Bayburt, sandıktan 2 vekil çıkaracak

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2014 yılı sonuçlarına göre, seçim çevreleri ve her seçim bölgesinin çıkaracağı milletvekili sayıları değişti...

Bayburt, sandıktan 2 vekil çıkaracak
Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2014 Nüfus Sayımı Sonuçları'nı açıkladı. Türkiye nüfusunun yüzde 18,5’inin ikamet ettiği İstanbul 14 milyon 377 bin 18 kişi ile en çok nüfusa sahip olan il olurken, Bayburt ise yine en az nüfusa sahip ili oldu. Tunceli'den 5 bin 921 kişi daha az olan Bayburt'un yeni nüfusu 80 bin 607 olarak kaydedildi. Bu artışa rağmen Bayburt, 'Türkiye'nin en az nüfusuna sahip ili' olma geleneğini 2014'te de sürdürürken, vekil sayısı ise 2'ye yükseldi. 

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nın adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2014 yılı sonuçlarına göre, seçim çevreleri ve her seçim bölgesinin çıkaracağı milletvekili sayıları değişti. Verilere göre 5 ilin vekil sayısı azalırken, 3 ilin vekil sayısı ise yükseldi.

İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Bilgi Dağıtım ve İletişim Daire Başkanlığının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2014 Yılı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayıları değişti. 2011’de yapılan seçimlere göre 8 ilde sandıktan çıkan vekil sayıları değişti. Verilere göre Elazığ, Kütahya, Manisa, Muş ve Ordu’nun vekil sayısı 1’er azalırken, İstanbul’un 3, Ankara ve Bayburt’un ise 1’er arttı.

Vekil sayısı düşen ve artan iller

TÜİK'in adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2014 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre, 550 milletvekilinin nüfusa göre 81 ile dağılımı yapıldığında daha önce 85 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İstanbul'un 88’e, 31 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Ankara'nın 32’ye ve 1 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Bayburt’un ise 2’ye yükseldi.

Bayburt'un yeni vekili Muş'tan geldi

2014’te YSK tarafından açıklanan vekil sayılarına göre 4 ilin milletvekili sayısı değişmişti. İstanbul ve Van'ın milletvekili sayısı artarken, Ordu ve Kütahya'nın milletvekili sayısı da düşmüştü. YSK, İstanbul'un milletvekili sayısının 87'den 88'e, Van'ın milletvekili sayısının ise 7'den 8'e çıktığını açıklarken, 6 milletvekili çıkaran Ordu'nun 5, 5 milletvekili çıkaran Kütahya'nın ise 4'e düştüğünü bildirmişti.

Son açıklanan 2014 ADNKS verilerine göre ise milletvekili dağılımı bir kez daha değişti. İstanbul ile birlikte nüfusu artan Bayburt’un vekil sayısı 1’den 2’ye, Ankara’nın 31’den 32’ye yükseldi. Buna karşın Kütahya ve Ordu ile birlikte Elazığ, Muş ve Manisa'nın vekil sayısı 1'er düştü. Bir başka deyişle YSK tarafından 2014'te açıklanan milletvekili dağılımı 2014 ADNKS'nin açıklanmasının ardından tekrar değişirken, İstanbul, Ankara ve Bayburt'un yükselen vekil sayıları bu 5 ilden geldi.

Bayburt, ikinci vekili 717 kişiyle kurtardı!
 
TÜİK tarafından açıklanan son nüfus sayımının ardından Bayburt, 2. vekil sayısına tam 717 kişilik fazla nüfusla ulaştı. ADNKS 2014 sonuçları baz alınarak yapılan hesaplamada, Bayburt, vekil sayısını belirleyen artık nüfusa göre milletvekillerinin dağıtıldığı ilk 39 il arasında kılpayı yer aldı. Artık nüfustan 39 ile dağıtılan vekil sayısı sıralamasında Bayburt son sırada yer alıyor. Yeni nüfusu 80 bin 607 kişi olarak açıklanan Bayburt’un ardından gelen Muş’un genel nüfusu düştüğü için artık nüfusu da 79 bin 890'a geriledi. Buna göre Bayburt’un nüfus artışı 717 kişi daha az olsaydı artık nüfusa göre milletvekillerinin dağıtıldığı iller sıralamasında Muş'un gerisinde kalacaktı ve sandıktan yine tek vekil çıkarmış olacaktı.

Siyasette yeni liste hesaplarının önü açıldı!

TÜİK’in açıkladığı yeni nüfus oranları, siyasette liste hesaplarını alt üst edeceğe benziyor. Buna göre; Yüksek Seçim Kurulu’nun, değişen nüfusa göre illerin milletvekili sayısını yeniden hesaplayarak açıklaması gerekiyor. YSK’nın yeni listeyi Şubat ayı içerisinde açıklaması bekleniyor. YSK, önceki yıllarda da yeni nüfus sayısı sonuçlarına göre, illerin milletvekili sayısını hesaplamıştı. Özetle liste, TÜİK’in yeni nüfus sonuçlarına göre yeniden düzenlenecek.
 
