Bayburt Postası
2020-05-27 12:28:24

Çoruh’umuza sahip çıkmalıyız!...

Prof. Dr. Rıfat Yıldız

27 Mayıs 2020, 12:28

Doğal ve estetik açılardan Çoruh’u korumalıyız!...
Bayburt’un iki fiziksel özelliği kendi kimliğine ve dolayısıyla Bayburtlular’ın kimliğine damgasını vurmuştur: Birisi tarihi ve kültürel değeriyle Bayburt Kalesi; ikincisi ise doğal, sosyal ve ekonomik değeriyle Çoruh Nehri’dir.

Bayburt Kalesi Bayburt’umuzun gerdanlığıdır. Biz Bayburtlular Bayburt Kalesi ile özdeşleşmişizdir. Hiç birimiz onsuz Bayburtluluk kimliğimizin varlığına inanamayız. İlkokul çağımda mahalle arkadaşlarımla Kale’nin suluklarından Çoruh’a indiğimizi hatırlıyorum. Bayburt Lisesinde okurken okuldan kaçtığımızda Kale bizim sığınağımızdı, manevi güç dayanağımızdı. Ona sırtımızı verir çeşitli şiirler okurduk. Sırtüstü yatar gözlerimizi kapar hayal kurardık. Dede Korkut masalları kahramanlarından Bamsi Böyrek’in atını hayal ederdik. 

Kale’nin bedenlerinde Hazreti Ali’nin Düldül isimli atının nallarının izlerini arardık çocukluğumuzda. Yaradan Yüce Allah’a, rüyalarımızda Bayburt üzerinde uçmamızı nasip etmesi için dua ederdik; mavi Gök kubbenin altında uçarak Bayburt’u, Kale’mizi, Çoruh’umuzu, kuşbakışı seyretmek isterdik.

Çoruh Nehri, Bayburt’un ekosisteminin merkez unsurudur; onsuz Bayburt’un doğal dengesi korunamaz. Bayburt Çoruh’suz hayal dahi edilemez. Bizler Çoruh’ta çimmeyi öğrendik. Çoruh’ta olta ile balık tutmayı öğrendik. Temmuz ve Ağustos aylarında her gün birkaç kez Çoruh’ta yüzerek ferahlar ve sonra işimize dönerdik.

Bayburt’un Çoruh vadisinde çok sayıda değirmenlerimiz Çoruh suyu ile çalıştırılırdı. Bayburt Çoruh’tan sağlanan enerji ile ışıklandırılırdı ve hala kısmen onun enerji gücüyle üretim atölyelermiz çalışmakta ve evlerimiz, işyerlerimiz ışıklandırılmaktadır. Tarla ve bahçe bitkilerinin sulanmasında en birinci vazgeçilmez kaynaklarımızdandır Çoruh nehri, Masat Sulama Projesiyle.

Ayrıca biz Bayburtlular şehirde, Çoruh’un kenarındaki kahvelerde, bahçelerde, parklarda oturur sohbet ederiz, dertleşiriz, anılarımızı tazeleriz. Çoruh’un zarif ve berrak akışını izledik, izliyoruz ve izlemeye devam etmek istiyoruz. Çoruh nehrine nazır, Çoruh lokantasında yazın “pidede pilav üstü döner ve yanında cacık” yeme keyfini hangimiz unutabiliriz. Bayburt dışında dahi bu ve benzer anılarımız bizlerin Çoruh ile muhabbetimizin göstergesidir.

Çoruh anısı olmayan hiçbir Bayburtlu olamaz. Bizler Çoruh’a doğuştan sevdalıyız; anne şefkati ile bizi kucaklayan Çoruh’u biz nasıl ihmal ederiz?

Bu nedenle Çoruh bizimdir, hepimizindir; Çoruh’a her yönüyle sahip çıkmalıyız.

Çoruh’un şehir içi bölgesindeki yatağında son iki yılda yapılan, doğal yapıyla uyumlu olmayan, estetik açıdan beğenilmeyen ve halk ile Çoruh’un arasında soğuk bir mesafe yaratan projenin 2. bölümü çalışmalarının başlatılacağını medyada çıkan yazılardan öğreniyoruz.

Sayın yetkililer, sayın uygulamadan sorumlu olanlar, Bayburtlu’nun sesine lütfen kulak verelim!

Yeter artık; ben doğrusunu bilirim anlayışından vazgeçelim!...

Uygulanacak projeyle ilgili, uzmanların yazılı raporunu halk ile paylaşmadan Çoruh’a el sürmeyelim!...

Bayburt halkı olarak biz, artık geçmiş tecrübeleri hatırlamalı ve toplumun kaynaklarını israf edici yatırımlara izin vermemeli; estetik endişe taşımayan projelere karşı durmalı ve müsaade etmemeliyiz!...

Biz Bayburtlular çoğu zaman mangalda kül bırakmayız, Bayburt nostaljisi yaparız; ancak tarihimizde iyi sınav vermediğimiz yaşanmışlıklarımız var. Çoruh konusunda yaşadığımız son yıllardaki kötü tecrübelerimizden başka, şehrimizin görüntüsünü bozan; Belediye binası, Ticaret ve Sanayi Odası binası, Polis Evi Binası ve şehrimizin birçok yerinde ölçüsüz yapılan özel binalar Bayburt’u çirkinleştiren binalardır. Bunlar yapılırken resmi kurumlar sorumlu davranmadığı gibi, Bayburtlular olarak biz hakkımızı arama ferasetini ve yürekliliğini gösteremedik maalesef. Şimdi ise ellerimizi dizlerimize vuruyoruz.

