Sağlığınız için birbirinizi hoş görmeyi ve affetmeyi öğrenin. Kavga, fiziksel ve ruhsal olarak birçok sorunları beraberinde getirir. Kendi sağlığınızı, karşınızdakinin sağlığını ve toplumsal sağlığı düşünüyorsanız öfke ve kavgadan uzak durun. Çünkü bu kısa yaşamda barışmaya vaktiniz kalmayabilir. Son günlerde izliyorum; toplumun önündeki insanlar bazen bir meltem rüzgarı gibi gelip geçen barış mesajları veriyor. Bu da toplumu çok olumlu bir şekilde hatta insanların sağlığını dahi etkilemekte.

Bir ailede anne ve babanın mutlu görünmesinin çocukları nasıl pozitif etkilediğini düşünün. İçinde sorun yaşayan ailelerde bu olmayabiliyor. Ve bu insanlar ruh sağlığı sorunları yaşayabiliyor. Bu gerginlik de genel sağlığı etkileyebiliyor. Birçok hastalığın kaynağının da stres ve gerilim olduğunu varsayarsak sorunlar bedenleri esir alıyor...

Duyarlı bir insansanız her gün basında okuduğunuz,  televizyonlarda izlediğiniz ve çevrenizde yaşanan acı olaylardan etkilenmemeniz mümkün mü?

Dert ve keder size arkadaş olmasın

Bu kadar acının, hastalıkların, haksızlıkların ve ölümün yaşandığı bu dünyada tebessümler dudaklardan uçup gider, dert ve keder size arkadaş olur. Halbuki çevremizde ve dünyamızda görülebilecek o kadar çok güzellik var ki. O zaman yaşama baktığınız pencereyi sağlığınız için arada bir değiştirin. Diğer pencerelere gidin. Hiçbir şey yapamıyorsanız yarının daha iyi olacağını düşünün.

Başınızda size ters gelebilecek işler olduğunda da karalar bağlamayın. Bunun yaşanması gerektiğini, dünyadaki birçok insan gibi sizin de yaşadığınızı ve kaderiniz olduğuna inanın. Zaman içinde üstesinden geleceğinizi düşünün. Rahmetli Tufan dedemin çok güzel bir sözü vardı. Derdi ki, “Hayatta öyle şeye üzülün ki kimsenin başına gelmemiş olsun, öyle şeye de sevinin ki kimse ulaşamamış olsun.” Dedemin bakışı da yaşamda ayrı bir pencereydi. İnsanın duygularını, öfkelerini, sevinçlerini dizginleyen ayrı bir pencere...

Yaşamdan taleplerimiz hiç bitmez. Fakat bunları karşılayacağım diye de sizin için çok önemli olan, yaş ilerledikçe daha da önem kazanan sağlığınızı bozuk para gibi harcamayın. Bir gün çok şeyiniz olabilir. Fakat onu kullanacak bedensel gücünüz kalmayabilir. Yaşamın da hiç bitmeyecek gibi sonsuz olduğunu düşünmeyin. Yaşam ve ölüm dengesini düşünürseniz ömrünüzü daha ekonomik ve dikkatli kullanmayı öğrenebilirsiniz. Yani sağlığınız çok değerli hale gelebilir. Çok sevdiğiniz kokuları, renkleri, tatları, sevgileri fark edemez algılayamaz hale gelebilir ve bunları parayla alamayacağınızı görmeye başlayabilirsiniz. Bedeniniz artık size izin vermeyebilir.

Öfke hasta eder

Bir beden her an öfke içinde ve kavgaya hazır bekliyorsa önce kendine sonra tüm çevresine zarar verebilir. Her öfke krizinizde bunun sizden neler alıp götürdüğünü düşünün. Vücuttaki hormonal deşarjların hangi organlarınızda zarara sebep olduğunu giderek bedeninizi ne kadar kötü etkilediğini size gösterecektir. Bir anda bakarsınız şekeriniz, tansiyonunuz çıkmış ve tüm vücudunuz artık bu hastalıkların esiri haline gelmiş ve tüm organlarınız bu hastalıklardan nasibini almaya başlamıştır. İşte paranın, imkanların kazanılıp vücudun kaybetmeye başladığı kritik günlerdir bunlar. Farkına varmadan ana sermayeden yemeye başlarsınız, yani sağlığınızdan. Bu konunun bilincinde olması gerekenler dahi bu girdaba girebiliyorlar.

Bazen çevrenizde gözlerinin içi gülebilen sağlıklı insanlar görebilirsiniz. Onları kıskanın ve onlar gibi olmaya çalışın. Onlarla konuşun. Bunu nasıl sağlayabildiklerini öğrenin. Kendinize yeni yollar seçin. Veya gittiğiniz yolu değiştirin. Yani yaşam biçiminizi...

