Atatürk, kim diye sorsalar bana / Yeri gösteririm, göğü gösteririm / Sarı saçlı, mavi gözlüydü, derim.

Ortaokula Elmadağ’da başladım. Birinci sınıfta bir müsamerede benden bu şiiri okumam istendi. Şiiri hiç beğenmemiştim. Hem kısaydı, hem de bana çok anlamsız gelmişti.

Göğün maviliği, yerin sarılığı ile göz rengi ve saç rengi arasında kurulan ilişkiyle Atatürk’ü anlatmanın ne anlamı vardı ki? Üstelik benim gözlerim yeşil, saçlarım da boz iken…

Bu şiire tepki olarak şu manzumeyi düzenledim:

Atatürk kimdir diye sorsalar eğer bana
Okuyandı o derim, gerçekleri sezendi
Karıncayı ezmezdi, zalimleri ezendi
Tuzakları kırandı, oyunları bozandı

Hem tarihi yapandı, hem de dönüp yazandı
Hayatı pahasına bize bir yurt kazandı.
Komutandı, Başkandı, Düşünürdü, Ozandı
Türk Ulusu da onu Atatürk diye andı.

Okuyan, okuduğunu anlayan, okuduklarından dünya gerçeklerini kavrayan Atatürk… Yolda yürürken karıncaları ezmemeye çalışan ama vatanı istila etmeye kalkan zalimleri ezmekte tereddüt etmeyen Atatürk… Milletimize karşı kurulan tuzakları kıran, oyunları bozan Atatürk… Vatan savunmasında geçen yıllar boyunca sağlığını yitiren ve son olarak Hayat’ı kazanmak uğruna şehit olan Atatürk… Savaşlar kazanan, başarılı komutan, milletini çağdaş dünyada gelmesi gereken yere getirmek için devrim yapan Atatürk… Kitaplar yazan, Düşünür ve şiirler yazan Atatürk…

Atatürk’ün gözleri mavi olsa ne, saçları sarı olsa ne?

Atatürk’ü çocuklarımıza ve gençlerimize anlatırken, çalışarak, çabalayarak, hedef alacakları niteliklerini mi anlatmalıyız yoksa doğuştan gelen görünüş özelliklerini mi?

Evet, Atatürk kim diye sorsalar bana, önce çok okuyan bir insan olduğunu anlatmak isterim. Bu gerçeği anlatmak isterim ki, büyük işler yapmak isteyenler öncelikle kendilerini çok okuyarak geliştirmeyi hedeflesinler.

Yeteri kadar okumayıp, dünyada olup bitenleri kavrayamayanlar, esen rüzgarların etkisiyle yahut halkın en duyarlı yerlerine dokunarak, en keskin duyguları sömürerek bir yerlere gelebilirler. Ama o yerlerde yararlı ve başarılı olmak yerine kendilerini taşıyanların emellerine hizmet etmekten başka bir şeye yaramazlar.

Gelin Atatürk’ün neler okuduğunu, nasıl okuduğunu ve neler yazdığını iyi anlamak için şu kitapları okuyalım ve yetişen gençliğimizin de okumasını sağlayalım.

1-Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar. (Anıtkabir Yayınları Nu:1) 24 kitap bir arada. Okunan kitap sayısı 3997.
2-Atatürk’ün Bütün Eserleri (Kaynak Yayınları)
3-Atatürk’ün Yanı Başında, Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun Hatıraları. Derleyen M. Kemal Ulusu (Doğan Kitap)

Atatürk’ün Çanakkale Savaşları gecelerinde okuduğu 27 kitabın adını Prof. Dr. Kemal Önen’in “Atatürk’te Düşünürlük ve Bilimsel Anlayış Tutkusu” adlı makalesinden okuyabilirsiniz. 1994 de Atatürk Araştırma Merkezince yayınlanan Birinci Uluslar arası Atatürk Sempozyumu adlı eserden.