Kıymetli hemşerilerim,

Lütfen, hayat kaynağımızı, çocukluk ve gençlik anılarımızı onsuz düşünemeyeceğimiz, onsuz Bayburt’u hayal dahi edemeyeceğimiz Çoruh’a sahip çıkalım.

Bütün siyasi parti sorumlularını,

Bütün seçilmiş eski ve yeni siyasilerimizi,

Bütün üst bürokratlarımızı (emekliler de dâhil),

Bütün akademisyenlerimizi,

Bütün Bayburt’un içindeki ve dışındaki STK’larımızı,

Hep birlikte, Çoruh’a karşı hoyratça davranılmasına izin vermeyelim!...

Uzmanlar heyetinin yazılı ve halk ile paylaşılmış raporları ölçü alınarak, iyi örnekler gösterilerek ve estetik düşünceye itibar edilerek, Çoruh’un yatağını ve çevresini düzenleyelim. 

Yorumlar (10)

Bayburtlu 4 Yıl Önce

Bayburt Barosu ile bayburt mimarlar,mühendisler odası başkanları da basın metni düzenlemeli.

Bayburtlu Salih 4 Yıl Önce

Sn Hocam; Bu safyada yazmış olduğunuz yorumlara katılmamak mümkün değil; Lakin bir Bayburtlu olarak bende sitemimi ve isteklerimi arz etmek isterim,bu safyalarda bir okuyucu olarak çooook yorumlar yazdık, ama ne sizlerin,nede yetkililerin belli ki dikkatini çekmedi. Bir Bayburt isterimÇoruh ile kucaklaşmış Bir Bayburt isterimSaatkule ile Kale kucaklaşmış Bir Bayburt isterim, Ulucami ,kırkçeşme,yıldız ile meydan kucaklaşmış Bir Bayburt isterim, alanında uzmanlar Tarihine sahip çıkmış Bir Bayburt isterim, her alanda ehil insanlar görev almış Bir Bayburt isterim üretimi şiar edinmiş,yatırım üstü olmuş Bir Bayburt isterim, biiiiir Baybuuuurt isteriiiim,bir Baybuuuurt isteriiiim T R E N, T R E N, T R E N, kavuşmuş Sn Hocam.kusura bakmayın sizler ve beraber oluşturduğunuz sivil toplum kuruluşu biriminiz Bayburta direkt ve endirekt ve katkıları sağlamalısınız. Ben bir Bayburtlu olarak sizlere sitem ediyorum,siz şaha kaldırmalısınız

Bayburtlu Salih 4 Yıl Önce

Ayrıca Bayburt yerel basını Bayburt genel sorunları ile ilgili çok etkin değil,

Zülküf 4 Yıl Önce

Maalesef Çoruh nehri çaya dönüştürülmüş.

BAYBURT 4 Yıl Önce

Sanırım şehrimizin siyasetçilerinin çoruh projesinin devamını halka soracağız açıklaması olmasaydı yanlış olan projeye herhangi bir tepki olmaksızın yine betonlaştırılmaya devam ediliyor olacaktı . Bizim bu yaptığımız çoruha sahip çıkmak olmasa gerek , bu projenin en başında güçlü bir ses olabiyseydik (stk lar ve halkıyla ) çoğu yapılmış olan bu yanlış proje hiç yapılmamış olacak tı .Şimdi soruyorum 1)Yapılmış olan betonarme kısımla birlikte yeni yapılması düşünülen kısmı nasıl yapacağızda doğal bir uyum sağlayacağız. 2)Yapılan yanlış imalatın kaldırılması yani sökülmesi mümkünmüdür. Bu hususta halkın önüne yine şehrin yöneticileri tarafından bir çalışma konulmalıdır.

Gada 4 Yıl Önce

Yatırımların önü kesilmemeli

rambo yağız 4 Yıl Önce

Ben arkadaşlara Çoruh nehri baybutttan geçiyor dedimi şaşırıyordu artık demiyorum çünkü çoruh nehri diye bişey yok artık küçuk dere oldu bazı yardak belediyeler kendi çıkarına kullandı siz biraz daha uyuyun tr nin en pahalı şehri bu yıl dışarıdan gelen de olmaz kal kendi başına belki aklın başına gelir

Ahmet Çağıldak 4 Yıl Önce

Saygıdeğer arkadaşım Prof.Dr. Rıfat Yıldız, aklına ve kalemine sağlık. Senin öncülüğünde konunun uzmanları, ilgili bilim insanları ve Bayburt halkının katılımıyla bir girişimde bulunmalıyız. Yapılan yanlışlara ‘yeter artık’ demeliyiz. Siyasetin bilgisiz ve bilinçsiz müdahalelerine müdahale etme zamanı geldi. Bu fırsatı artık onlara vermemeliyiz.

stk,bayburt,bayburtta 4 Yıl Önce

bayburt,kalesini,kim,feth,ettti,bilen,varmı,rıfat,bey,çoruhta,yıldırım,çayı,olacakt,,sn,nail,şerbent,e,binlerce,tşk

muhterem 4 Yıl Önce

sn,nail,şerbent,sayesinde,yıldırm,çayı,olmadı,binlrce,tşkler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.