Parası çok fakat mutsuz insanları da gözleyin. Onların da neden mutsuz olduklarını öğrenmeye ya da sezinlemeye çalışın. Ve unutmayın ki, “Her bir insan bir diğer insan için büyük bir derstir.” Sağlığınız en büyük sermayenizdir. Onu ekonomik kullanın. Bakın burada para demiyorum.

Toplumun ve dünyanın şartlandırmaları dışında sizin zorluklarda, yaşam fırtınalarında sığınacak bir limanınız olsun. Küçük şeylerde mutluluk aramaya çalışın. Şunu iyi bilin ki, insanı en çok mutlu eden büyük kazançlar değildir. Yaşam da kazanmanın da kaybetmenin de yakın arkadaşlar olduğunu unutmayın.

Bu şiir de Rahmetli Annem Hatice Alptekin’den...

Öfke yok eder


Güzel yaşa yüklenmeden gam keder
Öfkelenme öfke seni yok eder
Tanrıya da beyhude el uzatma
Bil ki verir kim çalışır hak eder.
Çok eski masaldır böyle söylenir
Bükülmezmiş güçlü olan bilekler
Çalışıp yorulan bir gün dinlenir
Haklı isen kabul olur dilekler

Aralık / 2010

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
UYKUCU KEDİ HİKMET KAYMAK 4 yıl önce

SAYIN BAŞKANIM RESMİNİSE DİKKATLİ BAKINÇA SİZİ TANIDIM BİR BAYBURT GECESİNDE LÜTFÜ SİLO TANIŞDIRMIŞDI SİZ DOKTOR YİNE ESER ALPTEKİNDİNİS BENDE MEYHANECİ REMZİ KAYMAKIN OGLUYDUM LÜTFÜ SİLO BENİ YENİM DİY SİZİ TANIŞDIRDI ŞİMDİ UYKUCU KDİ HİKMET KAYMAK OLARAK KAISA CİKDİM HEP HAYATINI BAYBURTTA ADAM BU DOKTORUN HİÇ ŞİKAYETİ OLMUŞMUDUR DİYE DÜŞÜNDÜMBİR GÜN OFİSİNİSİ GELİP DOKTOR ESER KİMTİR NASIL YAŞADI TOPLUMA NASIL HİZMET TTİ AGZINISTAN ÖGRENİP ÖRNEK OSUN İYE YENİ NSSİLRE YAZMAYI DÜŞÜNDÜM BENCE BAYBURTLU ÖRNEK BİR İNSAN ARIYORSA SİZ OLMALISINIS YAZINISA GELİNCE BUNU DOKTOR OLARAK YAZMIŞSANIS İİ BİN PİSGOLOJİK BİR İLAÇ EGER İYİ BİR İNSAN OLARAK HERKESİNMUTLU OLMASI İÇİN BİR FÖRMÜL OLARAK SUUYORAN TOPLUMUN SİNİR UÇLARIN HOPLATAN ZARARLARA KARŞI BİR MÜCADELE GEREKLİ Kİ BU SİZİN YAZINISI KUYANLAR İÇİN İNŞALLAH BİR CESERET OLUR ÖYLEKİ AYDINLARIMIS BİLİ HALK SİZ KAVKA TMEYİN BIRAKIN SİYASİ LİDERLER ETSİN DİYİP YOL GÖZTERİYORLAR AİLEİÇİNDE GÜNÜMÜZDE EBEVEN OLARAK COÇUKLARA YTIRCE FAYDALI OLAMADIKLARI İÇİN KAHROLDUKLARI BİR GÜNDEN GEÇİYORLAR TOPLUMUN İVEDİLİKLİ EKONOMİK YÜKSELMEY İHTİYACI VAR HADİ BAYBURTLUNUN FİKRİYLİ DEVLEDİN KABÜLÜYL TURİSİMDELEN UZUN BİR SÜRE AYAKDA KALDIK IRA ŞİMDİ SİZ DOKDORLARDA HA UYKUCU Kİ YE YİNİ HİZMT SENDE DİYCEKLER VEV PARASINI BU SEFER VERECEKLR ÇÜNKÜ BAYBURTLULARA GÖRE PARASIZ ADAM GEREKSİZ ADAMIŞ SAKI SEVVGİ HÜRMEVTLER BAŞKAIM HA LÜTFÜ SİLOYU GÖRÜRSEN ALİY NİN OGLUNUN SELAMI AR BEŞİKTAŞDAKİ DERSİNTEŞŞEKKÜR ŞİMDİDEN