Bayburt Postası - Kıtlama şekerle içilen çay hakkında bilimsel bir açıklama daha yapıldı. Daha önce Yüzüncüyıl Üniversitesi tarafından kıtlama şekerle çay içmenin yemek borusuna ve mideye etkisi konusunda yapılan araştırmanın sonuçlarına değinen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, kıtlama şekerle içilen çayın, yemek borusu ve mideye zarar verdiğini doğruladı.
Çayın yararları ve zararları konusunda bilgiler veren Üstündağ, “Milli İçecek” denilebilecek kadar yaygın olan ve en çok tüketilen bir içecek olduğunu söyledi.
Çayın, damarları ve bronş yollarını genişletici etkisine dikkat çeken Üstündağ, “Böbrekler açısından bakıldığı zaman böbrek damarlarını ve bir miktar da olsa idrar yollarını genişletici etkisi var. Ayrıca, özellikle yeşil çayda, antioksidan denilen gün içerisinde vücut içerisinde hücre içerisinde ortaya çıkan toksit atıkların vücuda verdiği zararları engellemeye yönelik bir takım etkinliği de söz konusu” dedi.
Çayın faydaları konusunda İngiltere'de yapılan bir çalışmayı anlatan Üstündağ, “Çalışmaya göre günde üç defa çay içildiği zaman bu içerdiği anti oksidan maddelere bağlı olarak kanser oluşumunu bile yavaşlattığı, çay içenlerde kanserin daha az oluştuğuna dair bir yayın çıkmıştı. Özellikle yeşilçay bu açıdan çok etkili. Ama bizim kullandığımız siyah çayın da benzer etkileri var” diye konuştu.
Kıtlama şeker değil sıcak çay kanser yapar!
Her bir molekülün, olumlu ve olumsuz etkilerinin olabileceğini aktaran Üstündağ, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çay için bunu düşündüğümüz zaman özellikle sıcak içildiği zaman bu çaya bağlı bir özellik değil, sıcak yeme ve içme ile ilgili. Yemek borusunda tahribat, mide tahribatına yol açabilir”
Kıtlama şekerle içilen çayın da sıcak olduğunu hatırlatan Üstündağ, “Doğu bölgelerinde, sert şekerin kıtlama dedikleri bir tarzda ağzın içine koyarak o şekilde çay içme alışkanlığı var. Bir de bizim de şekeri çayın içine koyarak kaşıkla karıştırmakla, bu şekilde çay içme alışkanlığı var. İki alışkanlığın yemek borusu ve mideye etkileri bakımından bir fark var mıdır diye bakmışlar, kıtlama şeker kullananlar diğerlerine göre çayı daha sıcak içmek zorunda kalıyorlar. Oysa şeker konulduktan sonra kaşıkla karıştırmak bile çayın ısısını bir miktar düşürmüş oluyor. Dolayısıyla iki türlü çay içme alışkanlığı arasında yemek borusu lezyonlarının şeker konularak çayı karıştıranlara göre daha az olduğu görülmüştür” şeklinde konuştu.