Satışı yüzbinleri geçen “Şu Çılgın Türkler” adlı kitapta 600 ncü sahifede, anlatılıyor. Büyük Taarruz gecelerinin birinin sabahında Reşat Nuri’nin “Çalıkuşu” adlı romanını okumaya başlayan Atatürk…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hülya Canlı 10 yıl önce

Güzel yazı tşk.

Avatar
ALOŞ 10 yıl önce

Şimdi ortada çözüm işi var. İçini bilen yok. Bölünme ve katil apo ya takdirler sunma işleri. Yani dışarı çıkarma ve Meclise gönderme işleri. Kısaca katil başını meclise götürüp ona bölünme kanunlarını yaptırma projeleri. tahminim bu işler amerikan kafalarının işi. Dileriz ki Atatürk ü anlayan seçmenler ortaya çıkarda katil başının ortada olmasından kurtuluruz.

Avatar
seyfullah aydın 10 yıl önce

başka birini bulamadında milleti camisinden ezanından dininden eden bir adamı mı buldunuz övmek için hocam. yapmayın Allah aşkına...

Avatar
ALOŞ @seyfullah aydın 10 yıl önce

Kardeş övülen adam olmasaydı şimdi sen de olmazdın camide olmazdı. Ozaman ne diyecektin. Belkide sen hans veya jonson adın olurdu. Onun için yat kalk Allaha şükret ki o övülen adam Cumhuriyeti kurmuş ve sen de şimdi camide hergün Fatihayı okuyarak o doğru adamların yoluna ayetini mertçe okuyabiliyor ve o övülen adama dua ederek ona Allah katında şükrediyorsun.

Avatar
eflatun 10 yıl önce

Atatürk İslam aleminin yarım kalmış reformu, Türkiye'nin yarım kalmış rönesansıdır.
Bu yarım kalmışlık Atatürk'ün değil, vazifelendirdiği gençlerin suçudur. Bizim suçumuzdur.

Avatar
Osman @ALOŞ 10 yıl önce

Evet hilafeti kaldırıp müslümanlaı lidersiz bırakmış ve cumhuriyeti kurmuş. Tam da yahudilerin ve hristiyanların istedikleri gibi. Bize sözüm ona medeniyeti(!) getirmiş, açılmışız saçılmışız özümüz kaybetmiş batılı olmuşuz. Şapka için kendi insanını kırıp, Ülkesinin insanı açlıktan yoklukta yaşam savaşı verirken malına mal katıp içki fabrikasını ve hatta o yoklukta buz fabrikasını kurup ve hiç galip gelemediği kurtuluş savaşı komutanlığından övünüp diğer komutanlardan bahsetmeyip, kendini istemeyen meclisi dağıtıp ikinci meclise milletvekillerini kendi onayından geçirip kendini zorla cumhurbaşkanı seçtirip, ayetlere GÖKTEN İNDİĞİ VARSAYILAN DOGMALAR" diyip, dünyanın en ünlü masonlar listesinde yer alıp bu milleti iyi uyutan birisine sen fatiha okumaya devam et.. Sabret kanun kalksın bak neler neler...

Avatar
ALOŞ @Osman 10 yıl önce

Aklını kullanma sen duvara çarp. İyilik Allahtan ama şer senin nefsinden gelidiğini unutma.

Avatar
CELAL ÇAKIR 10 yıl önce

BU YAĞCILIK, ARTIK MİDE BULANDIRMAYA BAŞLADI. ATATÜRK KİMDİR DİYE KİMSE MERAK ETMİYOR. SİZ BU İSTİSMARDAN VAZ GEÇİN HEM ATATÜRK Ü HEMDE MİLLETİ RAHAT BIRAKIN. DARBE DÖNEMLERİNDEKİ İSTİSMAR TÜRKİYEYE 100 YIL DAHA YETER. BİRKAÇ HEYKEL DAHA MI YAPTIRALIM BEHÇET KEMAL ÖLDÜ ONUN YERİNİ SEN Mİ ALACAKSIN. YETER BABAM YETER. YETER