Sen kalk doğduğun yere, Allah'ın unuttuğu bir köye, yıllar sonra, üstelik rahmetli anne ve babanın mezarının tam karşısına dünya ölçekleriyle kıyaslanmaya hazır bir müze yap...

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde uzun yıllar öğretim üyeliği ve sonra da dekanlık yapan Prof. Hüsamettin Koçan, Cuma günü Bersay İletişim Enstitüsü'nde neredeyse hepimizi ağlatacaktı. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği'nin de kurucuları arasında yer alan ve sayısız kişisel sergileriyle tanıdığımız Hüsamettin Koçan'ın Baksı Müzesi, bugünkü adıyla Bayraktar olan köyün, değeri parayla pulla ölçülemeyecek bir 'kültür zenginliği' olup çıkmış durumda. Sadece Bayraktar ya da Bayburt'un değil, Türkiye'nin zenginliği...

Hüsamettin Hoca, çocukluk yıllarında Almanya'da çalışan babasına özlem duyarken Baksı'da yalnız kalan annesine destek olmuş; gençlik yıllarında da 'tipik bir 68'li ruhu'yla gezegenin tüm meselelerini sırtında hissetmekten geri durmamış. 'Liderlik' özelliğinin nereden kaynaklandığını bulduğumu sanıyorum. O kuşak gibi, mecburiyet tahtında ve çocuk yaşınızda hem sorunlarla hem de özlem duygusuyla büyürseniz 'mesuliyet' denen kavram ömür boyu yakanızı bırakmaz.

Baksı Müzesi'nin yapılış hikâyesi Köy Enstitüleri'nin macerasını çağrıştırıyor. Hüsamettin Hoca'ya da, 'sonu benzemesin' diyerek ifade ettiğim gibi bu 'müthiş önderliğin' örnek ve özendirici olacağı kesin. 'Taklit edilmesi' ise seyrettiğimiz kısa belgeselde belirtildiği gibi 'çok zor'... Çünkü Hoca'nın sadakatle bağlı olduğunu belirttiği  'ütopyalar'a özel bir merak ve ilgi gerektirdiği gibi, muhteşem bir 'adanmışlık' duygusu olmadan böyle bir maceradan sonuç almak mümkün görünmüyor.

Hüsamettin Koçan, istediği kadar bu muhteşem hikâyeyi sanatçı dostlarının büyük katkısına ağırlık vererek anlatsın... 'Kolektif liderlik’ ve ‘kolektif sorumluluk’un  sadece 'laf'ta geçerliliğine, liderin her zaman 'tek ve yalnız'lığına inanan biri olarak Baksı Müzesi'nin 'sanat dünyasında bir liderlik mucizesi örneği' olma özelliğine vurgu yapmakta yarar var.

'Orada bir hayat' var; uzakta' diyen sesi dinlemek için şu linke tıklayın lütfen... Etkilenmemek mümkün değil.

Mayıs 2012

Kaynak: aksam.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
A. Mehdi Öz 10 yıl önce

Allahın unuttuğu,bir köy değilde unutturduğu, yazılsa daha isabetli olurdu, dolayısyla, bütün insanlarımızın anlayacağı şekilde yazılması, sn ali saydam sizlere ve sn prf dr hüsamettin hocaya tşk,ler.

Avatar
Selim Kutlu 10 yıl önce

BEN BAYBURTLU OLARAK TEK KELİME SN PRF.HÜSAMETTİN KOÇAN BEYİ TEBRİK EDİYORUM.BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİM.BAYBURT DIŞ BASINDA ADINDAN GÜZEL BAHSEDİLEN BİR İŞLE ANIDI.ONUN İÇİN BEN BAYBURTLU BU TÜR ESERLERE İMZA ATANLARA DERİM.