Yarım Asırlık Terzi: Mustafa Atik

Bayburt’ta yarım asırdır terzilik mesleği ile uğraşan Mustafa Atik (65) mesleğini ilk günkü heyecanıyla sürdürüyor.

Yarım Asırlık Terzi: Mustafa Atik
Bayburt Postası - Oğlu Serkan Atik’le Turan caddesindeki işyeri Atik Dikimevi’nde Bayburt halkına hizmet vermeye devam eden Mustafa Atik, artık sadece takım elbise dikiyor.

1962 yılında Ozulu Caddesi’nde Terzi Salih Demir’in yaşında başlamış çıraklığa. 3 yıl çıraklık yapmış Salih Demir’e ve ardından Bayburt’un tanınmış terzilerinden Mehmet Yılmaz’ın yanında devam etmiş mesleğe. ‘Bayburt’un en iyi ustasıydı, büyük bir terziydi, ne öğrendiysem onun yanında öğrendim’ ifadeleriyle andığı Mehmet Yılmaz’ın yanında 6 yıl çalışmış Mustaf Atik. Buradan dükkan açmak sevdası ile ayrılmış ama büyükleri askerlik sonrası dükkan açmasına razı gelince, iki yıl da Terzi Kenan Yücel’in yanında çalışmış. 

Terzi Mustafa Atik, 1977 yılında askerlik dönüşünde Turan Caddesinde Denizli Pasajı içinde bir dükkan açmış ve yaklaşık 7 yıl burada hizmet vermiş, pasaj yıkılınca hemen karşısındaki Osman Okutmuş’a ait dükkana kiracı girmiş. Bugün 45 yıldır aynı yerde terzilik mesleğini sürdürüyor.

Bayburt’un nüfus olarak yoğun olduğu dönemlerde işyerini açtığını söyleyen Mustafa Atik, en büyük şanslarının ise, hazır elbise satan konfeksiyonların Bayburt’ta yok denecek kadar az olması olduğunu söylüyor. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun elbiselerinin terzide dikildiğini söyleyen Atik, bir de o dönemin takım elbise tutkusundan bahsediyor.

80'li yılların modası ve bir fotoğraf...

1960’lı yıllarda başlayan takım elbise modasının 1980’li yıllarda da artarak devam ettiğini söyleyen Atik, bugün düğün-bayram gibi özel günlerde giyilen takım elbiselerin, o yılların günlük hayatının bir gereği olduğunu aktarıyor.

1980 yılındaki kendi düğün fotoğraflarını gösteren Atik, sağdıçları Fikret Purut ve Kadir Diktaş’ın elbiselerini de kendisinin diktiğini ifade ederek, 6 düğmeli ceketler ve ayakabbıları göstermeyecek kadar bol paça pantolonların o dönemlerin modası olduğunu belirtiyor.

300 liraya da takım elbise var ama...

Mustafa Atik, günümüzde konfeksiyonların çokluğu ve cazip fiyatlarından dolayı takım elbise işlerinin azaldığını belirtiyor. Kendi diktiği takım elbiselerin bin 500 liraya mal olduğunu, bu takım elbiselerin ömürlerinin uzun olduğunu ifade eden Atik, piyasada 300 liraya da takım elbise olduğunu fakat bir iki giyim sonrasında çöpe atılacak duruma geldiklerini söylüyor. Atik, marka takım elbiselerin ise 2 bin liradan aşağı olmadığının altını çiziyor.

Pantolon dikimlerini oğlu Serkan Atik’e bıraktığını artık sadece takım elbise diktiğini söyleyen Mustafa Atik, Bayburt’ta onun diktiği takım elbiseden başka bir elbise giyinmeyen müşterilerinin var olduğunu ve onların işlerine ancak yetişebildiğini aktarıyor.

Pandemi sürecinde de bahseden Atik, süreçten etkilendiğini, işlerin yarı yarıyadan daha aşağılara düştüğünü de sözlerine ekliyor.

Çocuk yaşlardan babasının yanında terzilik mesleğini öğrenen ve bugün Atik Dikimevi’nin pantolon dikim işlerinin tamamını üstlenen Serkan Atik (34) ise, konfeksiyonların paça işlerini yaptıklarını, kadın ve erkek elbiselerinde yapılacak tamirat işlerini de yaptıklarını belirtiyor. 



Haber ve Foto: Murat Okutmuş 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zarif 3 yıl önce

Ellerine sağlık çok hoş bir röportaj içimiz ısındı teşekkürler

Avatar
hakan 3 yıl önce

Bu tür sanatkar abilerimizi tanitan söylesiler cok hos ve okuyucu icinde mutluluk verici. Emeginize tesekkür ederiz.

Avatar
vahdettin uluca 3 yıl önce

çok teşekkür ederiz böyle güzel şeyleri yeniden hatirlatmak biranda eskileri hatirlstmaniz bizi sevindirdiniz devamini dileriz hayirlakalin inşaellah

Avatar
Omer 3 yıl önce

Orta okul yillarimiz yani 1990’lar, pacalari dar, kemer kismi genis gri kumas pantolonlar moda olmustu. Yana yana terzi ariyorduk bu pantolonlari dikebilen. Parasi olan Altinyildiz kumastan diktiriyordu, olmayan ise biraz daha ucuz kumaslardan. Bayburt Lisesi’ndeki bickin delikanlilar, yeni imajlariyla volta atiyorlardi Cumhuriyet Caddesi’nde. Ataturk heykeli yeni yapilmis, hukumet konagi ise sehirin en yuksek binasi olarak dokdelen gibi duruyordu. Kasaplar pasajinda pide yapan bir yer vardi, mis kokulu pidelerin oldugu pasajda bir terzi abi vardi, ben de o donemin meshir pantolonunu orada diktirmistim. Eski zaman demir utu basarak hic bozulmayan utu cizgisi olan, jilet gibi utulenmis pantolonumu alip kosarak yurda gitmistim giyinmek icin. Dolmus falan pek yoktu, yuruyerek gidiyorduk her yere. Kaleardi mahallesi’nde oturanlar sabah erkenden sehir merkezine yuruyup aksama evlerine donuyorlardi. Koy minubuslerinden onlari izlerdim hep. Ah Bayburt ah gozumde tutuyorsun

Avatar
Nivli 3 yıl önce

Bayburt'ta böyle insanlara gerçekten ihtiyaç var

Avatar
Laedri 3 yıl önce

Haber için teşekkürler mustafa abimize hayırlı işler diliyorum inşAllah dükkanına bir ziyarette bulunacağım

Avatar
Cihangir 3 yıl önce

Takım elbiselik pantolonluk ceketlik yeleklik paltoluk italyan kumaşlar bulunur 5437800716