2014 ADNKS verilerine göre 81 ile dağılan vekil sayıları şöyle:
 
Adana 14, Adıyaman 5, Afyonkarahisar 5, Ağrı 4, Aksaray 3, Amasya 3, Ankara 32, Antalya 14, Ardahan 2, Artvin 2, Aydın 7, Balıkesir 8, Bartın 2, Batman 4, Bayburt 2, Bilecik 2, Bingöl 3, Bitlis 3, Bolu 3, Burdur 3, Bursa 18, Çanakkale 4, Çankırı 2, Çorum 4, Denizli 7, Diyarbakır 11, Düzce 3, Edirne 3, Elazığ 4, Erzincan 2, Erzurum 6, Eskişehir 6, Gaziantep 12, Giresun 4, Gümüşhane 2, Hakkari 3, Hatay 10, Iğdır 2, Isparta 4, İstanbul 88, İzmir 26, Kahramanmaraş 8, Karabük 2, Karaman 2, Kars 3, Kastamonu 3, Kayseri 9, Kırıkkale 3, Kırklareli 3, Kırşehir 2, Kilis 2, Kocaeli 11, Konya 14, Kütahya 4, Malatya 6, Manisa 9, Mardin 6, Mersin 11, Muğla 6, Muş 3, Nevşehir 3, Niğde 3, Ordu 5, Osmaniye 4, Rize 3, Sakarya 7, Samsun 9, Siirt 3, Sinop 2, Sivas 5, Şanlıurfa 12, Şırnak 4, Tekirdağ 6, Tokat 5, Trabzon 6, Tunceli 2, Uşak 3, Van 8, Yalova 2, Yozgat 4 ve Zonguldak 5.

Not: TUİK verilerine göre değişen vekil sayıları kesin ve resmi sonuçlar değildir. Resmi sonuçlar YSK tarafından açıklanacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mecnun 9 yıl önce

Haaa şimdi tam oldu bir millet vekilimiz vardı şimdi bir tane daha olur birinden az çektik işin yoksa 2.siyle uğraş bende AKP liyim ama bu nedir yav biraz ALLAHTAN KORKUN bi iş yaptığınız yok hiç değilse işci memur alırken adaletli olunda hakeden çalışsın..

Avatar
candan 9 yıl önce

bünyamin özbek bey sevilen adam gibi adam il başkanımız hakan kobal bey bayburtumuza hayırlı olsun bayburt iki sıfır olur iki adaylada rekor oy alır akparti bünyamin beyin il başkanlığı vekilliği döneminde il başkanı hakan beyinde müthiş katkısıyla mütevazi kişiliği yerelde cumhurbaşkanlığı seçimlerde rekor almıştır yüzde 78 82 oy alır iki adaymızla hak sesleri hayreyler zannetmeki gayreyler arifler anı seyreyler görelim mevla ne eyler ne eylerse güzel eyler

Avatar
OZAN 9 yıl önce

Seçilecek tüm 550 vekil, belediye başkanı, muhtar, meclis üyesi yani seçimle kimgelirse görev süresi boyunca devletten maaş almamalıdır. Peygamberimiz nasılki "sizden bir ücret istemiyorum" emri gereği Allah tarafından seçilen o yüce Peygamber ki ücret almamış olup Peygamberimizin sünneti, Allahın emrini yerine getirmek için tam fırsat.

Ayrıca bundan önce görev de olanlar da paraları geri ödeyerek kurtulabilirler.

Avatar
Halil 9 yıl önce

Ozan efendi sen hangi çagda yasıyorsun arkadas. Peygamberin maasını allah mı verecekti ondan sonrakilerde aldı maas gecinmek için. Çalısan adam tabi maasını alacak. Adamların maasına laf ediyorsunda hırsızlık ve yolsuzluguna lafedemiyorsun. Bu mantıksız mantık ıste akapeye yuzde seksen oy veriyor maasına lafediyor hırsızlıgını mazur görüyorsun iste sizin muslumanlıgınız

Avatar
Ozan @Halil 9 yıl önce

Kardeş ben demiyorum. Allah ın emri, enam suresi . Kuran a uyan zaten hırsızlık yapmaz ve o işleri yapanlara da oy vererek şahit olmaz. Kuran ı bir daha okuman iyi olur.

Avatar
rikkat 9 yıl önce

BİRİLERİ BANA BU HADİSLERİ AÇIKLASIN:
'Bir insanın nafakasını temin etmekle mükellef bulunduğu aile bireylerinin geçimlerini ihmal etmesi, günah bakımından kendisine yeter.'
************************************************************************
“Çalışana ücretini alın teri kurumadan önce ödeyiniz.”

Avatar
Ali 9 yıl önce

Halil Beg işte bu düşünce yapısı bizi bu hale getiren hangi yüzyılda yaşadığının ne önemi var.
İslam çağa göre değişen bir din mi
Peygamber Efendimizin sünnetleri zamana göre değişir mi ve de
İslam sadece bir din mi?
Biz dinimizin kıymetini bilsek bu kadar tahrip olmaz bu kadar bozulmazdık biz bozulduğumuz için de hak ettiğimiz gibi yönetiliyoruz.
Yöneticilere laf atmadan önce herkes kendine baksın neden diye bir sorgulasın kendini.
Düşünmeden konuşmayı yorum yapmayı çok seviyoruz

Avatar
BAYBURT SEVDALISI 9 yıl önce

50 YILDIR BAYBURTUN SORUNU....MÜZE,DİR...YANİ BAYBURTUN KİMLİK VE KÜTÜĞÜ,,,MÜZE İLE OLUR,,,YETKİLİLERE ÖNEMLE DUYRULUR.LÜTFEN.GERİSİ TEFERRÜAT,,,,ESEN KALINIZ..