Siyaset Bilimcisi Dr. Mustafa Çalık hayatını kaybetti!

Siyaset Bilimcisi Dr. Mustafa Çalık (67) hayatını kaybetti. 

Siyaset Bilimcisi Dr. Mustafa Çalık hayatını kaybetti!

Bayburt Postası - Uzun bir süredir mide kanseri tedavisi gören Mustafa Çalık, bugün İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. 

Türkiye Günlüğü Dergisi ile Cedit Neşriyat’ın sahibi olan Mustafa Çalık’ın Bayburt’la da sıkı bağları vardı. Bayburt Lisesi’nde okumaya başladığı dönemlerden itibaren Bayburt’la ilişkisi bulunan Çalık, iki yıl boyunca Bayburt Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapmış ve geçtiğimiz sene itibariyle de Gümüşhane Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştı. Bayburt’ta BEKDER tarafından onur ödülü verilen Mustafa Çalık birçok kez Bayburt’ta konferanslar vermiş, en son Bayburt Üniversitesi’nin 15. Yıl etkinliklerine katılmış, 6. Dede Korkut Ödülleri kapsamında sanatçı Aysun Gültekin’in ödülünü Vali Mustafa Eldivan ve Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen ile birlikte takdim etmişti.

Helallik istemişti

Bayburt Üniversitesi’nin 2023 yılı ekim ayı içerisinde düzenlediği etkinliklerde sağlık sorunları ilgili de konuşan Çalık, “Tıp bilimine göre, doktorların bana aktardığına göre seneye aranızda olamayacağım. Artık Cenab-ı Allah ne kadar ömür verdiyse yaşayacağız. Ben hepinizden helallik istiyorum” demişti.  

Mustafa Çalık kimdir?

Yazar, yayıncı. 17 Temmuz 1956, Çalık köyü / Gümüşhane doğumlu. Bayburt Lisesi (1974), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1978) mezunu. Bitirdiği fakültede yüksek lisans (1983) ve doktora (1992) yaptı. Ayrıca ABD Denver Üniversitesi GSIS’de master programını tamamladı (1987). Başbakanlık DPT’de verdiği uzmanlık tezi: “Kültür Değişmelerine Kanlı Müdahale.” Doktora tezi: “Siyasî Kültür ve Sosyolojinin Bazı Kavramları Açısından MHP Hareketi (1965-1980).” 

DPT’de uzman olarak görev yaptı (1980-89). 1973-74 arası Demokrat Gümüşhane gazetesinde köşe yazıları yazdı. Ayrıca Yeni Ufuk (1997) ve Ayyıldız (1999) gazetelerinde yazıları yayımlandı. 1989’dan itibaren genel yayın müdürlüğünü üstlendiği Türkiye Günlüğü dergisini çıkardı. Cedit Neşiyat'ın sahibi. Türk Ocakları, Mülkiyeliler Birliği üyesi.

ESERLERİ:

Siyasi Kültür ve Sosyolojinin Bazı Kavramları Açısından MHP Hareketi (1965), Siyasi Yazılar (1998), Teorik Denemeler (1999).

HAKKINDA: Beşir Ayvazoğlu / Mülkiyeyi Ankara Terminalinde Bitiren Adam: Mustafa Çalık (Defterimde Kırk Sûret, 3. bas., 1999, s. 180-184).

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
M.Salih GÜVELİ 5 ay önce

ALLAH rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşAllah:
Ağustos ta köyüne giderek ziyaret de bulundum, bana üç cilt Türkiye günlüğü hediye etti.
Tabi aha ciltleri bitiremedim, lakin bitirince daha güzel olacak inşAllah

Avatar
BAYBURTSEVDALISI 5 ay önce

Nevlamrahmeteyesin

Avatar
Şener Mete 5 ay önce

Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

Avatar
misafir 5 ay önce

Allah rahmet eylesin.Fikir,ilim adamı ve tarihci.Aksiyon adamı...