Odalar ıssız, cenaze törenleri daha hüzünlü...

Uzun bir süredir dünyaya korku salan ve hayatın her alanını derinden etkileyen Kovid-19 pandemisi tüm dünyada etkisini sürdürüyor.

Odalar ıssız, cenaze törenleri daha hüzünlü...
Bayburt Postası - 2019 yılının son günlerinde  Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü, kısa sürede birçok ülkeye yayılarak korku ve tehlike saçmıçtı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de can kayıplarına yol açan virüs salgını ile ilgili alınan önlemler sürdürülüyor. Karantinaya kadar varan önlemler en çok küresel ekonomiyi derinden sarsarken, sosyal hayat açısından da karantina koşullarını beraberinde getirmişti.

Tüm dünyanın normal hayata dönmeyi beklediği bugünlerde virüs nedeniyle üretim sektörlerinden hizmet sektörlerine kadar birçok alandaki sınırlamalar devam ediyor.

Yasakların zaman zaman askıya alınıp zaman zaman yeniden uygulandığı günlük hayatta, tüm sosyal faaliyetlerde olduğu gibi cenaze törenlerindeki uygulamalar da değişti.

Cenaze yerleri daha hüzünlü

Virüs salgının Türkiye'de görülmeye başlandığı Mart ayından itibaren cenaze törenlerindeki manzaralar artık daha hüzünlü. İnsanların en acılı günlerinde bile birbirinden uzak durmak zorunda kaldığı cenaze törenleri ıssız geçiyor. Birinci ve ikinci derece yakınların katıldığı törenlerde kılınan namaz sırasında cemaat birer metre mesafeyle saf tutarken, cenaze namazları daha çok mezarlıklarda kılınıyor.

Valilik kararlarıyla toplu taziye geleneklerinin askıya alındığı ülke genelinde olduğu gibi Bayburt mahalle odaları da alınan önlemler kapsamında kapalı tutuluyor.

Acı tevafuk

Türkiye'de salgının başladığı Mart ayından itibaren Bayburt'ta yaygın olan mahalle odalarının kapalı tutulmasının hüznünü ortaya koyan acı tevafuk ise geçtiğimiz günlerde yaşandı.

Kent kültürünün en önemli sosyal yapılarından biri olan mahalle odalarına öncü olarak bugünkü kurumsallığı kazandırılmasıyla tanınan ve geçtiğimiz günlerde hayata veda eden Orhan Ardahan'ın vefatı kadar mimarı olduğu cenaze odasının açılamaması da sevenleri tarafından üzüntüyle karşılandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.