'Kaleardı Eriği'nde hasat zamanı...

Bayburt’ta erik hasadına başlandı.

'Kaleardı Eriği'nde hasat zamanı...
Kaleardı mahallesinin genişçe bahçelerinde yetiştirilen ve Eylül ayı başı ile hasat dönemi başlayan Kaleardı eriğinin kilosu 5 liradan satışa sunuldu. Üreticiler, geçtiğimiz yıllara oranla azalan erik ağaçlarından alınan ürünün 1 hafta içerisinde tükeneceğini belirtiyor. 

Bayburt merkezdeki birçok ailenin kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen erik reçeli günümüzde yine az da olsa halk tarafından tercih ediliyor.

Öte yandan son yıllarda Kaleardı mahallesine kabus gibi çöken şantiyeler üretimi her anlamda azalttı. Şantiyelere yakın mesafelerdeki bahçelerde artık hiç erik olmazken, mahallenin tamamındaki bahçelerde ise üretim azaldı. 

2016 yılında dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın talimatlarıyla bölgeden çıkarılmaları gündeme gelen şantiyeler, insan hayatı başta olmak üzere tüm canlılara zarar vermeye devam ediyor. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Kaleardı Mahallesi Muhtarı Arif Kalekahyası, yeşil bahçeleri ile ünlü mahallenin şantiyelerin faaliyete başlaması ile her geçen gün biraz daha solmaya başladığını belirtmişti. 

2017 yılında gündeme getirdiğimiz haberde Kaleardı Mahallesi Muhtarı Arif Kalekahyası şunları dile getirmişti:

Kaleardı Mahallesi yok sayılıyor!

Mahalle Muhtarı Arif Kalekahyası, 2013 yılından bu yana konuyla ilgili dilekçe trafiği yaşadığını belirterek, mahallenin dokusunu bozan taş ocaklarının alandan kaldırılması yönünde olumlu bir sonuç alamadığını belirtti.

Taş ocaklarının mahalle yerleşim yerine yakınlığı dolayısıyla mahalle halkının sağlığını tehdit edeceğini, taş ocaklarında patlayıcı kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu ve bunun yine çevreye çeştili zararları olacağı, taş ocaklarının Kırkgözeler içmesuyu ve bağ-bahçe sularının kaynağının üzerinden bulunduğunu ve kaynak suyunu da yok edeceğini, taş sökme halinde sürekli oluşacak hava kirliğinin bağ bahçeleri zarara uğratacağını detaylı bir şekilde yazdığını ifade eden Kalekahyası, mahallelinin konuyla ilgili şikayetlerinin gözardı edildiğini kaydetti.

Bayburt Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ÇED raporu çıkarılmaması yönündeki kararının bir talihsizlik olduğunu söyleyen Kalekahyası, Kaleradı mahallesinde yaşayan insanların adeta yok sayıldığını belirtti.

Taş ocaklarının bulunduğu alanın yakının da İmam Hatip Lisesi, YİBO, 75 Yıl Ortaokulu, Anaokul ve Rehabilitasyon Merkezinin yer aldığını söyleyen Kalekahyası, “Mahallelinin yanı sıra bu okullarda eğitim gören öğrencilerimiz de sağlık sorunları ile boğuşacak. Yazık değil mi çocuklarımıza, yazık değil mi mahallelimize, bağımıza, bahçemize” diye konuştu.

Kaleradı Park bu haliyle anlamsız kalır!

Kaleradı Mahallesi’nin geçmiş yıllarda piknik alanı olarak ön plana çıktığını, Bayburt Belediyesi’nce Kaleardı Mahallesi’nde inşa edilen Kaleardı Park projesinin mahallenin eski günlerine dönmesi yönünde olumlu bir adım olduğunu söyleyen Kalekahyası, taş ocaklarının mahalleden kaldırılmadığı sürece projenin bir anlam taşımayacağını da sözlerine ekledi. 

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Veli 4 yıl önce

Zamanında izin verilmeyecekti santiyelere