                        

"Okulların personel ihtiyacı karşılanmalı, okul bazlı ödenek tahsisi uygulamasına geçilmelidir

Eğitim-öğretimin nitelikli ve verimli bir şekilde, sağlıklı bir ortamda devam ettirilebilmesi, okulların açık tutulma hedefinin gerçekleşmesi için temizlik, güvenlik, bakım ve onarım gibi hizmetleri yürütecek personel ihtiyacının karşılanması kaçınılmazdır.

Eğitim-öğretimin uygun şartlarda, hijyen tedbirlerinin tam alındığı, salgının yaygınlaşma riskinin bertaraf edildiği, eğitim çalışanlarının ve yöneticilerinin asli işlerini dışında başka işleri de yapmak zorunda kalmadığı bir eğitim ortamı için personel ihtiyacı her zamankinden daha fazladır.

Eğitimcilerin aşı ve PCR testi yaptırmaları konusundaki hassasiyet, temizlik başta olmak üzere yardımcı hizmetleri yürüten personelin istihdam edilmesinde de gösterilmelidir.

Okullarımızın salgın şartlarında açık tutulması kararlılığı, personel ihtiyacı karşılanarak güçlendirilmeli, temizlik, güvenlik ve hijyen konusunda taviz verilmemelidir.

Okullarımızın yardımcı personel ihtiyacı kadrolu memur statüsünde personelle karşılanmadığından, vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından veya Toplum Yararına Program (TYP) kapsamındaki geçici istihdamla yürütülmeye çalışılmaktadır. Ancak okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen halen çok sayıdaki okulun yardımcı personel açığı giderilememiş, TYP kapsamında alınan personel de ihtiyacı karşılayamamıştır. Hatta TYP kapsamında alınan personelin geçmiş yıllarda alınan personelden daha az olması, ihtiyacın daha fazla olduğu bu salgın döneminde alınan tedbirleri boşa çıkaracak bir karara dönüşmüştür.

Salgın sürecinde okulları açık tutmak, öğrenme kayıplarını tespit etmek, telafi eğitimleri düzenlemek gibi zor ve ağır birçok yükü omuzlamak durumunda kalan okul yönetimleri ve eğitimciler, destek hizmetleri personeli ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle okulları eğitime hazır tutmak için büyük gayret göstermekte, sorunları çözmekte zorlanmaktadır.

Okulların kendi kullanımlarına sunulmuş herhangi bir ödenekleri olmadığından personel açığı sorunu kalıcı olarak çözülememekte, her eğitim-öğretim yılının başında sorun kendini tekrar etmektedir. Bu sorunun kökten çözümü için okul bazlı ödenek tahsis edilmeli, personel dışı cari harcamaların yönetilmesi için ödeneklerin doğrudan okul yönetimleri tarafından kullanılması sağlanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, yetersiz ve eksik personel, yetersiz ve eksik kamu hizmetine; yetersiz ve eksik kamu hizmeti ise olumsuz ve istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. Okul yöneticilerinin, eğitim çalışanlarının okulları açık tutmak için verdiği mücadele, bürokratik engellere, kırtasiyeciliğe, idareimaslahata ve ödenek yoksunluklarına kurban edilmemelidir.

Okulların yardımcı personel ihtiyacı bir an önce karşılanmalı; okul bazlı ödenek tahsisi bir an önce hayata geçirilmelidir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALİ 2 yıl önce

Atanmasında dahliniz olan eğitim kurumlarının m........dürleri ceplerinden hizmetli alsınlar, yada kendileri makam koltuklarını ısıtacaklarına okullarının tuvaletlerini temizlesinler . Bal tutan parmağını yalar. Menfaatiniz icabı şartsız destek verdikleriniz seçim arefelerin de 500 - 600 işkurcu alıp, okullara da 10-15 er işkur cu vermiştiler. Şimdi ne oldu, deniz bitti kara göründü demi. Sizinde onlarla beraber sonunuz yakındır.

Avatar
Veli 2 yıl önce

Helal olsun Ali kardeş ne kadar güzel özetlemişsin.Halbuki bu iktidardan önce eģitim ne kadar güzeldi müdürler sınavlarla atanıyordu.ÖSYM sınavlarıyla atanan müdürler tarafsız, adil müdürlerdi.Hiç birinde koltuk sevdası yoktu hepsi okulun temizliğini dahi kendi yapıyordu.Hey gidi günler.Ama İstanbul Belediyesi nasıl tarafsız işçilerle dolduysa artık okullarında o tarafsız insanlara ihtiyacı var.Belki okul bahçelerinin veya okulda bulunan parkların rengi

Avatar
Yavuz 2 yıl önce

Eğitim-Bir-Sen tarih sizi sarı sendika olarak yazacaktır! Ey Mehmet Akif İnan kalk gör ne olmuş sendikan, kalk gör hemşehrim Erol Battal sendikanın halini...

Avatar
Nivli 2 yıl önce

Eğitimin çöktüğü öğretmen açığını asgari ücretteN de daha az para alan ücretli öğretmenlerle dolu okullardaki hademeler genaral olmuşlar AKP nin yalakası olan herkes kendine göre bir mevkide patron İnşAllah İmamoğlu un gelişinde de belliki artık yolun sonu ilk şikayet edeceğimiz kurum milli eğitim ve iskurdur