İşte az bilindiği için uzman tavsiyesine henüz konu olmayan ama Bayburt’ta soğuğa karşı gelenekselleşmiş bir şekilde anne tavsiyelerinin başında gelen o pratik önlemlerden birinin adı Kavut çorbası…
Bu soğuk havalarda içini ısıtmak isteyenler için yöresel tabirle Gavut çorbasının tarifi şöyle:
Malzemeler: 1/2 kaşe kavurma veya 1 yemek kaşığı tereyağı, 6 kaşık kavut ve tuz
Yapılışı: 4 kişilik bir servis için tencerede 6 su bardağı suyu ılıtın. Önce kavutu ilave edin. Kavutu toplanmasın diye yavaş yavaş ilave ederken diğer yandan da suyu karıştırın. Ardından varsa kavurma yoksa tereyağı ilave edin ve sürekli karıştırmaya devam edin. Son olarak tuzunu ilave ettikten sonra hafif katılaşıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra varsa yöresel tarife göre bayat ekmek, yoksa peksimet veya galeta doğrayarak servis yapabilirsiniz.
Bayburt Postası Arşivinden/ 29 Aralık 2014