1962 yılında Ozulu Caddesi’nde Terzi Salih Demir’in yaşında başlamış çıraklığa. 3 yıl çıraklık yapmış Salih Demir’e ve ardından Bayburt’un tanınmış terzilerinden Mehmet Yılmaz’ın yanında devam etmiş mesleğe. ‘Bayburt’un en iyi ustasıydı, büyük bir terziydi, ne öğrendiysem onun yanında öğrendim’ ifadeleriyle andığı Mehmet Yılmaz’ın yanında 6 yıl çalışmış Mustaf Atik. Buradan dükkan açmak sevdası ile ayrılmış ama büyükleri askerlik sonrası dükkan açmasına razı gelince, iki yıl da Terzi Kenan Yücel’in yanında çalışmış.
Terzi Mustafa Atik, 1977 yılında askerlik dönüşünde Turan Caddesinde Denizli Pasajı içinde bir dükkan açmış ve yaklaşık 7 yıl burada hizmet vermiş, pasaj yıkılınca hemen karşısındaki Osman Okutmuş’a ait dükkana kiracı girmiş. Bugün 45 yıldır aynı yerde terzilik mesleğini sürdürüyor.
Bayburt’un nüfus olarak yoğun olduğu dönemlerde işyerini açtığını söyleyen Mustafa Atik, en büyük şanslarının ise, hazır elbise satan konfeksiyonların Bayburt’ta yok denecek kadar az olması olduğunu söylüyor. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun elbiselerinin terzide dikildiğini söyleyen Atik, bir de o dönemin takım elbise tutkusundan bahsediyor.
80'li yılların modası ve bir fotoğraf...

1980 yılındaki kendi düğün fotoğraflarını gösteren Atik, sağdıçları Fikret Purut ve Kadir Diktaş’ın elbiselerini de kendisinin diktiğini ifade ederek, 6 düğmeli ceketler ve ayakabbıları göstermeyecek kadar bol paça pantolonların o dönemlerin modası olduğunu belirtiyor.
300 liraya da takım elbise var ama...
Mustafa Atik, günümüzde konfeksiyonların çokluğu ve cazip fiyatlarından dolayı takım elbise işlerinin azaldığını belirtiyor. Kendi diktiği takım elbiselerin bin 500 liraya mal olduğunu, bu takım elbiselerin ömürlerinin uzun olduğunu ifade eden Atik, piyasada 300 liraya da takım elbise olduğunu fakat bir iki giyim sonrasında çöpe atılacak duruma geldiklerini söylüyor. Atik, marka takım elbiselerin ise 2 bin liradan aşağı olmadığının altını çiziyor.
Pantolon dikimlerini oğlu Serkan Atik’e bıraktığını artık sadece takım elbise diktiğini söyleyen Mustafa Atik, Bayburt’ta onun diktiği takım elbiseden başka bir elbise giyinmeyen müşterilerinin var olduğunu ve onların işlerine ancak yetişebildiğini aktarıyor.
Pandemi sürecinde de bahseden Atik, süreçten etkilendiğini, işlerin yarı yarıyadan daha aşağılara düştüğünü de sözlerine ekliyor.
Çocuk yaşlardan babasının yanında terzilik mesleğini öğrenen ve bugün Atik Dikimevi’nin pantolon dikim işlerinin tamamını üstlenen Serkan Atik (34) ise, konfeksiyonların paça işlerini yaptıklarını, kadın ve erkek elbiselerinde yapılacak tamirat işlerini de yaptıklarını belirtiyor.

Haber ve Foto: Murat Okutmuş
Ellerine sağlık çok hoş bir röportaj içimiz ısındı teşekkürler