Her gün 4 kadında 'servisk kanseri' teşhis ediliyor!

Türkiye'de her gün dört kadının aynı teşhis ile dünyası kararıyor.

Her gün 4 kadında 'servisk kanseri' teşhis ediliyor!
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde her yıl 510 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor. Bunların 288 bini kanserden kurtulamayarak hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her gün dört kadının aynı teşhis ile dünyası kararıyor.

Medical Park Samsun Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Nagihan Yılmaz, Türkiye’de her gün ortalama 4 kadına rahim ağzı kanser teşhisi konulduğuna dikkat çekerek, "Bunlardan ikisi yaşamını yitirmektedir. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür.” diye konuştu.

Op. Dr. Nagihan Yılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl tüm dünyada 510 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konduğunu ve bunların 288 bininin ölümle sonuçlandığı bilinmektedir. Bu ölümlerin yüzde 80’den fazlası yeterli servikal tarama (rahim ağzı kanser taraması) programlarının bulunmadığı ülkelerde görülmektedir. Hastalığa erken evrede tanı konduğunda birçok yaşam kurtarılabilir. Erken teşhis için herhangi bir belirti olmasa dahi tüm kadınların, düzenli olarak yılda bir kez servikal tarama yaptırmaları gerekmektedir.” dedi.

Rahim ağzı kanserinde Servikal taramanın önemine değinen Dr. Yılmaz, “Rahim ağzı bölgesindeki anormal (ileride kansere dönüşebilecek) hücreler 5-15 yıl önceden tespit edilebilir. Ölümüne, rahmin alınmasına veya kadının doğurganlık özelliğini kaybetmesine neden olabilecek rahim ağzı kanseri, servikal taramayla tespit edilebilir ve önlem alınabilir.

Servikal tarama, rahim ağzı bölgesinde bulunan doku ve hücrelerdeki anormal değişimleri erken evrede yakalamak ve kansere dönüşmeden tedavi etmek için yapılmaktadır. Doku ve hücrelerdeki değişimlerin kansere dönüşmesi durumunda tedavi çok daha zor ve genellikle başarısız olur. Düzenli uygulanan servikal tarama, rahim ağzı kanserine karşı alınan en iyi koruma yöntemlerinden biridir.” diyerek uyarıda bulundu.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.